Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Канабисът - лекарство или дрога?

Снимка: thinkstock/guliver

Обща политика относно използването на канабиса в медицината и финансирането на научни изследвания по темата – за това призовават от години депутатите в Европейския парламент. Темата е актуална и днес, но остава без промяна в Международния ден на марихуаната – 20-ти април. В Европейския съюз канабисът за медицински цели за нуждаещи се пациенти е легализиран в Чехия, Финландия, Холандия, Португалия, Испания, Хърватия, Македония и Гърция.

У нас заедно с хероина, марихуаната е в списък № 1 на Закона за контрол върху наркотичните вещества и се наказва не само производството и разпространението ѝ, но и притежанието на дози за лична употреба. Когато става дума за коноп за хранителни, текстилни и козметични цели (известен също като „индустриален“ коноп), се използват специално култивирани кръстоски Cannabis. Предназначените за ежедневна употреба сортове са селектирани така, че в тях не се съдържа психоактивното вещество. На пазара вече има козметични продукти и масла, като е доказано доброто влияние върху акне, екземи и псориазис, както и поддържането на хормоналния баланс.

Факт е, че някои страни от ЕС легализираха употребата на растението за медицински нужди, а други страни обмислят промени в законодателството си. За легализирането на канабиса в България с медицински цели, от години работи експертът по наркотиците биохимикът доктор Юлиян Караджов.

"По принцип повечето автоимунни заболявания, като се започне от тежките смятани за нелечими - като множествена склероза, болест на Крон, лупус и т.н. и се стигне до един банален ревматизъм, който много хора имат. Говоря за тежки форми, когато човек става почти инвалид от възпалението. Канабисът си е противовъзпалително средство. Освен това има различни приложение при лечението на рак. Там има много аспекти - може да се използва в комбинация с химиотерапията и в крайна сметка се оказва, че това нещо рязко подобрява качеството на живот и най-важното - поносимостта на терапията. "


Категорично "за" легализирането на канабиса за медицински цели са и млади хора от Варна, които изразиха мнението си.Все още няма единен европейски подход към използването на канабиса в медицината или за развлечение. На 13 февруари 2019 година Европейският парламент одобри резолюция за използването на канабиса за медицински цели. Тя призовава за ясна правна дефиниция за използването на канабис в медицината и разграничаване от всякакви други начини на употреба.


Европейските депутати настояват да се засили финансирането на медицински изследвания за канабиса, а разработените на база на канабиса лекарства да бъдат покривани от здравноосигурителните каси.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в новострояща се сграда в кв."Чайка" във Варна /СНИМКА +ВИДЕО/

Пожар избухна на последния етаж на новострояща се сграда в кв. "Чайка", видя репортер на Радио Варна. Пламъците са обхванали голяма част от етажа. Горят кофражни елемнти. Три екипа на пожарната са на мястото на инцидента. Изясняват се причините, довели до огнената стихия. Няма пострадали хора, съобщиха за Радио Варна от полицията.  Снимки:Румен..

обновено на 18.05.21 в 18:52

ЕК отпуска 173,6 млн. евро за България за справяне с кризата с коронавируса

Европейската комисия одобри общо 367,4 млн. евро за България, Естония и Германия в рамките на REACT-EU, в подкрепа на устойчивостта на пазара на труда , работните места, МСП и семействата с ниски доходи, както и за създаване на съобразени с бъдещето основи за екологичния и цифровия преход и за устойчиво социално-икономическо възстановяване. В България..

публикувано на 18.05.21 в 18:52

Силният вятър събори клони на дървета във Варна /СНИМКИ/

Във Варна вятърът се усилва и достига до 16 метра в секунда на пориви, съобщиха от НИМХ - Варна. До този момент са подадени сигнали за паднали клони на много места в града. Единият от тях е счупил стъклото на автомобил в центъра на Варна. Няма информация за пострадали хора.  Огромен клон от кестен се сгромоляса върху автомобил в центъра във Варна, на..

обновено на 18.05.21 в 17:45

Българчетата до 5-годишна възраст ще могат да влизат у нас без тест

От 19 май за деца до 5-годишна възраст, които са български граждани, граждани на държави членки на ЕС , не се изисква отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за влизане у нас. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес, 18 май. Това се отнася и за децата- български граждани на страните по Шенгенското..

публикувано на 18.05.21 в 17:44

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами. Апелативният съд във Варна присъди конфискация на 85 автомобила - част от имуществото на подсъдим за данъчно престъпление, съобщават от ведомството. Денислав И. е бил признат за виновен от Окръжен съд – Силистра  за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения. Той не подал..

публикувано на 18.05.21 в 17:40

Всички ученици в клас от 31 май

От 31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици. Това става със заповед на министъра на здравеопазването. От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда. С друга заповед от утре, 19 май,..

публикувано на 18.05.21 в 17:07

Прокуратурата проверява случая с незаконна сеч на защитена гора край Варна

Дават на прокурор случая с незаконно изсичане на защитена гора край Варна. Прокуратурата започва проверки по 22 сигнала, получени от т.нар. комисия по ревизия на управлението през последните десет години, която работи в краткия мандат на 45-ото Народно събрание. Става дума за твърдения за корупция, за нарушения в държавни институции, за неправомерно..

публикувано на 18.05.21 в 15:51