Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Атанас Русев: Дюните се унищожават със съдействието на държавните институции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. Прокуратурата в Бургас се самосезира и също назначи проверка на плаж "Смокиня". Резултатите от нея ще станат ясни другата седмица. Според концесионера Иван Алексиев „Дейностите са под наблюдение на държавните институции. Целта е да се изравнят дигите и се извършва необходим ремонт“.

В интервю за Радио Варна Атанас Русев от инициативата „Да запазим Корал” подчерта, че за унищожаването на дюни има сериозни законови санкции. Според него, на плаж „Смокиня” не трябва да са представители на екоинспекцията, а на полицията и прокуратурата. Атанас Русев заяви, че дюните в България се унищожават от години и то със съдействието на държавата. Русев заяви: „Един да вкарат в затвора за такова нещо, следващите няма да пипнат дюните. Но за съжаление това не се случва и дюните се унищожават и то, смея да твърдя, с активното съдействие на държавните институции. Когато институциите нищо не правят, нашата природа се унищожава“. Според Атанас Русев, 3 500 от общо 4 500 дка дюни са станали частни „по някаква схема“.

По повод загражденията на плаж „Корал“, които бяха поставени преди повече от три години, екоактивистът коментира: „Това е типичен пример за корупцията в нашата държава и за властта, която си има дюни и плажове. Това е една окупирана територия от българската земя. Тази корупция е навсякъде – като започнете да ровите за „Корал“ виждате едни фирми и фирмички, които от 20 години са свързани с политическия елит, независимо от коя партия. След като държавата не може вече три години да си вземе земята, гражданите ще си вземат българската земя в този район“, подчерта Атанас Русев.

Според него: „На „Корал“ полицията не пази гражданите. Там дойдоха един мутри и полицаите си говорят с тях. Каква полиция има там, какви кметове има в тоя район, чии интереси обслужват?! Там има местни феодали, които се разпореждат със съдбите на хората. Това ще се промени, защото гражданското недоволство в района е огромно.“ Атанас Русев заяви: „И в следващия парламент има хора, свързани с казуса „Корал“. Те са там, за да продължат да движат нещата. Това означава, че някой е дал пари..., знаете как стават нещата“.ВИЖТЕ ОЩЕ

Идваме с голи ръце на този свят и с голи ръце си заминаваме от него

Срещаме ходжата Рафет в края на обиколката си в две села от Община Ветрино: Белоградец и Доброплодно. Уморени сме от многото срещи, обаче неговата енергия бързо ни витализира. И в двете села има смесено население, което живее задружно в мир и сговор. И на двете места има църква и джамия. От много години е така. Тази в Доброплодно е строена през..

публикувано на 16.05.21 в 10:01

Хотелиерът Павлин Косев: Туристи у нас в момента почти липсват, не такава е ситуацията в Гърция, Кипър и Египет

Туристическият бранш очаква от ресорния служебен министър  да обърне внимание на приоритетите, които те са акцентирали. Това каза председателят на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация Павлин Косев. „Очакваме бързи и адекватни действия и да се реши казусът с руските и румънските туристи, които за нас са изключително важни”, каза..

публикувано на 15.05.21 в 13:37

Владимир Иванов: Човекът е едно "защо"

Голямо име в българската графика, изключителен ерудит, знакова фигура в интелектуалния елит на Варна, проф. Владимир Иванов представя свои работи от 80-те години на ХХ век до днес. Откриването бе на 12 май от 18:00 в Градската художествена галерия на Варна. Изложбата е по повод наближаващата 75-годишнина на художника и е само от произведения..

публикувано на 13.05.21 в 14:12

Асоциално за социалното – плакати на Люба Томова в магазин за месо

Изложба плакати подредиха в месарница във Варна. 12 плаката на вечни произведения представи художникът Люба Томова в магазин за месо. Постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“ са подредени в експозицията. За вечните въпроси, които с времето стават все по-нерешими. За изолацията и новите..

обновено на 12.05.21 в 14:45

Харалан Александров: Това е последната ваканция, която можем да си дадем

Имаме няколко месеца, за да си свършим работата и да излъчим управление, което е функционално. Това ще е последната ваканция, която можем да си дадем за още 2 месеца, след което ще се променят настроенията и ще има натиск върху партиите. Така очерта политическата ситуация в България социалният антрополог Харалан Александров в разговор с Даниела..

публикувано на 11.05.21 в 11:07

Аnimoto или идва ли времето на коботите

Около три години отнема разработката и започването на производството на първия колоборативен робот - Аnimoto. Ако вече си задавате въпроса какво представляват този тип роботи, обяснението с две думи е, че това спомогателен робот - роботизирана ръка, която може да пренася до тегло до 5 кг на метър разстояние. Иначе казано, колаборативен робот,..

публикувано на 10.05.21 в 10:45

Николай Христов-Кайо: Мечтата ми е да пробягам маратоните на всички европейски столици

Николай Христов , известен просто като Кайо , свири на бас китара в няколко варненски групи, сред които Pizzza и Funkaround. Освен това той е лекар, мениджър, а едно от увлеченията му е рисуването. Малцина обаче знаят, че негова голяма страст е бягането. През 2012 г. започва да тича редовно, като постепенно увеличава дистанцията, за да..

публикувано на 08.05.21 в 20:16