Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доброволци ще чистят Карадере и тази пролет

3
Снимка: www.wikimapia.org

Пролетно почистване на Карадере организира Сдружение "Да спасим Карадере" на 7-9 май т.г.  Пролетното и есенно почистване на най-южния незастроен плаж по Варненското черноморие се организира за осма поредна година от Сдружение „Да спасим Карадере”.  

Време е за грижа към местността и среща с приятели, пишат организаторите на страницата си, като уточняват, че в зависимост от прогнозата за времето,  датите може да бъдат изместени. Редовните участници си носят ръкавици и здрави чували, но също традиционно за сметоизвозването ще бъде поискано съдействие от община Бяла. Как ще бъде организирано тази година и очаква ли се традиционното включване на доброволци в предаването "На светло" на Радио Варна разказа с Люба Батембергска от Сдружение „Да спасим Карадере”:

Решение на парламента предизвика гнева на еколозите и предизвика протести на противниците на застрояването на местността Карадере край Варна
Припомняме, че след общественото обсъждане на ЕСКИЗ на бъдещия Общ устройствен план на община Бяла, стана ясно, че в района на Карадере е предвидено леко курортно застрояване. Обсъждането беше последвано от над 1 300 писмени становища, внесени в община Бяла с мнения по темата от граждани, експерти, вкл. представители на туристическия бранш. По време на обществената дискусия за общия устройствен план на Община Бяла, който засяга и част от плажната ивица на Карадере, имаше диалог по аргументите на проектантите и на хората, защитаващи дивата природа в района.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стойчо Кацаров: Ваксината засега е единственият начин да намалим разпространението на COVID-19 и смъртността

Намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме в последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът не може да се върне. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в специално видео с апел към българските..

публикувано на 17.05.21 в 16:12
Машина за гласуване на изборите

57,1 млн. лева одобри служебният кабинет за изборите на 11 юли

Министерският съвет одобри средства в размер 57,1 млн. лева, като това включва обезпечение на 500 секции в чужбина. Това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев. На днешното си извънредно заседание служебният кабинет прие план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г...

публикувано на 17.05.21 в 15:24

Оградата на българо- турската граница до Свиленград е отнесена от дъждовете

За разрушен участък от оградата по българо-турската близо до Свиленград сигнализираха медиите от ПП „Възраждане”. Според тях, съоръжението там е в това състояние от март месец и до сега не са предприети никакви мерки за нейното възстановяване. Костадин Костадинов вече е подал сигнал до вътрешния министър и очаква реакция от новата администрация:..

публикувано на 17.05.21 в 15:06

Кардиохирургията в УМБАЛ „Св. Марина“ възстановява плановия прием

От днес Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна отново работи с нормалният си (от периода преди пандемията) капацитет. Приоритети на висококвалифицирания лекарски екип, воден от проф. д-р Пламен Панайотов, остават лечение на исхемична болест на сърцето, на митрална клапна патология, аортна клапна стеноза, клапно-съхраняваща операция..

публикувано на 17.05.21 в 15:01

Започва кампания „Не шофирай, ако си пил“

Започва кампанията „Не шофирай, ако си пил“, организирана от дирекция „Превенции“ към Община Варна, в партньорство с ОД на МВР-Варна, сектор КАТ. В рамките на инициативата доброволци от превантивните клубове ще проведат обучителни сесии пред свои връстници на тема „Рискове при шофиране след употреба на наркотици и алкохол“. Информационни..

публикувано на 17.05.21 в 14:45

40 яхти се включват в Регата Varna Channel Cup във Варна

Около 300 ветроходци на 40 яхти от различни ORC и IRC класове ще се включат в седмото издание на регата Varna Channel Cup, която ще се проведе във Варна между 21-24 май. Най-зрелищното ветроходно състезание ще доближи максимално спинакери и публика в морска надпревара, включваща гонка в канала на Варненското езеро. Събитието се организира от..

публикувано на 17.05.21 в 14:37

Ивайло Иванов: Тръгвам си от МВР с високо вдигната глава

Тръгвам от МВР с високо вдигната глава. Работил съм за опазване на гражданския ред и живота на хората. Това заяви Ивайло Иванов, който беше освободен от държавния глава от поста главен секретар на МВР. Иванов заяви, че никой не го е търсил и никой не му е поискал оставката. „Никой не ми поиска оставката. Мен за това ме боли. Прекратени са ми..

публикувано на 17.05.21 в 14:02