Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Николай Христов-Кайо: Мечтата ми е да пробягам маратоните на всички европейски столици

Според варненския музикант бягането е най-доброто лекарство срещу стреса

5
Снимка: iRun

Николай Христов, известен просто като Кайо, свири на бас китара в няколко варненски групи, сред които Pizzza и Funkaround. Освен това той е лекар, мениджър, а едно от увлеченията му е рисуването. Малцина обаче знаят, че негова голяма страст е бягането. През 2012 г. започва да тича редовно, като постепенно увеличава дистанцията, за да достигне класическите 42,150 км. От тогава до днес е бягал на десетки маратони, 15 от които – в европейски столици. Мечтата му е един ден да се превърне в първия българин, пробягал всички европейски столични маратони, които към момента са около 45. Най-хубави спомени пази от Берлинския маратон, където през 2015 г. постига най-добрия си и до днес резултат.

За Николай Христов бягането е преди всичко удоволствие. То му помага да изхвърли негативните емоции от натоварения работен ден и да остане сам със себе си – състояние, което в днешно време е лукс. По този начин той научава много за себе си и открива отговори на въпроси, които забързаното ежедневие не може да му даде. И не на последно място бягането го свързва с други изкушени от този спорт. През годините той намира много приятели по лекоатлетическите трасета, с които и до днес споделят общата си страст.

В навечерието на шестото издание на Маратон Варна 2021, Николай Христов беше гост в предаването Улица „Събота”, за да разкаже повече за живота си, свързан с бягането. Досега не е пропускал издание на сравнително младия варненски маратон, като ще се включи и тази година. Впечатленията му от трасето са, че то никак не е лесно, макар че Варна е на пръв поглед равнинен град. Именно това прави маратона интересен, а организацията, с основна заслуга на ентусиазираните доброволци, които придават на форума спортен дух и отлично настроение по цялото трасе, се доближава до европейското ниво.

Подготовката на Николай за един маратон отнема между 12 и 16 седмици. Всяка седмица се разделя на различни по темпо и натоварване бягания, 80% от които са бавни и спокойни. Една част са темпови, с които се тренира темпото, което ще се поддържа на маратона, а друга – интервални, които служат за увеличаване на скоростта или на издържливостта. Дългите бягания се наричат LSD – Long Slow Distance, и дължината им се увеличава стъпаловидно с всяка изминала седмица.

Какви съвети би дал на начинаещите бегачи, които тепърва навлизат в този спорт?

За бягането се твърди, че е най-достъпният спорт, тъй като може да се практикува дори и без обувки, понякога и аз бягам бос на плажа. Все пак бих посъветвал хората да инвестират в едни маратонки, които не е задължително да са скъпи, а да са удобни. Също така музиката в ушите, поне за мен, е добър спътник и мотиватор, особено при по-дълги дистанции.

По кое време на деня е добре да се тича?

Това всеки сам трябва да прецени, тъй като освен от циркадния ритъм на човешкия организъм, това зависи и от работния ден на човека. Лично аз нямам определено време, в което бягам. Лятото, тъй като денят е по-дълъг, предпочитам да го започна с бягане, преди да отида на работа, което ме зарежда с енергия до вечерта. А зимата, тъй като сутринта е тъмно и студено, бягам след работа.

Още ценни съвети и интересни истории от маратонските трасета чуйте в разговора на Николай Христов-Кайо с Добо Мързов в прикачения аудио файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Архитект Лъчезар Костов: Още не сме дорасли достатъчно за да ценим културното ни наследство

Архитект Лъчезар Костов е роден през 1988 година в Плевен. На 18-годишна възраст се записва да учи „Архитектура” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” . В момента е главен инспектор в Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство към Министерството на културата. От няколко дни, той вече е дипломант в..

публикувано на 18.06.21 в 10:00

Пътуването в снимките на фотографа Делян Вълчев

„In Transit“ се нарича изложбата на потомствения фотограф Делян Вълчев, която се открива днес във Варна. Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ приютява дебютната самостоятелна изложба на фотографа, който улавя лицата на пътниците в метрото на Ню Йорк. Забързани, уморени, изнервени, замислени, отчуждени, унесени или просто безразлични са..

публикувано на 17.06.21 в 11:04

Д-р Весела Банова: Аутизмът не е болест

Семинар на тема „Опорни точки за работа с деца аутисти“ се провежда във Варна. Един от преподавателите в обучението е д-р Весела Банова – психоаналитик, клиничен психолог и доктор по социология. Целият й професионален път е минал покрай работата с деца. От 2002 г. до 2008 г. е зам.- председател на Държавната агенция за закрила на детето. От 2008..

публикувано на 16.06.21 в 09:05
Любомир Бенковски в студиото

Ще изяде ли телефонът фотоапарата

Мобилните телефони с всеки изминал ден заприличват все повече на компютри и професионални фотоапарати и видеокамери. Оптиките им за снимане се усъвършенстват, и заради това логично се питаме ЩЕ ИЗЯДЕ ЛИ ТЕЛЕФОНЪТ ФОТОАПАРАТА. Според мнозина класически фотографи, няма как фотоапаратът да бъде заменен от един мобилен телефон пък било и с високо..

публикувано на 15.06.21 в 12:15

Мария Касимова - Моасе: Най-интересни са пътешествията на душата към някой друг

Мария Касимова-Моасе е журналист, писател, разказвач на истории от дете.  Тя е дъщеря на големия актьор Хиндо Касимов.  Да си дете на някой, който е направил нещо и хората го знаят, винаги е много отговорно. Всеки очаква първо, че ти сам не се справяш, а името е това което ти помага и в последствие трябва много повече да доказваш, отколкото на..

публикувано на 14.06.21 в 13:26

Диaна Димова: Без носии губим родовата си памет

Юбилейната XXV национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“  се проведе тази събота и неделя във Варна. Този уникален за времето си форум събира през годините вдъхновени изследователи на българската история, на духовния път на българите през вековете и стана свободна трибуна за преодоляването на..

публикувано на 13.06.21 в 12:52
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Всичко зависи от духовния строй на отделния човек

Писателката Здравка Евтимова се срещна с читатели във Варна. Срещата беше част от програмата на четвъртото издание на литературния фестивал  „Варна Лит”, който се проведе в Морската столица. "Независимо какво е времето във Варна - Варна е перла в короната на мечтите ми за морски град", каза голямата българска писателка Здравка Евтимова в..

публикувано на 11.06.21 в 10:19