Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Аnimoto или идва ли времето на коботите

Около три години отнема разработката и започването на производството на първия колоборативен робот - Аnimoto.

Ако вече си задавате въпроса какво представляват този тип роботи, обяснението с две думи е, че това спомогателен робот - роботизирана ръка, която може да пренася до тегло до 5 кг на метър разстояние. Иначе казано, колаборативен робот, защото може да работи заедно с хора, обяснява един от неговите създатели - Георги Арабаджиев.

Неговата компания е и една от онези общо 52 български иновативни фирми, които участват в инициативата Иновациите среща училището и с която се запознаха и част от варненските ученици в Първа Езикова гимназия.

Приложението на кобота е предимно индустриално, но имаме запитвания вкл. и от стоматолози, казва още Арабаджиев, който заедно със съдружника си Георги Георгиев стои зад компанията, която ги произвежда - „Гига Аутомата“.

Робот оператор, който да заснема стоматологичните интервенции напълно автономно, е един от примерите за желание на клиент.  

Към роботизираната ръка могат да бъдат монтирани накрайници според нуждите на производството, посочи Арабаджиев, като функциите, които могат да бъдат изпълнявани са разнообразни.

Действията,  които могат да бъдат извършвани са например вдигане и поставяне, сглобяване на изделие, поставяне на платка и изобщо всякакви мероприятия, които са повтаряеми и улесняват прозиводството.

По думите му, основното предимство на Анимото е цената му, която е най-ниската в Европа. Освен това цялата електроника за него се произвежда в България. Запитвания вече не липсват, предимно от български фирми, но очакванията са интересът към колаборативните роботи да нарасне драстично в следващите месеци и години. Прогнози на анализатори сочат, че пазарът на роботизираните ръце ще достигне 11 млрд. долара до 2030 г.

Роботите няма да изядат хляба на хората, а напротив те подобряват качеството на работата и подпомагат дейността на работника, когато се изисква изморителен труд, категоричен е Арабджиев.

Цялото интервю с Георги Арабаджиев може да чуете в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Михаела Аройо: В Бесарабия имат много по-малко, но го ценят много повече

Фотоизложбата "Корен", разказваща за живота на българите в Молдова и Украйна, пътува по местата в България, откъдето преди три века като бежанци са тръгнали техните предци. Автор на снимките е варненката Михаела Аройо. В момента самостоятелната й изложба „Корен“ е в Малкия салон на НЧ „Христо Ботев“ в с. Голица, община Долни Чифлик, област..

публикувано на 21.06.21 в 10:24

Архитект Лъчезар Костов: Още не сме дорасли достатъчно за да ценим културното ни наследство

Архитект Лъчезар Костов е роден през 1988 година в Плевен. На 18-годишна възраст се записва да учи „Архитектура” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” . В момента е главен инспектор в Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство към Министерството на културата. От няколко дни, той вече е дипломант в..

публикувано на 18.06.21 в 10:00

Пътуването в снимките на фотографа Делян Вълчев

„In Transit“ се нарича изложбата на потомствения фотограф Делян Вълчев, която се открива днес във Варна. Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ приютява дебютната самостоятелна изложба на фотографа, който улавя лицата на пътниците в метрото на Ню Йорк. Забързани, уморени, изнервени, замислени, отчуждени, унесени или просто безразлични са..

публикувано на 17.06.21 в 11:04

Д-р Весела Банова: Аутизмът не е болест

Семинар на тема „Опорни точки за работа с деца аутисти“ се провежда във Варна. Един от преподавателите в обучението е д-р Весела Банова – психоаналитик, клиничен психолог и доктор по социология. Целият й професионален път е минал покрай работата с деца. От 2002 г. до 2008 г. е зам.- председател на Държавната агенция за закрила на детето. От 2008..

публикувано на 16.06.21 в 09:05
Любомир Бенковски в студиото

Ще изяде ли телефонът фотоапарата

Мобилните телефони с всеки изминал ден заприличват все повече на компютри и професионални фотоапарати и видеокамери. Оптиките им за снимане се усъвършенстват, и заради това логично се питаме ЩЕ ИЗЯДЕ ЛИ ТЕЛЕФОНЪТ ФОТОАПАРАТА. Според мнозина класически фотографи, няма как фотоапаратът да бъде заменен от един мобилен телефон пък било и с високо..

публикувано на 15.06.21 в 12:15

Мария Касимова - Моасе: Най-интересни са пътешествията на душата към някой друг

Мария Касимова-Моасе е журналист, писател, разказвач на истории от дете.  Тя е дъщеря на големия актьор Хиндо Касимов.  Да си дете на някой, който е направил нещо и хората го знаят, винаги е много отговорно. Всеки очаква първо, че ти сам не се справяш, а името е това което ти помага и в последствие трябва много повече да доказваш, отколкото на..

публикувано на 14.06.21 в 13:26

Диaна Димова: Без носии губим родовата си памет

Юбилейната XXV национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“  се проведе тази събота и неделя във Варна. Този уникален за времето си форум събира през годините вдъхновени изследователи на българската история, на духовния път на българите през вековете и стана свободна трибуна за преодоляването на..

публикувано на 13.06.21 в 12:52