Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се завърнат ли много българи от чужбина след изборите

На тези парламентарни избори сънародниците ни в чужбина бяха много активни. На много места се извиха опашки от желаещи да упражнят правото си на глас. Някои дори не успяха да го направят въпреки, че бяха стигнали до секциите, но след края на изборния ден.  Българи в 69 държави гласуваха за 45-то Народно събрание. Организирани бяха 465 секции – с почти 100 повече от предишните парламентарни избори през 2017-а. Гласуваха над 100 хиляди души.

Мартин Ненчев живее във Великобритания от пет години. Това са първите парламентарни избори на които гласува зад граница. В неделя е чакал час и половина за да упражни правото си на вот в единствената секция в графство Кент. Казва, че въпреки дългата опашка, хората са чакали търпеливо реда си.


"Хората, които са в чужбина, не са там защото е по-лесно. Вероятно им е писнало от много неща. Много хора живеейки в чужбина все пак се връщат, все още имат роднини, имат приятели в България."

Над хиляда души са гласували в Чехия. Там единствената секционна избирателна комисия е била в посолството ни в Прага. Марина Каченова живее от десетина години в чешката столица и винаги е гласувала. На 4 април е била пред секцията още преди да отвори.  

"Имаше двайсетина човека, когато отидох там. Беше към 7 без 10. Така че е имало хора, които са били там още от 6:30. Мои приятели, които живеят в Прага повече от 10 години, ми споделиха, че са гласували за първи път. Предполагам, че всички очакват и искат някаква промяна."

Златина Добрева от четири години живее в градче в Германия, близо до границата с Швейцария. Затова и е упражнила правото си на глас в Базел. Казва, че е имало записани 95 души в предварителните списъци. По данните на ЦИК са гласували близо 300.

"Като цяло ми се струва, че българите в чужбина този път много живнаха. Възлагат много на този вот. По личните ми наблюдения пандемията накара много българи да се замислят къде им е мястото всъщност и да пожелаят тая промяна. Прогнозирам, че ще има българи, които ще се завърнат в България, ако наистина усетят промяната там."

Златина също е от сънародниците ни в чужбина, които обмислят завръщане у нас. 

Целия репортаж, чуйте в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия.  Работното време..

публикувано на 16.07.24 в 15:00

Варна ще отбележи с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Отец Генадий и неговата "Малка България" в украинския Арциз

"Малка България" - така настоятелят на храма „Пресвета Богородица“ в украинския град Арциз – отец Генадий Мартинов, определя градежа на храмовия комплекс, зад който стои.  Около половината от населението на Арциз и Арцизски район са украински българи.  Идеята за храма е от около 15 години, понастоящем градежът, който включва освен храмов..

публикувано на 16.07.24 в 08:05

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Събота и неделя Варна е домакин на най-голямото състезание за дронове у нас – DRON CUP VARNA FAI 2024. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юли, в близост до квартал Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. Състезанието се провежда с подкрепата на Община Варна. В надпреварата ще се включат над 75 пилоти на дронове от целия свят. Сред заявилите..

публикувано на 15.07.24 в 18:27
Снимката е илюстративна

Лесна работа: На връщане с влака

Преди седмица в рубриката „Лесна работа“ ви разказах колко вълнуващо и изпълнено с неочаквани обрати може да бъде едно пътуване с влак: от стреса, че до последната минута не си сигурен дали изобщо ще тръгнеш до удоволствието на цената на един билет да получиш бонус – пътуването да се удължи с пет часа и четирсет минути. Последното може да се..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Варненци търсят спешна медицинска помощ заради високите температури

През почивните дни (13 и 14 юли) екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са приели общо 403 пациенти от областта. Част от обадилите се на медиците са приети с ниско кръвно налягане и неразположение. Причина за сигналите са екстремно високите температури в града и областта, посочват от ЦСМП-Варна . 29 от 56-имата потърсили..

публикувано на 15.07.24 в 12:30