Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тръгва процедура за финансово оздравяване на община Балчик

Снимка: архив

Процедура за финансово оздравяване на община Балчик се открива с  решение на Общински съвет от днес. Стъпката се предприема, тъй като според данните от годишния отчет за касово изпълнение на бюджета на общината, оборотната ведомост, информацията, въведена в Регистър общински дълг и информацията от Закона за местните данъци и такси към края на 2020 г., за община Балчик са налице три от условията по Закона за публичните финанси за определяне на общини с финансови затруднения.

През май предстои да бъде обявен план за финансово оздравяване и публично обсъждане, в което гражданите ще могат да участват дистанционно чрез хартиен или електронен формуляр. "Ще изпълним закона, ще направим план, имаме възможност да поискаме безлихвен кредит от държавата", обясни кметът на Балчик Николай Ангелов.

По повод събираемостта на данъците съветникът Симеон Господинов призова администрацията да засили натиска към нередовните платци при основните налози – сгради и смет, които неизпълнени 30 процента са голяма цифра.

В отговор Ангелов разясни, че няколко десети делят Общината от средния процент събираемост на публични вземания в България (72%) , и добави, че половината общини в страната са под това ниво. Уточни, че данните се отнасят само за 2020 година. „Изчакваме две години да се натрупат данъци и чак тогава прибягваме до принудителни мерки за събиране“, обясни балчишкият кмет.
От този месец в Балчик функционира Общинска детска кухня

С решение от днес се одобрява нова дейност към администрацията „Общинска детска кухня“, с 6 щатни бройки, с което структурата на администрацията се увеличава на 254, 5 броя. В новата структура ще има 1 главен готвач, двама пом.-главен готвачи, готвач и  двама шофьори. В тази връзка се предвижда редуциране числеността на персонала в детските градини, тъй като тази дейност в забавачниците се преустановява. Кухнята е позиционирана във филиала на ДГ "Знаме на мира" в кв. "Балик".
Средства за традиционните балчишки фестивали

Общинският съвет одобри да се изразходят бюджетни средства за провеждане на пет  фестивала в община Балчик – международен хоров фестивал „Черноморски звуци“, Дни на класиката в Балчик, фолклорен фестивал "Море от ритми", театрален фестивал „Младите в изкуството Виа Понкиа“ в Белия град и Фестивал на цацата в Кранево.
Целево финансиране за медицинска апаратура

За нуждите на МБАЛ – Балчик и Медицински център – Балчик бе одобрено целево финансиране с 22 хиляди лева за закупуване на медицинска апаратура. Тя ще се използва за диагностициране на дископатия,  плексити, невралгии и други заболявания на мускулната система и периферните нерви.
С решение от днес предстои продажбата на парцели в местността Двете чешми; отдаване на 10 павилиона за търговия на алея Двореца, както и един обект за пържена риба на пл. Морска гара.
Подробностите чуйте от репортажа на Албена Иванова:ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево и топло в неделя

И днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, по Черноморието следобед до умерен вятър от източна четвърт. Максимални температури между 15 и 20, по Черноморието от 9 до 14 градуса, за Варна около 14. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 8-10 градуса.

публикувано на 11.04.21 в 06:59
Слави Трифонов

Слави Трифонов с положителен тест за Ковид-19

Слави Трифонов е с коронавирус. Това съобщи зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов с писмо до медиите. "Kакто знаете г-н Трифонов имаше симтоми на COVID-19 и днес тестът му излезе положителен. Г-н Трифонов е добре, под карантина и спазва всички изисквания и правила на Националния оперативен щаб", съобщи Йорданов. По-рано..

публикувано на 10.04.21 в 19:23

Сдружението на кметовете призовава за цялата тежест на закона срещу побойниците на белгунския кмет

Побоят извършен над кмета на каварненското село Белгун Благомир Станев беше осъден от Националното сдружение на кметовете на кметства. Сдружението призовава да бъде приложена цялата тежест на закона срещу побойниците, съобщава БНР. "Освен справедливост за него, тази присъда ще бъде за уродливите процеси, опорочаващи избори, политика и..

публикувано на 10.04.21 в 17:36

Златен медал за варненец на астрономическа олимпиада

Маргулан Исмолдаев, ученик в математическата гимназия "Д-р Петър Берон" и кръжочник в НАОП "Николай Коперник" във Варна, спечели златен медал от астрономическа олимпиада в Санкт Петербург . Това съобщават от обсерваторията на страницата си. Маргулан се е отличил сред 4500 ученици от Русия, България, Словения, Украйна, Сърбия, Хърватия и други. XXVIII..

публикувано на 10.04.21 в 16:19

Защо изостава дигиталната трансформация у нас

Дигиталната трансформация на бизнеса е нещото, за което в последните 12 месеца се говори повече от активно. Разбираемо - пандемията ускори в световен мащаб процесите на дигитализация между 7 и 10 пъти. България обаче е по-скоро изключение. Причините за това са не само във факта, че сме малък пазар, но и в обстоятелството, че при нас преобладават..

публикувано на 10.04.21 в 08:43

Дойде ли времето за повече рециклиране

За по-строги правила за потреблението и рециклирането призовават европейските депутати. През февруари  европарламентът прие доклад, според който до 2050 г., икономиката в рамките на съюза, освен все по-неутрална спрямо въглеродните емисии, екологично устойчива и нетоксична, трябва да бъде и все по-кръгова.  Европарламентът настоява още, през..

публикувано на 10.04.21 в 08:37

Земетресение в Румъния

Земетресение с магнитуд 4,8 бе регистрирано в югоизточната част на Румъния в петък, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център. Според него епицентърът на трусовете е бил разположен на 79 км северозападно от град Бъзъу с население от около 130 000 души. Огнището на труса е било на дълбочина 80..

публикувано на 10.04.21 в 07:01