Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Национална програма бори хепатита до 2025 година

След близо осемгодишни усилия на граждански пациентски организации, правителството прие Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити.  Документът предвижда до 2025 година да се намали заболеваемостта от хепатити с близо 50 на сто, а смъртността от тази болест да намалее с 30%. Сред приоритетите на здравните власти е да се достигне до 95% обхват с ваксини срещу хепатит В при децата. Програмата е добра, но закъсня, това коментира за Радио Варна д-р Станимир Хасърджиев, председател на сдружение „Хепасист“

 "Има много ясен план на СЗО, а и на ЕС до 2030 година да се намали значително броят на случаите на заболели от хепатит. Имаме куп конкретни ангажименти като държава-членка и в този ред на мисли много закъсня този план и аз дълбоко се съмнявам, че ще постигнем целите, към които трябва да се стремим за толкова кратък период. Но въпреки всичко планът е факт и неговото изпълнение трябва да доведе до много по-добри резултати за България."

По данни на пациентски организации хепатит B засяга близо 200 000 души, а  хепатит С - над 80 000 българи. До момента едва 10% от инфектираните с хепатит С в България са диагностицирани, а всяка година само един от десет пациенти се лекува, показва статистиката. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Пукнаха бронираното стъкло, което пази разкопките на Шишковата градинка

Пукнаха бронираното стъкло, което покрива археологическите находки на Шишковата градинка. Припомняме, при ремонта на градинката, който обхвана и ул. "Михаил Колони",  беше открита късноримска крепостна стена на Древния Одесос, а разкопките бяха вградени в своеобразен кораб и експонирани под стъкло. Сигнал за предполагаемия вандалски акт подаде в..

публикувано на 28.06.22 в 17:00

Преди да влезе в сила още това лято, синята зона в Балчик влиза на поредна сесия

Този път за приемане на решение за избор на членове на съвета на директорите на общинското дружество „Кибела 2014“ ЕАД, което е определено да оперира платеното паркиране в района на улица „Приморска“ и в центъра на града. Заседанието на 30 юни ще започне в 9,00 часа с тази точка като първа в дневния ред. Местният парламент се очаква да..

публикувано на 28.06.22 в 15:19

Средно 17 дни са пребивавали украинците в Балчишко

313 534 нощувки са реализирали украинските граждани, пребивавали в община Балчик от началото на годината до края на месец май. Те са общо 18 426, сочат обобщените данни на Общинска данъчна служба – Балчик. Сравнено с миналата година – за този период от годината тук са били 53-ма украинци с реализирани 177 нощувки. Общият брой на нощувките в община..

обновено на 28.06.22 в 14:42

Окончателно: От 1 юли минималната пенсия става 467 лв.

Парламентът одобри окончателно от 1 юли минималната пенсия да достигне 467 лева , а максималната се покачва до 2000 лева, предаде БГНЕС. Таванът на пенсиите ще бъде вдигнат още веднъж от 1 октомври - до 3400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход. Сага минималната пенсия е 370 лв., но от началото на годината всички пенсионери..

публикувано на 28.06.22 в 13:41

Безмитният внос на зърно от Украйна ще доведе до фалити в бранша

Директива на Европейския съюз, позволяваща премахване на вносните мита за стоки, идващи от Украйна , застрашава българското земеделие. За това алармират представители на бранша. Според тях внасянето на зърно и плодове от Украйна ще се отрази негативно на цената на българската продукция, чиято себестойност драстично е нараснала заради повишените цени на..

обновено на 28.06.22 в 13:40
Добрич болница

Липсват лекари в област Добрич

За втора поредна година област Добрич се нарежда на предпоследно място в страната по осигуреност от лекари на брой население, показват данните на Националния статистически институт. Водещи по този показател са областите, в които има медицински университети, а на последно място в класацията е област Кърджали. Липсата на лекари, особено в някои..

обновено на 28.06.22 в 13:40

Приключиха консултациите, очаква се връчване на първия мандат за съставяне на правителство

Приключиха консултациите на президента Румен Радев с политическите партии за съставяне на правителство. Очаква се президентът да обяви дата за връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, предаде  БГНЕС. „С днешната ми среща с групата на „Възраждане“ цикълът консултации приключи, предстои връчване на мандат на първата..

публикувано на 28.06.22 в 12:20