Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лесна работа: За Панамския канал и шапката, която остана на отсрещния бряг

| обновено на 19.04.21 в 16:57

Здравейте! Денят ми дава повод да си припомня стара история.

Преди време се оказах част от приключението, наречено: “Да преминеш през Панамския канал“ и, когато корабът стигна до третата група шлюзове – „Гатун“, наблюдавах странна сценка.

Докато се отваряха батапортите на едната камера, по тях припряно притичваха пешеходци. Една от жените премина на отсрещния бряг и се спря да дочака кавалера си. Той, обаче, се забави, остана в началната точка и енергично заразмахва панамена дамска шапка. Жената безсилно вдигна рамене. През следващите 100 минути нямаше как да си върне нито шапката, нито кавалера...

Но... Започвам отначало! На днешния ден през 1850 година Великобритания и САЩ подписват договор за съвместно строителство на Панамския канал.

От XVI век и идеята за прокопаването му до откриването през 1920 година драматичният строителен обект отнема на човечеството време, средства, животи, илюзии…

Преди да стигнем до шапката, посрещнахме изгрева пред първата система от шлюзове – „Мирафлорес“. Гласът на капитана кънтеше във високоговорителите. Капитаните на круизните кораби неуморно обясняват детайли, така че човекът славно си изкара девет часа пред микрофон, докато уважаемата публика препускаше от хеликоптерната площадка до панорамния бар, в търсене на добра видимост. Каналът е дълъг над 80 километра, така че има време за обиколки... А гледката? Тя е впечатляваща, независимо дали вятърът развява косите ти на някоя палуба, или удобно си се настанил зад филистрина с чаша капучино в ръка.

Преди шапката имаше и друго: стряскащото ниво на водата над нас, малките локомотивчета, поели тежестта на кораба, изкуствените канали между шлюзовете „Мирафлорес” и „Педро Мигел” и скалите...- на места изрязани, сякаш представят разрез от пластовете на времето. Като в грандиозен исторически музей, съхранил спомени за драматични събития: грешни проекти, свлачища, човешки жертви, големи скандали, подкупи, фалити, борсов крах. Когато през 1914 година през канала преминава първият кораб, рекапитулацията за човечеството е: повече от 27 000 работници, загубили живота си по време на строителството и днешният еквивалент на 400 милиарда долара за инвестиции в съоръжения.

Колко много човешки истории, надежди, сълзи и очаквания кротичко почиват, скрити в стъкленицата на времето!

За да стигнем до момента, в който шапката се оказа на един Панамски канал разстояние от собственичката си. А зрителите наблюдаваха случката, накацали по палуби, кафенета и басейни.

Равновесието е било възстановено, докато ние намалявахме двете мили до Атлантическия океан, така че пропуснахме финала на историята, но гледката и до днес е пред очите ми.

Вярвам, че скоро ще преодолеем предизвикателствата. Ще има много пътувания и радостни срещи. Но често се сещам за тази двойка: жената и закъснелият й спътник, забравената шапка, разлюляна във въздуха като бяло птиче със синя панделка. Приятелство, обич, грижа. Това са нещата, които не бива да губим, без значение дали сме успели да притичаме до желания бряг и за колко време е затворен пътят.

Понякога да оставиш шапката си на отсрещния бряг може да се окаже много полезно. Като завръщане към смисъла.

Хубавите мисли, чувства и събития са лесна работа, стига да ги искаме и да ги ценим. От мен – Даниела Иванова: успешна седмица и нека важните хора в живота ви да са винаги наблизо! Дори да се бавят, дочакайте ги! Струва си.


ВИЖТЕ ОЩЕ

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено дариха на семейства

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено дариха от фондация "Карин дом" на Акушеро -гинекологичната болница и родилните отделения в многопрофилната болница "Света Анна" и Медицински комплекс "Майчин дом" във Варна. Проектът "Бебешка кутия" е вдъхновен от финландски модел, където всяко семейство получава за децата си от държавата бебешки..

публикувано на 14.05.21 в 18:18

Има ли европари за българските села?

Има ли европари за българските села? Отговорът на този въпрос потърсихме от директора на ресорната дирекция за усвояване на европейските фондове в балчишката администрация Димитър Димитров . По думите му община Балчик попада за финансиране на инфраструктурни проекти основно по Програмата за развитие на селските райони, но отворените мерки в последния..

обновено на 14.05.21 в 15:21

Мерят кръвното на варненци на входа на Морската градина на 16 и 17 май

На 16 и 17 май 2021г. от 10.00 до 14.00 часа на входа на Морската градина студенти по медицина от МУ-Варна ще участват в реализирането на скринингова програма за измерване на кръвно налягане под мотото: „ИЗМЕРВАНЕ, КОЕТО СПАСЯВА ЖИВОТ. ТВОЯТ.“  Кампанията е посветена на 17 май, Международен ден за борба с Хипертонията. Тя е част от най-голямата..

публикувано на 14.05.21 в 14:54

Започна Парад на планетите – ще можем ли да го видим

Интересно небесно явление се подрежда на небето тези дни – Парад на планетите, в който в почти права линия застават Венера, Меркурий и Марс, заедно с тънкия сърп на Луната. Явлението ще се вижда ниско над хоризонта в посока запад-северозапад. Само по себе си това явление е много красиво за наблюдение, каза за Радио Варна астрономът Ева..

публикувано на 14.05.21 в 07:00

Абитуриенти oт Добрич с акция по кръводаряване

Абитуриенти от Добрич са органзирали благотворителна акция за кръводаряване в навечерието на завършването си. Учениците от 12Б клас на Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски“ са решили да дадат добър пример на своите връстници с тази инициатива. Според тях встъпването в зрелостта носи след себе си и повече отговорности, една от които е именно..

публикувано на 13.05.21 в 12:05

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

При спазване на всички противоепидемични мерки днес джамиите в България ще отворят врати за празника Рамазан Байрам, известен още като Шекер Байрам. Мъжете в храмовете ще трябва да бъдат с маски. Заради пандемията и тази година благотворителни вечери не са организирани. След месец на пости и смирение, мюсюлманите днес редят празнични трапези и се..

публикувано на 13.05.21 в 11:30

Музеят на куклите в село Тополи привлича туристи от цял свят

Ако имате свободно време и искате да посетите или да зведете вашето дете на някое интересно място, можете да се отбиете до варненското село Тополи. Там се намира Етнографският център „Роден край”, известен още като Музея на куклите, който ни потапя в пъстрите и необятни дълбини на българския фолклор.  Това става благодарение на Димка Андреева,..

публикувано на 13.05.21 в 10:10