Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетното почистване в Балчик започна с нерегламентираните сметища

Снимка: Албена Иванова

По предписание се събират и извозват отпадъците в двете най-критични точки – покрайнините на града в горната и в долната част. Едното направление е от Елпром до Пожарната, след това от ВВС надолу по околовръстното, циганската махала, покрай улица „Ивайло“ и долу до пристанището, обясни началникът на общинското предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“ (БКС) инж. Павел Павлов. Другото направление е от Елпром, улица „Варненска“, покрай Енергото до италианския цех.

С чували, ръкавици и извозване на сметта БКС е готово да подпомогне гражданите, които искат да почистват обществени площи. 

Зоните само за растителни отпадъци все още не са обозначени, но и това ще се случи. Ще бъдат оградени с мрежа и надписани, увери инж. Павлов. Има опция този отпадък да се мели на място. Цената е 42 лв. за час.

Проблемни остават строителните контейнери, които не се използват съвестно за малки и неотложни ремонти. 

Равносметката от програмата за управление на отпадъците е, че в пандемичната 2020 година сме произвели 26% по-малко отпадъци спрямо предходната (9237 тона/2020 и 12 476 т/2019). Количествата за 2016, 2017 и 2018 са по около 11 500 тона за година.

Подробностите чуйте от репортажа на Албена Иванова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жена се е удавила край Бяла

Жена се е удавила в морето край Бяла, Варненска област. В момента катер изважда тялото на брега. Самоличността не е установена, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.

публикувано на 18.08.24 в 13:42

Обмислят увеличаване на платната на ГКПП "Дуранкулак"

Има възможности за увеличаване на платната на Граничния контролно-пропускателен пункт „Дуранкулак“. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев в ефира на Нова телевизия. Той заяви, че това е само идеен план, но са водени разговори с компетентните институции. Милошев подчерта, че Дуранкулак тази година е станало много актуално..

публикувано на 18.08.24 в 10:28

Ден на отворените врати на Фара край Шабла

От 9:30 до 16 часа всеки може да посети най-старият и най-висок фар у нас - този в Шабла. Инициативата се организира от командването на Военноморските сили и общинската администрация в Шабла и е по повод Международния ден на морските фарове - 18 август. Посетителите трябва да носят лични документи за самоличност. Деца под 14..

публикувано на 18.08.24 в 09:34

Почина легендата на френското и световно кино, Ален Делон

На 88 годишна възраст, почина легендата на френското и световно кино, Ален Делон. Легендата на френското кино Ален Делон почина на 88-годишна възраст, съобщиха трите му деца пред АФП в изявление в неделя след битка с влошено здраве. „Ален Фабиен, Анушка, Антъни,  с дълбока скръб съобщават  за смъртта на баща си. Той почина мирно в дома си в Души,..

публикувано на 18.08.24 в 09:16

Времето днес: Жега в страната, около 30 градуса по черноморието

Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, по Черноморието от източна четвърт. Максимални температури от 31° до 36°, по Черноморието между 28° и 31°, за Варна около 30°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до 29°. Деж. синоптик: В. Рафайлова

обновено на 18.08.24 в 07:25

Катастрофа край Каспичан по АМ "Хемус", движението се отбива по стария път

Катастрофа е станала на Автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Шумен на километър преди бензиностанция ОМВ, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен.  По първоначални данни са се ударили два леки автомобила и бус, като бусът се е запалил, съобщава Радио Шумен. Има информация за пострадали, допълват още от полицията.  Движението при пътен..

публикувано на 17.08.24 в 18:24

Петима българи арестувани след побой в нощен бар на Халкидики, трима от тях са в болница

Гръцката полиция е арестувала петима българи след побой в нощен бар на Халкидики. Трима от тях са в болница. Води се разследване, съобщава БНР. Според очевидци на инцидента, петима българи са се скарали със собственика на бара и са го пребили. Впоследствие някой стреля и ранява един от българите, който е в тежко състояние в болницата в Полигирос..

публикувано на 17.08.24 в 13:07