Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисия: Паметно

Интернет блог пази паметта на важните хора и събития в българската история

За какво си говорят един програмист и един графичен дизайнер, когато се срещнат? За история. Такъв поне е случаят със Стефан Кършев и Валери Маринов, създатели на блога ПАМЕТНО. Той е посветен на личностите и събитията от българската история, които заслужават нашата почит. Двамата съмишленици доразвиват идеята на Стефан за нещо като исторически онлайн дневник и вече повече от година техните публикации обогатяват българския интернет потребител с историческите факти, които си заслужава да помним.

Засега публикациите могат да се видят единствено в страницата на ПАМЕТНО във фейсбук и са под формата на илюстрация, дело на Валери Маринов, и текст към нея от Стефан Кършев. Двамата споделят, че с времето са установили пълен синхрон помежду си не само защото са приятели от дълги години, а и заради уменията си, придобити в основните им професии.

Как избирате на коя личност или събитие да е посветена следващата ви пубикация?

Стефан Кършев: В началото си направихме един календар, в който попълваме датите, които задължително искаме да отбележим. Около две седмици преди съответната дата започваме да планираме и да обсъждаме бъдещата публикация, тъй като е необходимо време за проучване, за рисуване и писане.

Кои сфери от българската история намират място в блога?

Валери Маринов: Опитваме се да обхванем много области. Герои има навсякъде, просто трябва да им се даде гласност и точно това се опитваме да направим с този блог.

Стефан: Спорт, история, революционери, писатели, медицина... Това, от което страним, са политическите теми - така или иначе те изобилстват в социалните мрежи.

Коя публикация до момента е предизвикала най-голям интерес у читателите?

Стефан: Трудно е да се каже, тъй като с всеки следващ пост последователите на страницата са все повече и повече. Но категорично публикацията, която достигна до най-много хора и предизвика най-много реакции, е историята на д-р Стефан Черкезов. Други, които също предизвикаха интереса на читателите, са публикациите за обесването на Васил Левски, както и за автомобилния състезател Тодор Славов.

Какво искате да постигнете с блога ПАМЕТНО?

Стефан: От самото начало мотивите ни са били идеалистични, никога не сме имали за цел да печелим или да трупаме популярност. Просто искаме да разказваме за българската история чрез текст и илюстрации.

Валери: Има много герои, които историята е оставила някъде там, назад. Целта ни е повече хора да разберат за тях. Аз самият, благодарение на Стефан и на блога, научих за толкова много личности, чието име заслужава да бъде помнено.

Какво е отношението на нас, българите, към собствената ни история?

Стефан: Аз забелязвам една носталгия по миналото, какви герои и каква велика история има България. Това е така, но не трябва да забравяме, че и днес има герои между нас. Всеки ден някъде се случва нещо, което има своя герой и своята история, която ние можем да разкажем.

Именно към съвременните герои са насочени част от идеите за развитие на блога в бъдеще. Авторите му призовават читателите да споделят с тях историите на наши съвременници, които бихме могли да наречем герои, и обещават те да намерят място на страниците на ПАМЕТНО.

Целия разговор на Добо Мързов със Стефан Кършев и Валери Маринов в предаването "Улица "Събота" чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00