Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гласуваха Стратегията, въвеждаща едносменно обучение в училище

2
През чин зрелостниците ще пишат на матурите
Снимка: Румен Сарандев

Стратегия за развитие на предучилищното и училищното образование в Община Варна за периода 2021 -2025 г. беше гласувана днес от състава на Комисията "Образование и наука" към Общински съвет-Варна.

В Стратегията са заложени изискванията на чл. 256 от Закона на училищното и предучилищното образование, каза Елена Кенарова, началник-отдел в дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Съветникът от БСП и бивш министър на образованието проф.Анелия Клисарова изрази категоричната си подкрепа за Стратегията. Тя подчерта, че тази Стратегия ще осигури еднакво качество на образованието във всички училища и се очаква да се реши проблема със струпването на много деца в определени училища, а в други да остават свободни места. Според проф.Клисарова се уеднаквяване на качеството ще се преодолее резервираността на продителите към кварталните училища. Тя подчерта също, че със Стратегията ще бъде въведен едносменния режим на обучение, който ще облекчи процеса.

Димитър Чутурков от БСП също подкрепи стратегията, изработена от екип на Иконимически университет-Варна. Той я определи като много добра разработка за ефективно използване на сградния фонд при едносменен режим на обучение, вкл. с разширяване на възможностите за спорт. Тя има добра теоретична основа, която дава основание за вземане на управленски решения в следващ период.

Текстът на стратегията беше приет с 8 гласа "за" и един "въздтржал се". Предстои разглеждането и евентуалното й утвърждаване от целия Общински съвет.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия възобновява полетите с България

По информация на посолството ни в Москва за България се възстановяват полетите по маршрутите Москва - София, Москва - Варна, Москва - Бургас с честота от четири полета седмично по всеки маршрут и Екатеринбург - Бургас, Екатеринбург - Варна, Минерални води - Варна, Самара -..

обновено на 19.06.21 в 19:13

Националният музикален фестивал "Фолклорен изгрев" продължава и утре във Варна

17-то издание на Националния музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ продължава и на 20 юни във Варна. По традиция той се провежда под патронажа на кмета на район „Младост“ и се осъществява със съдействието на   Община Варна. „Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти. Най-малките са деца от..

публикувано на 19.06.21 в 18:35

И след дъжда...пак дъжд

През денонощието облачността ще остане променлива, по-често значителна. Утре ще има и краткотрайни, но значително по-слаби в сравнение с изминалите дни, превалявания от дъжд. Вятърът ще е слаб, през нощта от северна четвърт, през деня във вътрешността ще се ориентира от северозапад, по крайбрежието от юг. Минимални температури между 14° и 19°,..

обновено на 19.06.21 в 17:50
Патриарх Неофит

Подобрява се състоянието на Патриарх Неофит

Българският патриарх Неофит е в по-добро здравословно състояние, съобщи Ловчанският митрополит Гавриил. На 17 юни, главата на православната църква беше приет в неврологичното отделение на "Токуда" преди два дни. От Светия синод тогава обявиха, че ще му бъдат направени изследвания, а патриарх Неофит благодари..

публикувано на 19.06.21 в 17:00
Цветелина Пенкова - евродепутат

Събират мнения за бъдещето на Европейския съюз

В рамките на следващите 12 месеца, граждани във всички страни членки на Европейския съюз ще могат да дават идеи, предложения и инициативи, които касаят посоката, в която да се развива съюза. Това съобщи във Варна евродепутатът Цветелина Пенкова. Допитването е съществена част от откриващата се днес – на 19 юни, Конференция за бъдещето на..

публикувано на 19.06.21 в 16:50

Започва приема за второ класиране на първокласниците

От днес - 19 юни, до полунощ на 22 юни, отново е отворена електронната система за приема на първокласници във Варна. Приемат се както нови заявления, така и може да бъде редактирано вече съществуващо в системата, съобщават от община Варна. 415 са свободните места за първокласници, обявени на второ класиране в общинските училища. Свободните..

публикувано на 19.06.21 в 16:05

7 години от наводнението в Аспарухово

Седем години от наводнението в Аспарухово се навършват на днешния 19 юни, при която животът си загубиха 13 души. Само за броени минути тогава - н а 19 юни 2014 година, малко след 19 ч. за броени минути част от квартала потъна под вода. Огромни приливни  вълни от две дерета в "Аспарухово“ заляха и потопиха къщи и улици и предизвикаха бедствие с..

обновено на 19.06.21 в 15:56