Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Varna Sharks” пишат историята на американския футбол във Варна

Първият в града отбор по американски футбол се развива с бурни темпове

Непросветените го оприличават на ръгби (основно заради топката) и го свързват с блъскане и безцелно тичане по терена, в Северна Америка го наричат просто „футбол” и са луди по него, а в останалия свят нямат идея за правилата му и се сещат за него покрай почивката на полувремето на Супербоул, когато светът се фокусира върху изпълнението на поредната суперзвезда от света на популярната музика. Що е то?

Американски футбол. Феномен не само в спорта, но и в градската култура. И не само в САЩ, но и в останалия свят – включително и в България. Този атрактивен спорт отдавна е излязъл отвъд пределите на родината си, преплувал е Атлантика, за да стигне чак до Варна.

Всяко българско момче е израснало ритайки топка навън (поне допреди няколко години...). Но отскоро по варненските паркове и игрища може да се забележи летящата продълговата топка на американския футбол. Преди две години и половина Валери Маринов и няколко ентусиасти, влюбени в този спорт, решават да започнат да го практикуват и така се ражда идеята за Varna Sharks - първия отбор по американски футбол във Варна. Той се развива с бързи темпове и вече е официално регистриран клуб към Българската федерация по американски футбол.


В България има 11 отбора по американски футбол, 8 от които са регистрирани към федерацията и са разделени в Източна и Западна дивизия. Те ще започнат надпреварата в новия сезон на българското първенство, който стартира през септември. А в момента се сформира и българският национален отбор по американски футбол, като състезателите в него ще бъдат избрани след серия от драфтове с участието на всички клубове.

Динко Дамянов и Виктор Йовчев са част от отбора на варненските акули. Както самите те споделят, за тях е необходимо само да имат земя под краката си и една топка по американски футбол. Останалото е любов и страст към играта.

Какво е необходимо да притежава един състезател по американски футбол?

Динко: Най-вече сърце. Няма ограничения за възраст, тегло, физическа подготовка. В отбора има позиции за всеки тип телосложение и за играчи с различен темперамент. Така че всеки е добре дошъл да дойде на наша тренировка и да пробва, ще бъде топло посрещнат и ще му се обърне специално внимание.

Виктор: Най-важното качество е човек никога да не се отказва пред трудностите, да дава 110% от възможностите си и да посреща всеки ден с усмивка и щастлив, че прави това, което обича.

Чуйте целия разговор на Добо Мързов с Динко Дамянов и Виктор Йовчев от Varna Sharks в предаването Улица „Събота”:


До началото на шампионата през септември пред Varna Sharks предстоят няколко контролни мача и лагери с участието на останалите български отбори по американски футбол. Следете календара на отбора в страницата на Varna Sharks във фейсбук.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лаура Траатс и Ерика Зафирова правят Мастър клас във Варна (ВИДЕО)

Двете олимпийски шампионки по художествена гимнастика Лаура Траатс и Ерика Зафирова днес са във Варна. Двете правят Мастър клас в спортен клуб "Грация". Участват гимнастички от целия град, както и състезателки от други градове. Всъщност в този клас трябваше да бъде и варненката Симона Дянкова, но во последния момент  ангажименти не й позволиха да участва...

публикувано на 11.10.24 в 17:18

Нестеров и Милев на 1/4 финал в Италия

Пьотр Нестеров и Янаки Милев се класираха за четвъртфиналите на двойки на турнира на клей в Санта Маргерита ди Пула (Италия) с награден фонд 25 хиляди долара.  Поставените под №4 българи победиха с 6:2, 6:3 Димитрис Сакеларидис (Гърция) и Денис Спиридон (Италия).

публикувано на 11.10.24 в 08:13

Шампионат по кик бокс в Панагюрище

От 11.10.2024г. до 13.10.2024г.(петък до неделя )в гр. Панагюрище ще се проведе Държавното първенство по кикбокс във всички татами стилове. Състезанието ще се съ състои в многофункционалната спортна зала „Арена Асарел“ в партньорство между Българската конфедерация по кикбокс и муай тай, община Панагюрище и местната комисия за борба срещу..

публикувано на 11.10.24 в 08:11

Донски е на 1/4 финал в Португалия

Националът на България за Купа "Дейвис" Александър Донски се класира за четвъртфиналите на двойки на турнира на твърди кортове в Синтра (Португалия) с награден фонд 25 хиляди долара.  Българинът и Тиаго Перейра (Португалия), поставени под №1 в схемата, победиха с 6:2, 6:0 представителите на домакините Франсиско Гимараеш и Гийерме Валдодейрош.

публикувано на 11.10.24 в 08:10

Приемаме престижни отбори за футболен турнир

Националите на България до 15 години ще са домакин на престижен приятелски турнир на УЕФА срещу отборите на Испания, Исландия и Уелс между 18 и 23 октомври.  Селекцията на треньора Владислав Вутов ще изиграе по един мач срещу трите съперника, като надпреварата ще се проведе на терените на Национална футболна база „Бояна“.  Българите излизат в първия си..

публикувано на 11.10.24 в 08:09

Обявиха състава на България за Европейското първенство по бокс

България ще бъде представена от осем боксьори на Европейското първенство за мъже и жени до 23 години. Шампионатът на Стария континент ще се проведе от 12 до 20 октомври в зала „София“. Турнирът може да се определи като отправна точка за големите таланти на Европа в посока Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година. Близо 340 боксьори от 34..

публикувано на 10.10.24 в 19:07
Рафаел Надал

Рафа Надал напуска професионалния тенис

Рафаел Надал обяви, че ще се оттегли от професионалния тенис след финала на Купа „Дейвис“ през ноември, предаде АФП. С тази стъпка испанецът ще сложи край на кариерата си, в която спечели 22 титли от Големия шлем и олимпийско злато на сингъл. „Оттеглям се от професионалния тенис. Истината е, че минаха няколко трудни години, особено..

публикувано на 10.10.24 в 13:37