Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Габи и нейният изключителен оперен талант да влиза в роли

| обновено на 09.04.21 в 17:07

Сочат я за водещото българско сопрано в последните няколко години. Ученичка е на Гена Димитрова и Калуди Калудов, завършила е Държавната музикална академия "Панчо Владигеров", специализира е оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура "Борис Христов" в Рим, пяла е по не една и две световни сцени, макар самата тя да казва, че досегът ѝ с операта е сравнително късно и се случва, когато е близо 20-годишна в шивачната на Музикалния театър в София..

Тя е Габриела Георгиева, или Габи, както се представя винаги - земна, емоционална, пряма, изпипваща фразите си в детайли, с излъчване и сценично присъствие, което приковава погледите. И сякаш понякога, притесняваща се от признанията за таланта си.

Дебютът ѝ на оперна сцена е във Варна през 2002 г. в ролята на Леонора от операта "Трубадур" на Джузепе Верди. Към днешна дата неизчерпателният списък на сцените, на които е пяла включват освен Варна и София, но и Виена, Цюрих, Берн, Грац, Загреб, Риека, Рим, Токио, Мексико, Барселона, Мадрид, Болшой театър, Метрополитън опера...

Понастоящем пее в България главните сопранови роли в едни от най-често поставяните опери – "Аида", "Макбет", "Джоконда", "Атила", "Норма".

Мечтае да пее в "Селска чест" и "Отело".

На 10 април, тя влиза в ролята на Флория Тоска от едноименната опера на Джакомо Пучини, премиерен спектакъл на варненската опера, с който се поставя и началото на великденския музикален фестивал.

Повече за таланта ѝ да се потапя рязко в ролите си, за дисциплината, премиерите ѝ, героините ѝ, които обикновено умират на сцената и учениците ѝ в академията, може да чуете в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Младият гъдулар Симеон Илиев за наградите, таланта и амбициите

Пиесата „Тракийски напеви“, записана в Радио Варна, е отличена със специалната награда на международния музикален конкурс „Светозар Страчина“ за запис на фолклорна музика. Това е поредно признание за БНР през годините. Записът е осъществен в Радио Варна на 14 май 2020 година, продуцент е Кристиян Неделчев, звукорежисьор - Христо Николов...

публикувано на 17.05.21 в 14:48

Идваме с голи ръце на този свят и с голи ръце си заминаваме от него

Срещаме ходжата Рафет в края на обиколката си в две села от Община Ветрино: Белоградец и Доброплодно. Уморени сме от многото срещи, обаче неговата енергия бързо ни витализира. И в двете села има смесено население, което живее задружно в мир и сговор. И на двете места има църква и джамия. От много години е така. Тази в Доброплодно е строена през..

публикувано на 16.05.21 в 10:01

Хотелиерът Павлин Косев: Туристи у нас в момента почти липсват, не такава е ситуацията в Гърция, Кипър и Египет

Туристическият бранш очаква от ресорния служебен министър  да обърне внимание на приоритетите, които те са акцентирали. Това каза председателят на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация Павлин Косев. „Очакваме бързи и адекватни действия и да се реши казусът с руските и румънските туристи, които за нас са изключително важни”, каза..

публикувано на 15.05.21 в 13:37

Владимир Иванов: Човекът е едно "защо"

Голямо име в българската графика, изключителен ерудит, знакова фигура в интелектуалния елит на Варна, проф. Владимир Иванов представя свои работи от 80-те години на ХХ век до днес. Откриването бе на 12 май от 18:00 в Градската художествена галерия на Варна. Изложбата е по повод наближаващата 75-годишнина на художника и е само от произведения..

публикувано на 13.05.21 в 14:12

Асоциално за социалното – плакати на Люба Томова в магазин за месо

Изложба плакати подредиха в месарница във Варна. 12 плаката на вечни произведения представи художникът Люба Томова в магазин за месо. Постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“ са подредени в експозицията. За вечните въпроси, които с времето стават все по-нерешими. За изолацията и новите..

обновено на 12.05.21 в 14:45

Харалан Александров: Това е последната ваканция, която можем да си дадем

Имаме няколко месеца, за да си свършим работата и да излъчим управление, което е функционално. Това ще е последната ваканция, която можем да си дадем за още 2 месеца, след което ще се променят настроенията и ще има натиск върху партиите. Така очерта политическата ситуация в България социалният антрополог Харалан Александров в разговор с Даниела..

публикувано на 11.05.21 в 11:07

Аnimoto или идва ли времето на коботите

Около три години отнема разработката и започването на производството на първия колоборативен робот - Аnimoto. Ако вече си задавате въпроса какво представляват този тип роботи, обяснението с две думи е, че това спомогателен робот - роботизирана ръка, която може да пренася до тегло до 5 кг на метър разстояние. Иначе казано, колаборативен робот,..

публикувано на 10.05.21 в 10:45