Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Библиотеката на ВСУ „Черноризец Храбър“ с изложба, посветена на разпространението на славянската писменост

В деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий – 11 май, Университетската библиотека на ВСУ „Черноризец Храбър“ представя изложбата „1135 г. от началото на разпространението на славянската писменост в България от учениците на Св. Св. Кирил и Методий –  Климент, Горазд, Наум, Ангеларий и Сава“.Тя е разположена в читалнята и може да бъде посетена до 24 май 2021 г.

Едни от най-интересните експонати са фототипните издания на българските възрожденски вестници -  „Независимост“ и „Свобода“ от 1873 г., „Цариградски вестник“ от 1862 г., „Ден“ от 1876 г. и др. Те показват как е изглеждал периодичният печат на 11 май преди повече от 150 години. Експозицията включва и различни научни и художествени произведения, посветени на делото на Кирил и Методий и техните ученици.

През 2021 г. се отбелязват 1135 г. от началото на разпространението на славянската писменост в България от Кирило-Методиевите ученици  – светите Климент, Горазд, Наум, Ангеларий и Сава. Те идват в България в края на 9. век, за да продължат делото на славянските първоучители. Носят светлина за народа, произнасят словото Божие на разбираем език, учат на четмо и писмо. Създадени са две просветни културни средища – в Охрид и Преслав. Така се поставя началото  на разпространението на славянската писменост в средновековна България, разказва Снежана Маджарова - директор на Университетската библиотека.

Не е случайно, че българските университети носят имената на великите ни книжовници и просветители. С гордост, вече 30 години Варненският свободен университет носи името и духа на Черноризец Храбър - ревностен защитник на славянското слово. Сред книгите, включени в експозицията е и сказанието „За буквите“ на Черноризец Храбър - най-стария исторически паметник за началото на славянската писменост. Средновековният духовник и писател остава и най-загадъчният български автор, предал на идните поколения мъдрото завещание – да търсят учението, защото без него няма настояще, няма и бъдеще!

На 11 май – денят на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, своят професионален празник отбелязват и библиотекарите - хората, които служат на писменото слово, като го съхраняват и разпространяват с идеята то да пребъде.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Активирай пространство" - визия за развитието на градската среда във Варна

На 8 юни във Варна се проведе представянето на проект "Активирай пространство" . В неговата основа са архитектите Венцислава Недялкова , Християн Петров и Максим Недков , а идеята му е 5 ключови пространства в централната част на града да се превърнат в място за приятно прекарване на свободното време, за културни събития, за прояви и..

публикувано на 13.06.21 в 08:43

„България в багри“ на Сечкин Хаджъсюлюш гостува в “Двореца” - Балчик

За първи път със своя самостоятелна изложба-живопис, озаглавена “България в багри”, ще се представи в една от галериите на Културен център “Двореца” художникът Сечкин Хаджъсюлюш. Откриването ще бъде с вернисаж на 15 юни – от 16 до 20 ч., в галерия “Учебен център” на културния институт. Домакините от КЦ “Двореца” обявиха, че поетичен нюанс на..

публикувано на 13.06.21 в 06:24

Празник в с. Българево, община Каварна

Фолклорният празник „С песни и танци в Българево“ събира на мегдана в най-голямото каварненско село малки и големи за трети път тази година. В 18.00 часа ще се изявят най-малките деца на селото, а в 20,30ч. на мегдана „Огнено хоро“ ще поведе Танцов клуб „Българевци“. Народното фолклорно веселие е организирано от кметството на с. Българево,..

публикувано на 12.06.21 в 10:14

Романтичен уикенд в Бургас

Романтичен уикенд е подготвила Община Бургас с богата програма от събития.  Отдайте се на романтично вечерно пътуване с кораб и посрещнете залеза на остров Света Анастасия. Включете се в Романтичен фототур Открийте най-романтичните птици в Зоо парк Бургас и защо ги наричат вечно влюбени. 12 юни /събота/ 09:00 часа Културен дом НХК, пл...

публикувано на 12.06.21 в 07:41

Започна фестивалът „Аспарухово пее и танцува“

Фестивалът „Аспарухово пее и танцува“ започна в едноименния варненски квартал. Проявата е организирана от читалище „Просвета 1927” и район „Аспарухово”. Събитието се провежда в Аспаруховия парк и продължава до 13 юни включително. Специални гости в празничната програма са група Кикимора, поп певицата Тита и фолклорния певец Здравко..

обновено на 12.06.21 в 06:42

Откриват ретроспективна изложба на Тодор Игнатов

 "В паралелни светове" -  това е наслова на ретроспективната изложба на дългогодишния художник на Варненския театър Тодор (Тони) Игнатов (1951-2020). Тя съдържа   сценография, костюми, живопис, пластики, видео, фотография, каталог. Изложбата е партньорски проект на Театрално-музикален продуцентски център Варна и Градската художествена..

публикувано на 11.06.21 в 10:31

„Карузо Гала" с петима тенори в прослава на великия първи

11 юни 2021, 21.00 - Варна, Опера в Летния театър 12 юни 2021, 21.00 – Пловдив, Античен театър Гала концерти, посветени на 100-годишнината от кончината на великия Енрико Карузо, събират на откритите сцени във Варна и Пловдив звезди от италианската и българската оперна сцена Италианските тенори Фабио Армилиато и Анджело..

обновено на 11.06.21 в 07:45