Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поставят паметник на Шарл Азнавур във Варна

| обновено на 09.04.21 в 10:42
Снимка: Архив

Паметник на Шарл Азнавур ще бъде поставен в центъра на Варна догодина. Инициативата е на Общоарменския благотворителен съюз и фондация „Азнавур“.  Предвижда се монументът да бъде открит на 22 май 2022-а. Скулптор е Пламен Аврамов. 

Кралят на шансона напусна този свят на 94 години през 2018-а. Роден в семейство на арменски имигранти, той никога не забравя корените си и е на особена почит сред своите сънародници. Кеворк Крикорян е председател на борда на УС на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“ Варна.

"За всеки французин, за всеки арменец, за всеки европеец Шарл Азнавур е посланик на мира. До последния си ден той работеше за своя народ, за своята Армения. Знаете, че фондация „Азнавур“ и до ден днешен помага на хора в нужда и изпълнява хуманитарни мисии в Армения и Арцах."

От следващата година Варна ще има паметник на емблематичния певец. Монументът ще бъде разположен в сърцето на града, а инициативата ще бъде благословена от Негово Високопреосвещенство епископ Татев, архиерей на Арменската апостолическа света църква в България и Румъния.


"Общоарменският благотворителен съюз подписа меморандум за изграждането на този мемориал във Варна с фондация „Азнавур“. Тя е председателствана от най-малкия син на Шарл Азнавур Никола и неговата съпруга Кристин.Той има връзка с България, знаете че  в своите посещения е имал топли и близки отношения с големия наш изпълнител Емил Димитров."

Сформиран е инициативен комитет, който включва интелектуалци и политически фигури на Варна. В него влиза и главният архитект на града Виктор Бузев. 

След Армения и Франция България ще стане третата страна с монумент на Шарл Азнавур. Избрана е Варна, защото е международен културен център и се посещава от хора от цял свят. 

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Три групи и музикална работилница на Varna Jazz Days 2021

Varna Jazz Days   е естественото продължение на традицията във Варна да се отбелязва Международният ден на джаза – 30 април. Тя беше поставена преди шест години, а от 2018 г. Varna Jazz Days е самостоятелен фестивал в културния календар на града. Тази година фестивалният ден ще е само един ( 22 май, събота ), но публиката във вътрешния двор..

публикувано на 17.05.21 в 13:58

100-годишният Варненски театър в изложба до Слънчевия часовник

Документалната изложба „2021 - 100 години Драматичен театър Варна“ могат да разгледат варненци и гостите на града до Слънчевия часовник при входа на Морската градина , до 8 юни 2021 г. Историята е визуализирана в 10 винилни пана с над 100 архивни снимки, които проследяват хронологично първия театрален век на Варненския театър...

публикувано на 17.05.21 в 09:53

Неделна проповед

Неделното богослужение в старинния храм "Успение Богородично" в гр. Варна в 3-та Неделя след Пасха на Св. Мироносици ще започне в 9 часа. Според богослужебния календар третата неделя е наречена на светите мироносици.    Сред първите последователи и постоянни слушатели на Иисус Христос има и няколко жени. Самият факт е необикновен, защото..

публикувано на 16.05.21 в 06:00

Румен Серафимов: Опорочена е процедурата за номинация за Голямата награда Варна

Тази година Голямата награда "Варна" не трябва да бъде дадена на никого, след като тя бе отнета от художника Георги Лечев. Процедурата за номицация е напълно опорочена, изрази мение изкуствоведът Румен Серафимов в предаването на Радио Варна "Гравитация нула", където заедно с председателя на ПК"Култура и духовно развитие" Мария Тодорова коментираха..

публикувано на 14.05.21 в 17:11

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 10

Предаването за култура на Радио Варна „Гравитация нула“ днес празнува десетата си слънчева обиколка. Не е нужно да летите до космоса, за да изпитате безтегловност. Между 14 и 18 часа, всеки петък, на честотите на Радио Варна влизате в друго измерение, а с изкуството намирате вдъхновение. Предаването за 10 години се превърна в..

публикувано на 14.05.21 в 12:46

"Преминаващи фигури" - скулптура и живопис от Христо Христов

Варненският скулптор и художник Христо Христов представя последните си енигматични фигури изпълнени в бронз и цвят във варненската галерия "Папийон". Признат като един от най-добрите български скулптори с автентичен разпознаваем стил, той е ценен в последните години и за прекрасната си асоциативна абстрактна живопис, разкриваща цветните пластове на..

публикувано на 14.05.21 в 10:11

Фолклорна пиеса, записана в Радио Варна, донесе международна награда на БНР

Пиесата „Тракийски напеви“, записана в Радио Варна, е отличена със специалната награда на международния музикален конкурс „Светозар Страчина“ за запис на фолклорна музика.   Това е  поредно признание  за БНР през годините. Записът е осъществен в Радио Варна на 14 май 2020 година, продуцент е Кристиян Неделчев, звукорежисьор - Христо Николов...

обновено на 13.05.21 в 15:40