Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Аnimoto или идва ли времето на коботите

Около три години отнема разработката и започването на производството на първия колоборативен робот - Аnimoto.

Ако вече си задавате въпроса какво представляват този тип роботи, обяснението с две думи е, че това спомогателен робот - роботизирана ръка, която може да пренася до тегло до 5 кг на метър разстояние. Иначе казано, колаборативен робот, защото може да работи заедно с хора, обяснява един от неговите създатели - Георги Арабаджиев.

Неговата компания е и една от онези общо 52 български иновативни фирми, които участват в инициативата Иновациите среща училището и с която се запознаха и част от варненските ученици в Първа Езикова гимназия.

Приложението на кобота е предимно индустриално, но имаме запитвания вкл. и от стоматолози, казва още Арабаджиев, който заедно със съдружника си Георги Георгиев стои зад компанията, която ги произвежда - „Гига Аутомата“.

Робот оператор, който да заснема стоматологичните интервенции напълно автономно, е един от примерите за желание на клиент.  

Към роботизираната ръка могат да бъдат монтирани накрайници според нуждите на производството, посочи Арабаджиев, като функциите, които могат да бъдат изпълнявани са разнообразни.

Действията,  които могат да бъдат извършвани са например вдигане и поставяне, сглобяване на изделие, поставяне на платка и изобщо всякакви мероприятия, които са повтаряеми и улесняват прозиводството.

По думите му, основното предимство на Анимото е цената му, която е най-ниската в Европа. Освен това цялата електроника за него се произвежда в България. Запитвания вече не липсват, предимно от български фирми, но очакванията са интересът към колаборативните роботи да нарасне драстично в следващите месеци и години. Прогнози на анализатори сочат, че пазарът на роботизираните ръце ще достигне 11 млрд. долара до 2030 г.

Роботите няма да изядат хляба на хората, а напротив те подобряват качеството на работата и подпомагат дейността на работника, когато се изисква изморителен труд, категоричен е Арабджиев.

Цялото интервю с Георги Арабаджиев може да чуете в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Богдан Дарев: Александър Еплер ни учи на любов към България

"Кавал парк" – американецът от руски произход Александър Еплер, който ни учи на любов към България. За документалната лента разказва нейният режисьор Богдан Дарев. Документално-художествената лента проследява живота на композитора, изпълнителя и майстор на оригинални концертни кавали Александър Еплер. Американецът от руски произход има..

публикувано на 02.10.22 в 07:00

Актьори от Добрич: Общото между парламента и театъра е в заучените реплики

Предизборните кампании в България стават все по-режисирани и насаждат все по-силно усещането, че се движат по много точно зададен предварителен сценарий. В изказванията на кандидатите на едни и същи партии често се чуват заучени и наизустени фрази и дори и само да ги слушаме, без да познаваме гласовете им, можем с точност да определим чии представители..

публикувано на 30.09.22 в 10:30
Чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дм - председател на Дружеството на кардиолозите в България

Професор Асен Гудев: Много от случаите на сърдечносъдови заболявания са предотвратими

На 29 септември - Световният ден на сърцето, Валерия Василева разговаря в предаването "Златното сечение" за здравето на сърцето с чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дмн, FESC, FACC – началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” – София и председател на Дружеството на кардиолозите в България . Как да тълкуваме..

публикувано на 30.09.22 в 07:55

„Изкуството да падаш“ - за трудния път на съзряването, за умението да падаш и да се изправяш отново

„Изкуството да падаш“ – дебютният пълнометражен филм на Орлин Милчев, беше един от участниците в конкурсната програма на фестивала „Златна роза“. Историята разказва за 17-годишната Бори (в ролята Елена Замяркова), която отказва да бъде унижавана от момчетата. Артистичната й, но лабилна майка (Александра Сърчаджиева) не й дава подкрепата, от която има..

обновено на 29.09.22 в 10:54
Христо Милетов

Христо Милетов: Няма по-добра сфера от спорта, от която да си намериш приятели

В последния петък на месец септември в десетки държави ще се проведе Европейски ден на спорта в училище – една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност у децата. За осма поредна година учебни заведения от цялата страна ще се включат и ще демонстрират нуждата oт повече движение в ежедневието на учениците...

публикувано на 28.09.22 в 14:05

40% ръст на започнатото ново строителство във Варна

В почти цялата страна инфлацията и кризата доведоха до спад на започнатото ново строителство с около 25%. В големите градове като Варна и София обаче ситуацията е по-различна и на тези места се наблюдава ръст за първите шест месеца на 2022 година.  Най-голям е ръстът на започнато ново строителство във Варна с цели 40%. Това каза в интервю за Радио..

публикувано на 28.09.22 в 07:56

Дишам, спя, спортувам - нещата, които никой не може да направи вместо нас

Най-важното упражнение, което е и с най-голямо значение за нашето здраве, стойка и дълголетие, и дори правилното подреждане на зъбите и черепно-лицеви кости е дишането. При това дишането през носа, казва Дойчин Кършовски. Именно така се казва и първата му книга на български език – „Дишам”, която е част от поредица, в която е отредено..

обновено на 27.09.22 в 11:30