Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

| обновено на 13.04.21 в 11:06
Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас.

На 3, 19 и 30 март като сингли излязоха три от песните в албума. "Бела съм, бела, юначе" звучи в нов авторски аранжимент на Янко Янков, съчетаващ традиционно звучащата безмензурна мелодия на оригиналната песен с ритмичен акапелен акомпанимент с бийтбокс. Усещането за простор в цялата звукова картина е подсилено от въздействащото соло на сопраното в групата, Боряна Йорданова, и от красивата хармонизация в останалите гласове. Втората пиеса, "Косеница", е авторска тема на Константин Бейков. Тук централно място заема третирането на гласа като инструмент. Отсъствието на текст и замяната му със срички (т. нар. скат пеене), неравноделният размер, бързото темпо и сложните вокални линии определят виртуозния характер на цялата композиция. Тук се отличават майсторските импровизационни сола на Весела Морова и Даниел Николов (алт и тенор в групата). Последният от трите сингъла носи заглавието "През стъклону" и е по текст и музика на Янко Янков. Макар и изцяло авторска, песента носи характерни за родопския фолклор елементи. Текстът разказва драматична история с неочакван обрат. Емоционалната мелодична линия, изпълнена от Янко и Весела, е облечена в звука на богат "вокален оркестър", на моменти наброяващ 40 гласа - записан с наслагване от петимата певци в Spectrum в продължение на месец. Аранжиментът е дело на Константин Бейков. Тези три пиеси очертават тематичните линии, които ще са в основата на новия албум - богата вокална хармония, виртуозни музикални линии и импровизации, бийтбокс. Те ще поставят акцент върху модерната интерпретация на теми от българския фолклор с фокус върху красотата на най-съвършения музикален инструмент: човешкия глас.  "Singerprints" от Spectrum Vocal Band ще излезе в началото на септември 2021 г.

Фолклорът е един от основните извори на вдъхновение за нашата група. Въпреки че никой от нас не е народен музикант, ние дълбоко уважаваме тази култура и от време на време все се връщаме към нея. Търсим нещо ново там. И го откриваме, защото не познаваме в много голяма степен нейните кътчета. А фолклорът е една дълбока каца с мед. Когато и колкото да гребеш, винаги ти е сладко. С този албум ще направим едно по-дълбоко загребване. И ще изпитаме нас самите, доколко сме способни да се нагодим към фолклора, защото досега винаги е било обратното - стремили сме се да нагодим него към нас, разказа Константин Бейков - КОС в рубриката "Акапела с Крис и Кос", излъчена в "Джем сешън" на 9 април. 

Целият разговор и синглите чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54