Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Десета нощ на литературата днес във Варна

| обновено на 12.05.21 в 14:19

Десетата нощ на литературата тази година ще бъде организирана на две открити читателски пространства, за да предостави оптимален комфорт на всички участници и посетители. Само тази година текстовете ще бъдат четени еднократно. Входът е свободен. Всеки, който обича книгите, може да се включи във всеки един момент между 18 и 22.30 ч., дори и да пропуснете началото.

Началото е на Лятната сцена на Държавен куклен театър Варна, където литературните произведения ще бъдат в превод и оригинал. Там организаторите Ви очакват между 18 и 20 часа. След което заведението „Кубо” на Рибарския плаж ще приеме литературната щафета. Там на откритата сцена между 20.30 и 22.30, в съпровод на музика на живо с любими изпълнители, ще бъдат четени още откъси от произведения на съвременни европейски писатели.

Във Варна традиционно част от книгите се представят освен в превод на български, и в оригинал. И тази година са подбрани текстове на български писатели, издадени в превод на друг европейски език.

Програмата:

18:00 – 20:00

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР ВАРНА

ЛЯТНА СЦЕНА

ЛИТЕРАТУРА В ПРЕВОД И ОРИГИНАЛ

• ИТАЛИЯ – „Детският влак“ на Виола Ардоне. На български четат актьорите от Държавен куклен театър Варна Мария Томова и Теодор Христов. На италиански чете Луиза Педрони Пенс (Италия) от името на Почетното консулство на Италия във Варна.

• ИСПАНИЯ – „Република от светлина“ на Андрес Барба. На български чете Диляна Петрова от Студио „Театър“ и ЧДГ „Мамината къща“. На испански чете Ана Исабел Диас (Испания), преподавател по испански в LFI Международен френски лицей – Варна.

• БЪЛГАРИЯ НА ИСПАНСКИ – Българските поети в „Мостът“ - двуезична антология за колумбийска и българска поезия със съставител и преводач Александра Евтимова. Ще бъдат представени поетите Валентин Дишев, Александър Христов, Виолета Кунева в превод и оригинал. На български четат Тино – музикант, Никола Йорданов – танцьор на „The Center” и актьор на Студио „Театър“ и Теодора Стоянова от литературното събитие „Спирка за разкази“ на сдружение „Кашалот“. На испански четат Мийер Адриан Вентеро Санчес и Адриана Фернанда Санчес Дуссан (Колумбия).

• БЪЛГАРИЯ НА ЖИВО – На живо четат българските поетеси Доника Кирова и Биляна Тодорова. Представят ги Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна и Росица Тодорова, преподавател в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна

• ПОРТУГАЛИЯ – „Кварталът“ на Гонсало Тавареш. На български чете Росица Тодорова, преподавател по философия в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства

„Константин Преславски“ – Варна. На португалски чете Карлош Мануел Годиню Салвадор (Португалия), собственик на EDNO cafe - Португалското кафе във Варна. Книгата ще представи Румяна Станева от Представителството във Варна на Португалския културен и езиков център „Камойш“.

20:30 – 22:30

КУБО – РИБАРСКИ ПЛАЖ - КРАЙБРЕЖНА АЛЕЯ - ЛИТЕРАТУРА И МУЗИКА

Музика на живо с Polina

• ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – „Суинг тайм“ на Зейди Смит. Чете певицата Polina.

• ПОЛША – „Звездни дневници“ на Станислав Лем. Чете журналистът от Радио Варна Мартин Николов. Книгата представя Юлия Петкова от издателство „Колибри“

• ФРАНЦИЯ – „Театър-1“ на Ерик-Еманюел Шмит. Четат актьорите от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Станислав Кондов и Константин Соколов. Книгата представя Ива Дикова – аташе по сътрудничество в областта на френския език към Представителството на Френския институт във Варна

• СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – „Преображения“ на Владимир Мартиновски. Чете музикантът Тино

Подборът на заглавията, с изключение на българските, е на културните институти и посолствата на европейските държави в България. Изборът е от наскоро преведени и издадени текстове от техни национални автори.

Нощта на литературата в България е инициатива на посолствата и културните институти на държавите-членки на Европейския съюз от мрежата EUNIC и Фондация „Детски книги“, които заедно с издателствата и преводачите подбират представените чрез откъси литературни произведения.

Организатори на Нощ 2021 за Варна са фондация „Аморфа” и дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна в партньорство с читателските пространства.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 350 любители танцьори се събират в Девня в събота за Фестивала „Фолклорна палитра“

Остават само броени дни до провеждането на третото издание на Фестивала „Фолклорна палитра“, чийто домакин и организатор е Община Девня. Дълго чаканото събитие ще се състои тази събота,  26 юни, от 09.30  часа, на откритата сцена в Парк „Разсадника“ в Девня. Фестивалът е с конкурсен характер, но не се заплаща такса за участие. В деня на конкурса..

публикувано на 22.06.21 в 15:13

С пищен концерт танцова школа „Електра“ празнува 25 години

Една от най-старите танцови школи във Варна ще отбележи 25 – тата си годишнина с пищен концерт в Летния театър на Варна на 24.06 – четвъртък. На сцената ще се качат над 200 момичета, преминали през различните формации на школата през последните 25 години. Всичко започва през далечната 1996 г в Младежкия дом, където основателката и основен..

публикувано на 22.06.21 в 12:40

Оркестърът на НУИ „Добри Христов“ изнася концерт в Морската градина

Младежкият симфоничен оркестър при Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна ще изнесе концерт на 27-ми юни, (неделя), от 18 ч. в амфитеатъра под Пантеона на Морската градина.  Концертът с вход свободен е по повод получената награда „Варна“, която младежката формация на елитното училище получи тази година за ярки постижения в областта..

публикувано на 22.06.21 в 11:04

„На Север от Изтока” с музиката на Даниела Белчева

Варненската певица и композитор Даниела Белчева гостува на родна сцена с авторски композиции като музика и текст на английски език. Живяла и работила в Норвегия, Даниела Белчева се вдъхновява от мистицизма на местната култура, откъдето идва и заглавието на проекта „На Север от Изтока”. Идеята се появява по време на първия локдаун , когато Даниела..

публикувано на 22.06.21 в 08:27

LA MIGRA гостува на поморийския джаз фест "Анхиало"

След едногодишно прекъсване поради пандемичната обстановка в Поморие отново ще се проведе Парадът на ретро автомобили и Джаз фест „Анхиало“. На 26 юни от 10 часа автомобилите могат да бъдат разгледани на централния площад. Участват представители на клубове и частни колекционери от цялата страна. От 12.30 ч. пред сцената на..

публикувано на 22.06.21 в 06:53

Богата културна програма очаква гостите на Двореца в Балчик тази година

Богата културна програма, готвена в последната тежка година на пандемия, очаква жителите и гостите на Балчик.   Поредица от изложби, концерти, опери, мюзикъли, фестивали е подготвил екипът на ДКИ КЦ „Двореца“, съобщи директорът на културния център Жени Михайлова. На 25 юни започва със специални прожекции на филми от селекцията на Международния..

публикувано на 21.06.21 в 17:33

„Ранно пиле“ със специална селекция ленти в „Двореца“ на Балчик

За всички любители на качественото късометражното кино Американска фондация за България и Културен център „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от селекцията на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 25 до 27 юни 2021 г. в Каменната зала на Двореца (16-17.30 ч.) може да гледате български и румънски филми,..

публикувано на 21.06.21 в 15:31