Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ходатайството - задължително във Варна

Във всички окръжни съдебни райони на страната предстои да бъде въведена задължителна медиация по проект на Министерство на правосъдието и Висшия съдебен съвет, това съобщи за Радио Варна Марин Маринов, председател на Окръжен съд-Варна.  В четири пилотни съдилища, сред които е и Варна, задължителната медиация ще бъде въведена още до края на тази година. Хората са склонни да се разбират по доброволен начин, каза Маринов и припомни, че още по времето на Възраждането в България е имало фигури в общността, които са потушавали конфликти - така наречените ходатаи.

"Във Варна през последните пет години и половина над 450 са препратените дела към медиация, близо 150 са постигнатите спогодби, а материалният интерес на спогодбите е близо милион и половина лева. "

Практиката показва, че във Варна медиацията постига най-добри резултати по търговски и облигационни спорове, докато в София - по трудови и семейни спорове. Целта на работната група, в която участват и варненци, е да бъде уточнено кои са най-подходящите дела, които да бъдат препращани към медиация. 

По дело, по което е постигнато спогодба, се връща половината от държавната такса. Спестяват се разходи за втора и трета инстанция. При отказ от медиация не е предвидена санкция, каза Маринов:

"В други държави като Великобритания и Полша, страна по съдебно дело, която откаже да се яви на задължителна процедура по медиация, понася разноските по процеса независимо дали ще спечели делото или ще го губи."

Марин Маринов, председател на Окръжен съд-Варна, е един от участниците в провеждащата се Национална научна конференция „Медиация в различните обществени сфери”,  организирана от Университетски център по медиация при Икономически университет – Варна, Институт „Итера“ и Камара на медиаторите в България.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж от Балчик опита да ограби кредитна компания в центъра на Варна

Районната прокуратура във Варна води досъдебно производство за опита за грабежа от късния следобед в четвъртък в банков офис на булевард „Владислав Варненчик“. Жител на Балчик е задържан по случая. 47-годишният мъж нахлул в офиса на банката във видимо нетрезво състояние. Той се приближил до една от служителките и поискал от нея да му..

обновено на 18.06.21 в 18:29

Порталът за електронни услуги на МВР ще е с временно ограничен достъп

Временно ще бъде ограничен достъпът до Портала за електронни административни услуги на МВР. На 19 и 20 юни, събота и неделя, ще бъде извършено надграждане на портала Във връзка с изпълняван от МВР проект „Реализиране..

публикувано на 18.06.21 в 17:48

РИОСВ-Варна състави акт на община Аксаково за нарушения на регионалното депо

При проверката е установено неизпълнение на условия в разрешителното, а именно – депониране на отпадъци на депото над определения 24-часов капацитет и без тяхното предварително третиране. Това е нарушение на Условие 4.1. и Условие 11.2.2.7. от комплексното разрешително. Експерти от РИОСВ-Варна на 17 юни съставиха акт за установяване на..

публикувано на 18.06.21 в 17:24

Областният управител се срещна с ръководители на прокуратурата, РИК и ОДнаМВР във Варна във връзка с предстоящите избори

Организацията и провеждането на парламентарните избори на 11 юли 2021 година обсъдиха на среща  областният  управител на Варненска област Марио Смърков и ръководители на прокуратурата, ОД на МВР във Варна и РИК . Противодействието срещу нарушения на изборното законодателство бе основна тема на срещата, в която участваха зам.-районният..

публикувано на 18.06.21 в 17:19

В Балчик започват проверки по хотели и публични места за авторски права на музика

Започват проверки по хотели и публични места за спазването на  авторски права за музикални и аудиовизуални произведения. Те са част летните планови проверки на Министерството на културата за спазване на разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права, съобщава Община Балчик. Проверките на Дирекция „Авторско право и сродните му..

публикувано на 18.06.21 в 16:04

Пазим очите по правилото 20-20-20

В Балчик днес тече инициативата "Зре­ние­то е всич­ко! Прег­ле­дай се!", в рамките на която се извършват без­плат­ни оч­ни прег­ле­ди за де­ца и въз­рас­тни хо­ра. На­цио­нал­на­та скри­нин­го­ва кам­па­ния е ор­га­ни­зи­ра­на от Бъл­гар­ски ле­кар­ски съюз, Бъл­гар­ско­то дру­жес­тво по оф­тал­мо­ло­гия и фармацевтичната компания Ба­йер..

публикувано на 18.06.21 в 16:01

415 свободни места за първокласници са обявени на второ класиране във Варна

415 са свободните места за първокласници, обявени на второ класиране в общинските училища , съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Електронната система за прием е активна за подаване на ново заявление или за редактиране на заявление на некласирано дете от 10:00 часа на 19 юни до 23:59 часа на 22 юни. Свободните места,..

публикувано на 18.06.21 в 15:46