Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да се вгледаме по-дълбоко в света, който ни заобикаля е посланието на “Open your eyes”- вторият авторски албум на София Димитрова

Снимка: Златина Бобоцова
София Димитрова е един от ярките представители на варненската музикална сцена. Две години след дебютния албум Return”, тя представя втория си проект с авторска музика -„Open your eyes”.В основата му е еклектичното звучене, в което се преплитат алтернативен, ню уейв и гръндж стилове. София е вокалист, композитор, текстописец, инструменталист и в този албум. Освен синтезаторите, този път тя записва и китарите в някои от песните. А процеса на създаване на „Оpen your eyes, тя описва така:

Още като завършвах първия си албум вече имах идеи за втория, но реших да изчакам. След като настъпи пандемията и нямахме участия, приех това време като един подарък. И тъй като не мога да живея без музика реших, че ще продължа да развивам идеите си. Промених доста от аранжиментите на някои песни, които бях започнала да записвам. Реших да бъда по-смела в това, което искам да кажа и в използването на изразните средства, и дори да напиша по-сложни аранжименти.

Гост музикант в „Open your eyes” e китаристът на група P.I.F. – Иван Велков. Той участва в седем от общо десетте песни в албума. За началото на тяхната съвместна работа, София разказа: Една вечер бях на плажа, на участие на P.I.F. и чух Иван да свири нещо, което ми прозвуча като стил и настроение, подобно на това в песните ми. На следващия ден го поканих и той веднага откликна. За нула време записа китарите в седем от песните. Беше много интересно, защото всеки трак, който ми изпращаше, имах чувството, че преди това е звучал в главата ми. За мен това беше невероятно преживяване.

Албумът е смесен и мастериран от Йордан Данев.

Цeлия разговор чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха деца за конкурс, посветен на 60-годишнината от полета на Гагарин

60-годишнината от полета на Гагарин беше отбелязана от народната  астрономическа обсерватория "Николай Коперник" във Варна с връчване на грамоти  и награди на част от 205-мата участници в конкурса за есета, рисунки и макети, създадени от ученици, посветен на юбилейната годишнина. Свежина Димитрова, директор на обсерваторията и Ева Божурова-ръководител..

публикувано на 12.04.21 в 16:21

Реликви от Априлската епопея показват в изложба в Балчик

Държавен културен институт "Културен център "Двореца" и Исторически музей - Панагюрище представят в Балчик изложба "Реликви от Априлската епопея" . Експозицията включва главното знаме на панагюрските въстаници, шито от Райна Княгиня, оригинални оръжия и лични вещи на участниците в Априлската епопея. Уникалните пушки, пищови, револвери и ръчно изработени..

публикувано на 12.04.21 в 11:31

Александър Йосифов пише "Песен за първия космонавт" - Военноморският музей пази нотния ръкопис

По повод деня на космонавтиката 12 април, Военноморският музей във Варна представя интересен документ от фонда си - нотен ръкопис на "Песен за първия космонавт". Кой и кога създава тази творба? Преди 60 години, на 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути Московско време, Юрий Гагарин излита от космодрума Байконур и влиза в историята като..

обновено на 12.04.21 в 11:19

Започват X Великденски театрални седмици с юбилейния спектакъл „100!“

Както стана ясно по-рано, честването на 100-годишнината на Варненския драматичен театър с премиерата на юбилейния спектакъл „100!“, планирано за 12 и 13 март, ще се проведе месец по-късно на същите дати - 12 и 13 април.   Боян Иванов, един от най-оригиналните съвременни български режисьори, използва любимата си театрална форма скеча, за да..

публикувано на 12.04.21 в 10:06
Зелени оскари

Румънски документален филм за корупцията с надежди за Оскар

С претенции за два Оскара румънското кино "доказа своята стойност", заяви режисьорът Александър Нанау, чийто документален филм стана първата румънска лента, номинирана за престижната награда. „Колектив“, който разказва за корупцията и некомпетентността в здравната система в Румъния след..

публикувано на 11.04.21 в 13:23

"Земя на номади" на Клои Жао спечели наградата на Гилдията на режисьорите

"Земя на номади" на Клои Жао спечели тазгодишната престижна награда за най-добра режисура, присъждана от американската Гилдия на режисьорите на последната голяма церемония преди Оскарите, предаде АФП. В речта си като победител Жао възхваляваше номинираните си колеги, които сега трябва да умуват какво..

публикувано на 11.04.21 в 09:34

Юлиан Костов във фентъзи сериал на Нетфликс

Варненец, актьор и мениджър на номинираната за Оскар Мария Бакалова. На 3 1 години Юлиан Костов вече десетилетие е във филмовата индустрия. Снима се само в чуждестранни продукции и се е въплъщавал в най-различни образи заради изключителното си умение да имитира акценти. В края на месеца ще го видим във фентъзи сериал на стрийминг платформата..

обновено на 10.04.21 в 18:47