Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александър Йосифов пише "Песен за първия космонавт" - Военноморският музей пази нотния ръкопис

| обновено на 12.04.21 в 11:19

По повод деня на космонавтиката 12 април, Военноморският музей във Варна представя интересен документ от фонда си - нотен ръкопис на "Песен за първия космонавт".
Кой и кога създава тази творба?
Преди 60 години, на 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути Московско време, Юрий Гагарин излита от космодрума Байконур и влиза в историята като първия човек видял Земята от Космоса. Корабът му „Восток 1“ прави една обиколка около Земята и след 108 минути успешно се приземява.
Новината мълниеносно обикаля целия свят. Първият космонавт става най-известният човек на планетата. Всички искат да го видят и да чуят неговия разказ. В края на април 1961 г. Юрий Гагарин започва задгранична обиколка, която продължава две години. Посещава над 30 страни и се среща с хиляди хора.
На 22 май 1961 г. Юрий Гагарин идва в България. Той посещава София, Варна, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Бургас и още много други градове.
Във Варна първият космонавт пристига на 25 май. Посрещнат е от хиляди граждани и гости на града, а вечерта в Евксиноград е устроен прием в негова чест. Концертът започва с "Песен за първия космонавт".
Написана е непосредствено след полета на Юрий Гагарин в Космоса. Автор на музиката е бъдещият известен български композитор Александър Йосифов. По това време той отбива редовната си военна служба и е старшина II степен във Военноморските сили на България. А като възпитаник на Музикалното училище, отговаря за художествената самодейност. Песента е изпълнена за първи път на концерта в чест на летеца-космонавт в “Евксиноград”. След изпълнението Гагарин лично благодари на композитора Ал. Йосифов, който му подарява песента.
През август 1961 г. екземпляр на нотите на песента е представен във Военноморския музей в изложба, посветена на матроското творчество, а след това е подарен на музея.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Три групи и музикална работилница на Varna Jazz Days 2021

Varna Jazz Days   е естественото продължение на традицията във Варна да се отбелязва Международният ден на джаза – 30 април. Тя беше поставена преди шест години, а от 2018 г. Varna Jazz Days е самостоятелен фестивал в културния календар на града. Тази година фестивалният ден ще е само един ( 22 май, събота ), но публиката във вътрешния двор..

публикувано на 17.05.21 в 13:58

100-годишният Варненски театър в изложба до Слънчевия часовник

Документалната изложба „2021 - 100 години Драматичен театър Варна“ могат да разгледат варненци и гостите на града до Слънчевия часовник при входа на Морската градина , до 8 юни 2021 г. Историята е визуализирана в 10 винилни пана с над 100 архивни снимки, които проследяват хронологично първия театрален век на Варненския театър...

публикувано на 17.05.21 в 09:53

Неделна проповед

Неделното богослужение в старинния храм "Успение Богородично" в гр. Варна в 3-та Неделя след Пасха на Св. Мироносици ще започне в 9 часа. Според богослужебния календар третата неделя е наречена на светите мироносици.    Сред първите последователи и постоянни слушатели на Иисус Христос има и няколко жени. Самият факт е необикновен, защото..

публикувано на 16.05.21 в 06:00

Румен Серафимов: Опорочена е процедурата за номинация за Голямата награда Варна

Тази година Голямата награда "Варна" не трябва да бъде дадена на никого, след като тя бе отнета от художника Георги Лечев. Процедурата за номицация е напълно опорочена, изрази мение изкуствоведът Румен Серафимов в предаването на Радио Варна "Гравитация нула", където заедно с председателя на ПК"Култура и духовно развитие" Мария Тодорова коментираха..

публикувано на 14.05.21 в 17:11

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 10

Предаването за култура на Радио Варна „Гравитация нула“ днес празнува десетата си слънчева обиколка. Не е нужно да летите до космоса, за да изпитате безтегловност. Между 14 и 18 часа, всеки петък, на честотите на Радио Варна влизате в друго измерение, а с изкуството намирате вдъхновение. Предаването за 10 години се превърна в..

публикувано на 14.05.21 в 12:46

"Преминаващи фигури" - скулптура и живопис от Христо Христов

Варненският скулптор и художник Христо Христов представя последните си енигматични фигури изпълнени в бронз и цвят във варненската галерия "Папийон". Признат като един от най-добрите български скулптори с автентичен разпознаваем стил, той е ценен в последните години и за прекрасната си асоциативна абстрактна живопис, разкриваща цветните пластове на..

публикувано на 14.05.21 в 10:11

Фолклорна пиеса, записана в Радио Варна, донесе международна награда на БНР

Пиесата „Тракийски напеви“, записана в Радио Варна, е отличена със специалната награда на международния музикален конкурс „Светозар Страчина“ за запис на фолклорна музика.   Това е  поредно признание  за БНР през годините. Записът е осъществен в Радио Варна на 14 май 2020 година, продуцент е Кристиян Неделчев, звукорежисьор - Христо Николов...

обновено на 13.05.21 в 15:40