Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Андрей Даниел – последните 7 години“ в снимки

Да се научим да синтезираме смисъл за себе си и за околните

Една много емоционална среща ще имат почитателите на визуалните изкуства във Варна с откриването на фотоизложбата „Андрей Даниел – последните 7 години“ в Градската художествена галерия .

Тя е белязана от непреодолимото усещане за двойна загуба – преди година ни напусна големият български художник Андрей Даниел, а съвсем наскоро и режисьорът и журналист Стефан Джамбазов, автор на фотографиите. В особения дух на носталгията по срещите с тях ни въвежда съпругата на Стефан Джамбазов Зелма Алмалех, която представя фотопроекта на своя съпруг „Андрей Даниел – последните 7 години“. Светлана Вълкова разговаря с нея:


Изложбата е организирана от фондация „Въпреки“, проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“. Експозицията може да бъде видяна от 22 април до 16 май 2021 година.

Обръщението към публиката на Джамбазов и Алмалех най-добре изразява тяхната посветеност на спомена за Андрей Даниел в работата им по този проект:

„Точно преди три години в Градската галерия на Варна открихме голяма изложба – „Андрей Даниел и ученици“. Тя беше по проекта ни на фондация „Въпреки“ – „Учители и ученици в изобразителното изкуство“. Наред с проф. Андрей Даниел, участници в проекта бяха живописците проф. Вихрони Попнеделев, проф. Николай Майсторов и скулпторът проф. Емил Попов. Но няма да скрием, че основната провокация за този проект ни дойде точно от Андрей Даниел и неговата връзка с учениците му. А тези стотина млади художници изпратиха свои работи не само от България, но и от различни точки на света.

Самият Андрей Даниел имаше в изложбата само една своя картина – „Моят остров“. Тогава не го попитахме защо е избрал нея за своята изложба, а сега вече не можем, след като преди повече от година напусна нашия свят. Но сме сигурни, че Андрей беше щастлив да събере повечето от своите ученици в тази изложба и то точно в галерията във Варна. Снимка на картината присъства в сегашната фотоизложба и то точно от експонирането ѝ във Варна. Има и други снимки от подреждането на тази експозиция.

Тази фотоизложба е опит за кратък репортажен разказ с визуални акценти от последните седем години на Андрей Даниел /1952 – 2020/. Имахме щастието да се виждаме по-често по различни поводи в тези последни негови години. Обикновено говорим за първите седем години в живота на един човек. Но тук снимките показват някои моменти от последните седем – също важни и магични от земния му път. В тях за Андрей имаше много положителни емоции-изложби, преподаване в Националната художествена академия в София и филиала в Бургас, но и тежко боледуване. Но той не се предаде на болестта и работеше, и преподаваше до края…И беше щастлив.

Защото твърдеше и вярваше, че хората на изкуството трябва да синтезират смисъл. „И ако не се научим да измисляме смисъл, да синтезираме за себе си и за околните, за много големи групи хора смисъл, то това съществуване ще бъде по-скоро някакъв вид вегетация.“, беше казал в разговор с нас за сайта ни „въпреки.com“ Андрей Даниел. А аз /Стефан Джамбазов/ имах удоволствието и шанса през тези години да снимам някои събития от живота на художника. Предлагам и вие да се докоснете до тях и дано усетите през изображението неговата емоция и мисъл…

Няколко седмици след като написа този текст за фотоизложбата си, Стефан Джамбазов също отлетя от земния ни свят. Работи до последно със силен дух и безкрайна любов към изкуството. Мъжки се бори повече от две години и половина с коварна болест. Въпреки нея, беше щастлив, заедно гледахме напред и обмисляхме нови проекти с обич и преклонение пред изкуството. А аз /Зелма Алмалех/ вярвам, че са сега някъде двамата с Андрей и си говорят за смисъла…“

Зелма Алмалех и Стефан ДжамбазовГалерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделна проповед

Неделното богослужение в старинния храм "Успение Богородично" в гр. Варна в 3-та Неделя след Пасха на Св. Мироносици ще започне в 9 часа. Според богослужебния календар третата неделя е наречена на светите мироносици.    Сред първите последователи и постоянни слушатели на Иисус Христос има и няколко жени. Самият факт е необикновен, защото..

публикувано на 16.05.21 в 06:00

Румен Серафимов: Опорочена е процедурата за номинация за Голямата награда Варна

Тази година Голямата награда "Варна" не трябва да бъде дадена на никого, след като тя бе отнета от художника Георги Лечев. Процедурата за номицация е напълно опорочена, изрази мение изкуствоведът Румен Серафимов в предаването на Радио Варна "Гравитация нула", където заедно с председателя на ПК"Култура и духовно развитие" Мария Тодорова коментираха..

публикувано на 14.05.21 в 17:11

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 10

Предаването за култура на Радио Варна „Гравитация нула“ днес празнува десетата си слънчева обиколка. Не е нужно да летите до космоса, за да изпитате безтегловност. Между 14 и 18 часа, всеки петък, на честотите на Радио Варна влизате в друго измерение, а с изкуството намирате вдъхновение. Предаването за 10 години се превърна в..

публикувано на 14.05.21 в 12:46

"Преминаващи фигури" - скулптура и живопис от Христо Христов

Варненският скулптор и художник Христо Христов представя последните си енигматични фигури изпълнени в бронз и цвят във варненската галерия "Папийон". Признат като един от най-добрите български скулптори с автентичен разпознаваем стил, той е ценен в последните години и за прекрасната си асоциативна абстрактна живопис, разкриваща цветните пластове на..

публикувано на 14.05.21 в 10:11

Фолклорна пиеса, записана в Радио Варна, донесе международна награда на БНР

Пиесата „Тракийски напеви“, записана в Радио Варна, е отличена със специалната награда на международния музикален конкурс „Светозар Страчина“ за запис на фолклорна музика.   Това е  поредно признание  за БНР през годините. Записът е осъществен в Радио Варна на 14 май 2020 година, продуцент е Кристиян Неделчев, звукорежисьор - Христо Николов...

обновено на 13.05.21 в 15:40

Десета нощ на литературата днес във Варна

Десетата нощ на литературата тази година ще бъде организирана на две открити читателски пространства, за да предостави оптимален комфорт на всички участници и посетители. Само тази година текстовете ще бъдат четени еднократно. Входът е свободен. Всеки, който обича книгите, може да се включи във всеки един момент между 18 и 22.30 ч., дори и да..

обновено на 12.05.21 в 14:19

Нощта на музеите в Балчик се отлага, но изложбите по този повод остават

По традиция всяка година в средата на месец май, с откриване на изложби и с провеждане на култур-на програма, Исторически музей - Балчик отбелязва Европейската нощ на музеите. Събитието е отложено в цялата страна за неопределен период от време, но организираните изложби по този повод могат да бъдат разгледани, без официално представяне, съобщиха от..

публикувано на 12.05.21 в 12:17