Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Христов-Кайо: Мечтата ми е да пробягам маратоните на всички европейски столици

Според варненския музикант бягането е най-доброто лекарство срещу стреса

5
Снимка: iRun

Николай Христов, известен просто като Кайо, свири на бас китара в няколко варненски групи, сред които Pizzza и Funkaround. Освен това той е лекар, мениджър, а едно от увлеченията му е рисуването. Малцина обаче знаят, че негова голяма страст е бягането. През 2012 г. започва да тича редовно, като постепенно увеличава дистанцията, за да достигне класическите 42,150 км. От тогава до днес е бягал на десетки маратони, 15 от които – в европейски столици. Мечтата му е един ден да се превърне в първия българин, пробягал всички европейски столични маратони, които към момента са около 45. Най-хубави спомени пази от Берлинския маратон, където през 2015 г. постига най-добрия си и до днес резултат.

За Николай Христов бягането е преди всичко удоволствие. То му помага да изхвърли негативните емоции от натоварения работен ден и да остане сам със себе си – състояние, което в днешно време е лукс. По този начин той научава много за себе си и открива отговори на въпроси, които забързаното ежедневие не може да му даде. И не на последно място бягането го свързва с други изкушени от този спорт. През годините той намира много приятели по лекоатлетическите трасета, с които и до днес споделят общата си страст.

В навечерието на шестото издание на Маратон Варна 2021, Николай Христов беше гост в предаването Улица „Събота”, за да разкаже повече за живота си, свързан с бягането. Досега не е пропускал издание на сравнително младия варненски маратон, като ще се включи и тази година. Впечатленията му от трасето са, че то никак не е лесно, макар че Варна е на пръв поглед равнинен град. Именно това прави маратона интересен, а организацията, с основна заслуга на ентусиазираните доброволци, които придават на форума спортен дух и отлично настроение по цялото трасе, се доближава до европейското ниво.

Подготовката на Николай за един маратон отнема между 12 и 16 седмици. Всяка седмица се разделя на различни по темпо и натоварване бягания, 80% от които са бавни и спокойни. Една част са темпови, с които се тренира темпото, което ще се поддържа на маратона, а друга – интервални, които служат за увеличаване на скоростта или на издържливостта. Дългите бягания се наричат LSD – Long Slow Distance, и дължината им се увеличава стъпаловидно с всяка изминала седмица.

Какви съвети би дал на начинаещите бегачи, които тепърва навлизат в този спорт?

За бягането се твърди, че е най-достъпният спорт, тъй като може да се практикува дори и без обувки, понякога и аз бягам бос на плажа. Все пак бих посъветвал хората да инвестират в едни маратонки, които не е задължително да са скъпи, а да са удобни. Също така музиката в ушите, поне за мен, е добър спътник и мотиватор, особено при по-дълги дистанции.

По кое време на деня е добре да се тича?

Това всеки сам трябва да прецени, тъй като освен от циркадния ритъм на човешкия организъм, това зависи и от работния ден на човека. Лично аз нямам определено време, в което бягам. Лятото, тъй като денят е по-дълъг, предпочитам да го започна с бягане, преди да отида на работа, което ме зарежда с енергия до вечерта. А зимата, тъй като сутринта е тъмно и студено, бягам след работа.

Още ценни съвети и интересни истории от маратонските трасета чуйте в разговора на Николай Христов-Кайо с Добо Мързов в прикачения аудио файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио ще бъде представена в 19 часа днес, 2 август, на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три..

публикувано на 02.08.24 в 16:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 02.08.24 в 07:35
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20