Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Златен медал за варненец на астрономическа олимпиада

| обновено на 15.04.21 в 15:45

Маргулан Исмолдаев е ученик от 10 клас в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна. Той живее от години във Варна с родигелите си, но е родом от Казахстан. Маргулан печели златни медали и призови места на много национални и международни олимпиади по астрономия и информатика. Последният му златен медал е след участие в олимпиадата по астрономия  в Санкт-Петербург, която тази година се проведе онлайн. Маргулан се е отличил сред 4500 ученици от Русия, България, Словения, Украйна, Сърбия, Хърватия и други.Очаква се да бъде предложен от МГ за отличието „ученик на годината”.

Даниела Стойнова разговаря с Маргулан Исмолдаев, оказа се, че той не брои медалите си, защото считта, че това е надменно.

XXVIII Санктпетербургска олимпиада по астрономия се проведе на два етапа – начален подбор и заключителен кръг. Заключителният кръг също беше в два тура - 31 януари теоритичен тур, 14 март практически тур и двата задочни поради пандемичната обстановка. Около 4500 участници бяха решили петте задачи от първия кръг на олимпиадата в групи от 5-ти до 11-ти клас (в България това се равнява на 6-ти до 12-ти клас).

За участие във финалната надпревара бяха допуснати над 350 ученици. След оспорваното състезание Маргулан спечели диплом I степен (златен медал) с 52 точки от двата тура (34 точки теоретичен и 18 точки практически тур).

Ръководството на обсерваторията поздравява Маргулан Исмолдаев с постижението му, както и неговият учител д-р Ева Божурова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено дариха на семейства

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено дариха от фондация "Карин дом" на Акушеро -гинекологичната болница и родилните отделения в многопрофилната болница "Света Анна" и Медицински комплекс "Майчин дом" във Варна. Проектът "Бебешка кутия" е вдъхновен от финландски модел, където всяко семейство получава за децата си от държавата бебешки..

публикувано на 14.05.21 в 18:18

Има ли европари за българските села?

Има ли европари за българските села? Отговорът на този въпрос потърсихме от директора на ресорната дирекция за усвояване на европейските фондове в балчишката администрация Димитър Димитров . По думите му община Балчик попада за финансиране на инфраструктурни проекти основно по Програмата за развитие на селските райони, но отворените мерки в последния..

обновено на 14.05.21 в 15:21

Мерят кръвното на варненци на входа на Морската градина на 16 и 17 май

На 16 и 17 май 2021г. от 10.00 до 14.00 часа на входа на Морската градина студенти по медицина от МУ-Варна ще участват в реализирането на скринингова програма за измерване на кръвно налягане под мотото: „ИЗМЕРВАНЕ, КОЕТО СПАСЯВА ЖИВОТ. ТВОЯТ.“  Кампанията е посветена на 17 май, Международен ден за борба с Хипертонията. Тя е част от най-голямата..

публикувано на 14.05.21 в 14:54

Започна Парад на планетите – ще можем ли да го видим

Интересно небесно явление се подрежда на небето тези дни – Парад на планетите, в който в почти права линия застават Венера, Меркурий и Марс, заедно с тънкия сърп на Луната. Явлението ще се вижда ниско над хоризонта в посока запад-северозапад. Само по себе си това явление е много красиво за наблюдение, каза за Радио Варна астрономът Ева..

публикувано на 14.05.21 в 07:00

Абитуриенти oт Добрич с акция по кръводаряване

Абитуриенти от Добрич са органзирали благотворителна акция за кръводаряване в навечерието на завършването си. Учениците от 12Б клас на Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски“ са решили да дадат добър пример на своите връстници с тази инициатива. Според тях встъпването в зрелостта носи след себе си и повече отговорности, една от които е именно..

публикувано на 13.05.21 в 12:05

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

При спазване на всички противоепидемични мерки днес джамиите в България ще отворят врати за празника Рамазан Байрам, известен още като Шекер Байрам. Мъжете в храмовете ще трябва да бъдат с маски. Заради пандемията и тази година благотворителни вечери не са организирани. След месец на пости и смирение, мюсюлманите днес редят празнични трапези и се..

публикувано на 13.05.21 в 11:30

Музеят на куклите в село Тополи привлича туристи от цял свят

Ако имате свободно време и искате да посетите или да зведете вашето дете на някое интересно място, можете да се отбиете до варненското село Тополи. Там се намира Етнографският център „Роден край”, известен още като Музея на куклите, който ни потапя в пъстрите и необятни дълбини на българския фолклор.  Това става благодарение на Димка Андреева,..

публикувано на 13.05.21 в 10:10