Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рекорден брой участници в хоровия фестивал „Черноморски звуци“

| обновено на 02.06.21 в 13:31
Снимка: Архив

Хибридната форма се оказва печеливша формула, смятат организаторите, които посрещат днес 60 хорови състава от 3 континента. Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ ще даде сцена на хорови състави от България и света след повече от една година пандемия от Covid-19.

В Балчик ще си дадат среща седем формации от София, Ловеч, Благоевград и Добрич, към които ще се присъединят и четири формации от града домакин. Със записи в изданието се включват още 40 хора от България, Италия, Словения, Дания, Германия, Швеция, Сърбия, Канарските острови, Полша, Румъния, Турция и САЩ.

Чужди хорове ръководени от българи диригенти - Михаил Делчев, проф. Д-р Мадлен Бъчварова, Николета Попова, Донка Митева - И още по-ценно изпълняват български произведения.

Във времена на предизвикателства и в търсене на решения артистичният директор Валентина Георгиева и Сдружение „Музикален свят-Балчик“ избират хибридна форма за провеждането му и правят крачка към новата реалност. Ето какво още разказа пред Албена Иванова Валентина Георгиева.

Откриването на събитието е на 2 юни, от 19 часа - с официална церемония и изпълнения на хоровете домакини, след което ще се пренесе в София, където в Дом на културата „Средец“ ще се представят 4-ри софийски формации, сред които и Детският хор на БНР.

На 3-ти и 4 юни /четвъртък и петък/, хоровите маратони ще започват преди обед. Всеки ден ще има по три концерта от 11:00, 17:00 и 19:00 часа. В тях ще можем да гледаме както хорове от сцената в Балчик, така и състави, които са изпратили видео записи, споделят организаторите.

От 19:00 часа на 3 юни е концертът на трио "MARIYA’S VOICES” (PROJECT) - Мария Димитрова, Ася Пинчева и Ваня Димитрова. Формацията интерпретира български народни песни, представени в стилове като Jazz, Soul, Funk, R&B и т.н. За да представят албума „ANOTHER WORLD“ от 2020 г. към тях ще се присъединят Боян Ангелов - програминг и Александър Михайлов - кавал.

На 4 юни, петък от 19.00 часа ще бъде осъществен телемост в реално време с град Пловдив. На едно от емблематичните места за града - Акведукта на Филипопол се срещат 6 знакови хорови състава от Пловдив и един от София.

5 юни, събота от 19 часа на сцената пред Туристическия информационен център „Мелницата“ в гр. Балчик ще бъде галаконцертът.

Всички събития са на открито и ще се излъчват във Facebook страницата/International choir festival “Chemomorski zvutsi’V на Международния хоров фестивал ..Черноморски звуци“ и на екран, разположен в близост до сцената.

През годините от 2011 участниците са повече от 5500 от 23 държави. Фестивалът се провежда под патронажа на Община Балчик, Министерството на културата и кмета на Община Балчик Николай Ангелов. Организатор е Сдружение „Музикален свят- Балчик“.

Х Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ се провежда точно 10 години след неговото начало и с новаторски решения ще изпълни основната си мисия - да гради мостове между нации и култури, да обединява щастливи и отдадени на изкуството хора.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Християна Дънкова

Певицата Християна Дънкова представя България на "Voice of Turan" в Казахстан

Певицата Християна Дънкова ще участва в тазгодишното издание на телевизионния конкурс "Voice of Turan" в Казахстан на 30 и 31 октомври. Тя ще представи „Една тъжна балада“, песен-емблема за казахстанския народ, разказваща за святата майчина любов. Гласовитата добричлийска, която преподава пеене и пиано в София, гостува в предаването..

обновено на 22.10.21 в 14:59

Започва Есенен салон на изкуствата във Варна

Есенен салон на изкуствата ще се проведе във Варна в периода от 22-ри октомври до 15-и ноември. Събитието се организира от дирекция „Култура“ към Община Варна. На всички събития ще се спазват противоепидемични мерки, наложени от Министерството на здравеопазването, посочват организаторите. На 22.10., петък, в Градската художествена галерия..

публикувано на 22.10.21 в 06:10

60 години от създаването на музейната сбирка в Балчик

Днес се навършват 60 години от създаването на музейната сбирка в град Балчик. На този ден през 1961 г. в сградата на Градското народно читалище „Паисий Хилендарски“ се учредява историко-археологическа музейна сбирка. Основоположници на първата експозиция са Клара и Петко Петкови. Директорът на музея Радостина Енчева: По случай годишнината сме..

публикувано на 20.10.21 в 15:38

Юлиана Хичева запечатва сянката на нещата в "Свободно движение"

Една младо име с вкус към експеримента представя новия си проект в Художествен музей “Георги Велчев” във Варна. В зала Ателие Юлиана Хичева показва експозицията “Свободно движение”. Като визуален артист нейните търсения са в пресечната зона между живопис и фотография. Проектът “Свободно движение” е посветен на движението, а работите са..

публикувано на 20.10.21 в 12:39

Слушателите избират песните – фаворити в конкурса „Златни искри“

В две поредни недели селекционираните от журито песни за 9-ото издание на Европейския конкурс за детска песен „Златни искри“ ще бъдат излъчени в ефира на БНР Радио Варна. Те ще прозвучат в предаването за поп-рок музика „Може би ДА“ , с начален час 10,05часа. Слушателите могат да дадат своя глас за предпочитаната от тях песен със съобщение във Фейсбук..

обновено на 20.10.21 в 11:41

Арменаг Мардиросян с дебютна самостоятелна изложба в ГХГ - Варна

Aрменаг Мардиросян е роден на 13 декември 1968 г. във Варна, където завършва своето средно и висше образование. От детска възраст е любител на изобразителното изкуство, а специалното си отношение към морето изгражда по време на военната си служба в Черноморския флот като моряк в Първи дивизион. Очарован е от безбрежността на морските вълни и силата..

публикувано на 19.10.21 в 09:38

"Норма" тази вечер в Операта

19 октомври - вторник - 19 часа - ОСНОВНА СЦЕНА НОРМА Опера от Винченцо Белини Постановка и сценография Кузман Попов В ролите: НОРМА - Габриела Георгиева АДАЛДЖИЗА - Даниела Дякова ПОЛИОНЕ - Валерий Георгиев ОРОВЕЗО - Деян Вачков КЛОТИЛДЕ - Бойка Василева ФЛАВИО - Христо Ганевски Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна..

публикувано на 19.10.21 в 07:04