Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

| обновено на 13.04.21 в 11:06
Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас.

На 3, 19 и 30 март като сингли излязоха три от песните в албума. "Бела съм, бела, юначе" звучи в нов авторски аранжимент на Янко Янков, съчетаващ традиционно звучащата безмензурна мелодия на оригиналната песен с ритмичен акапелен акомпанимент с бийтбокс. Усещането за простор в цялата звукова картина е подсилено от въздействащото соло на сопраното в групата, Боряна Йорданова, и от красивата хармонизация в останалите гласове. Втората пиеса, "Косеница", е авторска тема на Константин Бейков. Тук централно място заема третирането на гласа като инструмент. Отсъствието на текст и замяната му със срички (т. нар. скат пеене), неравноделният размер, бързото темпо и сложните вокални линии определят виртуозния характер на цялата композиция. Тук се отличават майсторските импровизационни сола на Весела Морова и Даниел Николов (алт и тенор в групата). Последният от трите сингъла носи заглавието "През стъклону" и е по текст и музика на Янко Янков. Макар и изцяло авторска, песента носи характерни за родопския фолклор елементи. Текстът разказва драматична история с неочакван обрат. Емоционалната мелодична линия, изпълнена от Янко и Весела, е облечена в звука на богат "вокален оркестър", на моменти наброяващ 40 гласа - записан с наслагване от петимата певци в Spectrum в продължение на месец. Аранжиментът е дело на Константин Бейков. Тези три пиеси очертават тематичните линии, които ще са в основата на новия албум - богата вокална хармония, виртуозни музикални линии и импровизации, бийтбокс. Те ще поставят акцент върху модерната интерпретация на теми от българския фолклор с фокус върху красотата на най-съвършения музикален инструмент: човешкия глас.  "Singerprints" от Spectrum Vocal Band ще излезе в началото на септември 2021 г.

Фолклорът е един от основните извори на вдъхновение за нашата група. Въпреки че никой от нас не е народен музикант, ние дълбоко уважаваме тази култура и от време на време все се връщаме към нея. Търсим нещо ново там. И го откриваме, защото не познаваме в много голяма степен нейните кътчета. А фолклорът е една дълбока каца с мед. Когато и колкото да гребеш, винаги ти е сладко. С този албум ще направим едно по-дълбоко загребване. И ще изпитаме нас самите, доколко сме способни да се нагодим към фолклора, защото досега винаги е било обратното - стремили сме се да нагодим него към нас, разказа Константин Бейков - КОС в рубриката "Акапела с Крис и Кос", излъчена в "Джем сешън" на 9 април. 

Целият разговор и синглите чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Десета нощ на литературата днес във Варна

Десетата нощ на литературата тази година ще бъде организирана на две открити читателски пространства, за да предостави оптимален комфорт на всички участници и посетители. Само тази година текстовете ще бъдат четени еднократно. Входът е свободен. Всеки, който обича книгите, може да се включи във всеки един момент между 18 и 22.30 ч., дори и да..

обновено на 12.05.21 в 14:19

Нощта на музеите в Балчик се отлага, но изложбите по този повод остават

По традиция всяка година в средата на месец май, с откриване на изложби и с провеждане на култур-на програма, Исторически музей - Балчик отбелязва Европейската нощ на музеите. Събитието е отложено в цялата страна за неопределен период от време, но организираните изложби по този повод могат да бъдат разгледани, без официално представяне, съобщиха от..

публикувано на 12.05.21 в 12:17

Писателката Неда Антонова се срещна с клуба на жените-социалистки във Варна

Писателката  Неда  Антонова, автор на над 20 романа, повечето свързани с българската история, се срещна във Варна с представители на клуба на жените- социалистки.  Даниела Стойнова разговаря с нея за творчеството и и за новия  и роман „Безмълвие”, посветен на младостта на Паисий Хилендарски. Неда Антонова обясни защо е избрала именно Паисий:..

обновено на 11.05.21 в 17:45

Фотоизложба "Старото школо разказва" в Областна управа в Добрич

Фотоизложба „Старото школо разказва“ на Регионален исторически музей - Добрич е подредена от днес във фоайето на Областна управа. Тя проследява моменти от училищния живот в Добрич от 60-те години на ХIХдо началото на ХХ в. В изложбата са включени фотоси на учителски колективи и ученически класове от периода до войните за национално обединение, от..

публикувано на 11.05.21 в 17:09

Отиде си Георги Велчовски

След тежко боледуване на 10.05.2021 г. ни напусна Георги Велчовски, актьор, режисьор и писател, един от емблематичните творци на Варненския драматичен театър. Тъжната вест съобщиха от екипа на Театрално-музикален продуцентски център Варна ДТ „Стоян Бъчваров“ § Държавна опера Варна Завършил ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1974 г. в класа на..

публикувано на 11.05.21 в 16:57

"Нощ на литературата" ще се проведе във Варна

Десето издание на "Нощ на литературата" ще се проведе във Варна на 12-ти май.  "Нощ на литературата" е събитие, което се случва по едно и също време в различни европейски градове. Представят се откъси от съвременни европейски писатели, а подборът се осъществява от културните институти и посолствата на европейските държави в България. Текстовете се четат..

публикувано на 11.05.21 в 13:52

Библиотеката на ВСУ „Черноризец Храбър“ с изложба, посветена на разпространението на славянската писменост

В деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий – 11 май, Университетската библиотека на ВСУ „Черноризец Храбър“ представя изложбата „1135 г. от началото на разпространението на славянската писменост в България от учениците на Св. Св. Кирил и Методий –  Климент, Горазд, Наум, Ангеларий и Сава“.Тя е разположена в читалнята и може да бъде посетена до 24..

публикувано на 11.05.21 в 13:48