Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Регламентът за изкуствен интелект - гаранция за доверие

Снимка: pixabay.com

Цифровата трансформация е един от приоритетите на Европейския съюз /ЕС/.  Център на стратегията на ЕС са технологиите, които ще бъдат от полза на европейските граждани. Вторият стълб е изкуственият интелект в подкрепа на предприятията, а третият - технологии в полза на околната среда и неутралност по отношение на климата до 2050 година. Регламентът за изкуствен интелект  /ИИ/  ще бъде гаранция, че европейците могат да гласуват доверие на това, което ИИ може да предложи. Пропорционалните и гъвкави правила ще обхванат специфичните рискове, които възникват при системите с ИИ и ще заложат най-високите стандарти в световен мащаб. ЕС е способен да наложи строги правила в областта на изкуствения интелект, към които другите държави да се придържат, коментира Ева Майдел, член на специалната комисия по въпросите на изкуствения интелект в Европейския парламент /ЕП/:

"Водим консултации с компании, предприемачи, с хора, които развиват този тип системи, както и с тези, които ги използват - медицински лица, лекари, инженери, фермери, шофьори. Цялата информация от тези срещи ще бъде комплектована във финален доклад с визия за развитие на изкуствения интелект в Европа до 2030 година. Търсим баланса как регулирайки, да не заставаме на пътя на малките и средни предприятия, на стартиращите компании, които използват тази технология."

Европейският парламент е първата институция, която прави значителни стъпки в процеса на изработване на правила и регламенти в областта на изкуствения интелект. Главната цел е да бъдат предпазени гражданите и техните демократични права, а европейската икономика да се възползва от възможностите, които предоставят новите технологии. Очаква се общата етична рамка да донесе на ЕС почти 295 млрд. евро допълнителен Брутен вътрешен продукт и 4,6 млн. допълнителни работни места до 2030 г.  Ясмина Якимова, пресаташе на ЕП в Брюксел коментира регулациите:

"Не става въпрос за прекалено стриктни регулации, понеже вече съществува законодателство в тази област. Трябва да стане ясно кои са тези високорискови системи, които използват изкуствен интелект и секторите, за които новите правила трябва да се въвеждат."

ЕП предлага да има застраховки за технологии, които използват изкуствен интелект, за да се гарантира допълнителна защита. Правата върху интелектуалната собственост и патентната система трябва да се преразгледат и актуализират. Крайните права, когато се използва изкуствен интелект трябва да са възможни само за хората, а не за машините. Необходимо е да се прави разграничаване между творби, създадени от хора с помощта на изкуствен интелект и на такива, създадени изцяло от изкуствен интелект.

По данни на Евробарометър 88% от европейците смятат, че технологиите с изкуствен интелект изискват внимателно управление. В същото време 61% гледат положително на изкуствения интелект и роботите.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивайло Иванов: Тръгвам си от МВР с високо вдигната глава

Тръгвам от МВР с високо вдигната глава. Работил съм за опазване на гражданския ред и живота на хората. Това заяви Ивайло Иванов, който беше освободен от държавния глава от поста главен секретар на МВР. Иванов заяви, че никой не го е търсил и никой не му е поискал оставката. „Никой не ми поиска оставката. Мен за това ме боли. Прекратени са ми..

публикувано на 17.05.21 в 14:02

ОИЦ-Добрич с изнесена приемна в Балчик и Генерал Тошево

Областен информационен център – Добрич днес е с изнесени приемни в Балчик и Генерал Тошево. Темата е Европейски средства в подкрепа на местната общност. Основната цел на поредицата срещи в областта е да се популяризират сред потенциалните бенефициенти възможностите за финансиране на проекти с европейски средства, каза ръководителят на центъра Геновева..

публикувано на 17.05.21 в 13:51

Експерти: Остър дефецит на пътна безопасност на фаталното кръстовище в Добрич

Остър дефецит на пътна безопасност на фаталното кръстовище в Добрич , където на Гергьовден в катастрофа, загина 3-годишният Крис, установи Европейският център за транспортни политики. Провокирани от кадрите от мястото на тежката катастрофа експерти на ЕЦТП инспектираха кръстовището на улица “Христо Ботев” и бул. “Русия”. Експертите установиха, че на..

публикувано на 17.05.21 в 13:27

Полицията във Варна накрак по абитуриентските балове

Полицията във Варна е създала организация за охрана на абитуриентските балове. Въведени са мерки за безопасност. Интензивно ще е движението на абитуриенти и придружаващи традиционно от 23 до 26 май, като тогава ще бъде засилено полицейското присъствие, каза главен инспектор Петко Камбуров, началник сектор "Пътна полиция"-Варна. Лек спад на тежките ПТП-та..

обновено на 17.05.21 в 13:18
Наталия Николова

Размяна на книги започна във Варна

Размяна книги започна от днес във Варна и ще продължи до 28 май. Събитието е поредна зелена инициатива на "Академия за рециклиращо изкуство”, чийто прояви са в духа на "Нулеви отпадъци". Идеята е да се изхвърлят колкото се може по-малко ненужни вещи, а чрез размяна всеки може да дари ненужното за него и то да зарадва някой друг, каза за Радио..

публикувано на 17.05.21 в 12:43

Денков: Думата "ревизия" не е сред приоритетите на МОН

Служебният образователен министър Николай Денков посочи четири приоритета пред МОН за следващите три месеца. Два от тях са свързани с училищното образование. “Първият приоритет, това е успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование”, каза Денков при..

публикувано на 17.05.21 в 10:52

Може да си проверите кръвното налягане на входа на Морската

От 10.00 до 14.00 часа днес на входа на Морската градина студенти по медицина от МУ-Варна ще участват в реализирането на скринингова програма за измерване на кръвно налягане под мотото: „ИЗМЕРВАНЕ, КОЕТО СПАСЯВА ЖИВОТ. ТВОЯТ.“  Кампанията е посветена на 17 май, Международен ден за борба с Хипертонията. Тя е част от най-голямата..

обновено на 17.05.21 в 10:30