Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Наградата LUX на публиката – гледайте номинираните филми и гласувайте

Европейският парламент и Европейската филмова академия (EFA) в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas за пръв път правят зрителите част от Наградата LUX за кино. Призът е символ както на ангажимента на Европейския парламент към културата, така и на качественото европейско кино. Така за първи път европейските зрители ще могат да изберат своя фаворит, каза Крис Захариев - българският посланик на инициативата „27 пъти кино“ на филмовия фестивал във Венеция през миналата година.

Всеки един гражданин на Европейския съюз може за гласува за своя фаворит. Номинираните филми са три - „Тяло Христово“ на Ян Комаса, „Колектив“ на Александър Нанау и „Още по едно“ на Томас Винтерберг.

"Филмовите дни LUX всъщност са дните, в които всички европейски граждани могат да гласуват за номинираните три филма за наградата LUX. Вълнуващото в случая е, че това е награда на публиката."
Платформата за гледане на номинираните филми е отворена до 9 май Деня на Европа, допълни Крис Захариев.

"Общо взето всеки филм е много различен. Хората вече абсолютно безплатно могат да гледат и трите филма онлайн.
През последните две години и трите номинирани филма за наградата LUX „Тяло Христово“ на Ян Комаса, копродукция на Полша и Франция, „Колектив“ на Александър Нанау - копродукция на Румъния и Люксембург и „Още по едно“ на Томас Винтерберг, съвместна продукция на Дания, Нидерландия и  Швеция, са високо оценени от критиката и публиката. „Тяло Христово“ беше в надпреварата за „Оскар“ в категорията най-добър международен филм през 2020 година, а „Колектив“ и „Още по едно“ се борят за престижните статуетки през тази година с по две номинации.

"Главната идея на наградата е всъщност да обединява всички европейски публики. Като се празнува киното и изкуството. Всички заедно избираме филм на годината."
Най-високата оценка, която може да получи всеки един от трите филма е пет звезди. Гласуването за започна на 13 декември миналата година, припомни Крис Захариев.
"Май месец ще бъде също много вълнуващо, защото ще има дебати в цяла Европа. Юни е церемонията по награждаването. Хората могат да гласуват до 23 май."
И отново да припомним – и трите номинирани филма за филмовата награда LUX - Европейска филмова награда на публиката, са достъпни от платформата Festival Scope напълно безплатно до 9 май. Единственото, което трябва да направите е да се регистрирате с име и имейл.

Репортажът е част от рубриката "Рестартирай Европа" на Европейския парламент. Повече чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на читателя във варненската библиотека, читалнята й е изрисувана с графити

Читалнята на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" вече е с нов облик. Поводът е 140-годишният юбилей на к ултурната институция. На стената на читалната зала е изрисувано цветно графити пано, на което е изобразен и философът Аристотел. То е дело на графити артистите от The Graff`s. Всичко е направено със спрейове, но за фигурата на..

публикувано на 24.03.23 в 12:47

В Радио Варна започна Националният детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов"

Днес, 24 март, в Концертното студио на Радио Варна бе дадено началото на XXVIII издание на Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“. Заявки за участие в конкурса са подали около 400 певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна. На 25 и 26 март..

публикувано на 24.03.23 в 10:30

Започва "София Филм Фест" във Варна

14-ият "София Филм Фест" във Варна започва от днес, 24 март, и ще продължи до 2 април във Варна. Официалното откриване на събитието ще бъде на 24 март в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Филми с номинации и награди “ОСКАР”, “Златен глобус”, “БАФТА”, “Златна мечка” и др. ще бъдат представени на киноманите тази година. Фестивалът ще..

обновено на 24.03.23 в 10:23

Премиера на "Ботушът" на 23 и 24 март във Варна

Премиера на "Ботушът" предстои утре, 24 март, от 19 часа, във Варна. Мястото е пространството за движение "The Center" във Варна. Предпремиерата ще бъде днес, 23 март. Режисьор на постановката е Стоян Радев Ге.К., художник - Даниела Николчова, композитор Калин Николов. С участието на артистите: Константин Соколов, Николай Божков,..

обновено на 23.03.23 в 16:41

Започва Европейският музикален фестивал във Варна

Европейският музикален фестивал Варна започва на 23 март с вдъхновяващ концерт на Български камерен оркестър - Добрич с двама млади солисти, които вече заслужиха високите оценки на специалистите и публиката в Австрия и Франция. Българската цигуларка Йоанна Русева реализира шеметно израстване пред очите на варненските меломани, които в две..

публикувано на 23.03.23 в 15:59

"Добър вечер" от Лиляна Трънкова в Радио Варна

Тя е била пионерче, чавдарче и комсомолец. Работила е като журналист. И след известен двуцифрен стаж във варненска медия, си вдига знанията и заминава за Германия. Там попада в съвсем различна среда, както можете да се досетите. И най-важното – в спокойна среда. Което й дава шанс да се отдаде на хобито си – да пише. На 24 март в Арт салона на Радио Варна..

публикувано на 23.03.23 в 09:24

Филмът "Смирен" с премиера пред варненска публика

След турне в САЩ екипът на „Смирен“ продължава срещите си със своята публика у нас, съобщават от продукцията.  Дългоочакваният игрален дебют на документалиста Светослав Драганов предизвика дискусии, но и припомни на публиката в Чикаго и Ню Йорк какво е да се бориш за идеалите си в родината и как да запазиш човешкото във взаимоотношенията си с..

обновено на 23.03.23 в 07:09