Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не отменят външното оценяване след 4 и 10 клас

Не трябва да отменяме Националното външно оценяване след 4 и 10 клас, каза по време н абрифинга на НОЩ просветният министър  Красимир Вълчев.

„Лесно може да се плъзнем по линията на образователния популизъм. Това означава да отменим първо външното оценяване, след това вътрешното, след това може и отсъствията да отменим и накрая самото образование. Целта на образованието е да направим децата знаещи и можещи, да им дадем шанс за щастлив и съзидателен живот, въпреки че днес е трудно. Изпитите, образованието днес са стрес, днес са усилия, но погледнати от дистанцията на времето, един ден, за тези деца ще бъдат един спомен. Трябва да имаме разум за обществения, колективен интерес. Омбудсманът трябва да прави разлика между обществения интерес и интереса на жалбоподателя. В случая общественият интерес е това децата да учат повече“, заяви Вълчев и добави, че с оглед на твърденията, че децата трупат дефицити заради онлайн обучението, необходимостта от НВО е още по-наложително, за да се види каква е реалната картина и какви са пропуските.

Към днешна дата няма констатирано изоставане в т.нар. тематично разпределение, каза още Вълчев.

„Въпреки това ще направим анализ. Дори и да отпаднат две теми накрая, все пак мерим знания, които са натрупани за 7, 10, 12 години. И нещо друго, по-важно, амбицията ни е да направим крачка към мерене на функционалност на знанията, което означава, че повечето от въпросите няма да изискват заучаване на въпросите, а ще изискват осмисляне, интелигентност за решаването на задачи, на проблеми, свързването на знания. Това го правим с малки крачки последните години. Желанието ни тази година е да направим по-голяма крачка“, обясни министърът.

От думите на Вълчев стана ясно, че връщането на учениците от 6 и 11 клас ще бъде най-вероятно на 17 май, като това е разписано в пожелателния им график. Той добави, че предвиждат заедно с тях да се върнат и седми клас.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Слави Трифонов

Слави Трифонов с положителен тест за Ковид-19

Слави Трифонов е с коронавирус. Това съобщи зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов с писмо до медиите. "Kакто знаете г-н Трифонов имаше симтоми на COVID-19 и днес тестът му излезе положителен. Г-н Трифонов е добре, под карантина и спазва всички изисквания и правила на Националния оперативен щаб", съобщи Йорданов. По-рано..

публикувано на 10.04.21 в 19:23

Сдружението на кметовете призовава за цялата тежест на закона срещу побойниците на белгунския кмет

Побоят извършен над кмета на каварненското село Белгун Благомир Станев беше осъден от Националното сдружение на кметовете на кметства. Сдружението призовава да бъде приложена цялата тежест на закона срещу побойниците, съобщава БНР. "Освен справедливост за него, тази присъда ще бъде за уродливите процеси, опорочаващи избори, политика и..

публикувано на 10.04.21 в 17:36

Златен медал за варненец на астрономическа олимпиада

Маргулан Исмолдаев, ученик в математическата гимназия "Д-р Петър Берон" и кръжочник в НАОП "Николай Коперник" във Варна, спечели златен медал от астрономическа олимпиада в Санкт Петербург . Това съобщават от обсерваторията на страницата си. Маргулан се е отличил сред 4500 ученици от Русия, България, Словения, Украйна, Сърбия, Хърватия и други. XXVIII..

публикувано на 10.04.21 в 16:19

Защо изостава дигиталната трансформация у нас

Дигиталната трансформация на бизнеса е нещото, за което в последните 12 месеца се говори повече от активно. Разбираемо - пандемията ускори в световен мащаб процесите на дигитализация между 7 и 10 пъти. България обаче е по-скоро изключение. Причините за това са не само във факта, че сме малък пазар, но и в обстоятелството, че при нас преобладават..

публикувано на 10.04.21 в 08:43

Дойде ли времето за повече рециклиране

За по-строги правила за потреблението и рециклирането призовават европейските депутати. През февруари  европарламентът прие доклад, според който до 2050 г., икономиката в рамките на съюза, освен все по-неутрална спрямо въглеродните емисии, екологично устойчива и нетоксична, трябва да бъде и все по-кръгова.  Европарламентът настоява още, през..

публикувано на 10.04.21 в 08:37

Земетресение в Румъния

Земетресение с магнитуд 4,8 бе регистрирано в югоизточната част на Румъния в петък, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център. Според него епицентърът на трусовете е бил разположен на 79 км северозападно от град Бъзъу с население от около 130 000 души. Огнището на труса е било на дълбочина 80..

публикувано на 10.04.21 в 07:01

$5 милиарда ще струва възстановяването на пристанището в Бейрут

Проектът за реконструкция на пристанището в Бейрут, представен от германски компании, ще струва 5 милиарда долара и ще създаде допълнителни 50 000 работни места. Това разкри Мишел Наджар, изпълняващ длъжността министър на транспорта и благоустройството на Ливан, пред вестник Es-Sahm...

публикувано на 10.04.21 в 06:59