Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българските моряци да влязат в списъка на ключовите работници, настоява морски посланик

Товарен кораб Рона
Снимка: www.vesseltracker.com

Моряците да влязат в списъка на ключовите работници и професията на моряка да бъде обявена за ключова от страна на България. За това настояват от морската общественост.

В края на миналата година Генералната асамблея на ООН призна със своя резолюция моряците и „друг морски персонал” като ключови работници и професии и настоя всички държави да признаят този факт. Оттогава над 60 държави се присъединиха към резолюцията-коментира кап.Андриян Евтимов-морски посланик на България в Международната морска организация /ИМО/, но присъединяването на страната ни се забавя.

Резолюцията е в подкрепа на всиски, които упражняват морска професия, и не на последно място приемането й от България ще засили авторитета й като морска държава, убеден е Евтимов.

Обявяването на моряците за ключови работници може да реши проблема със смяната на екипажите, както и да гарантира осигуряване на правото им за достойни условиа на труд и живот и защита на техните права, не само по време на пандемията, казва Евтимов.

Статистиката сочи, че с увеличение на производството и разпространението на ваксини и всички други медицински консумативи, тези товари по море вече надхвърлят обемите на въздушния нтранспорт, посочи Евтимов.

Припомняме, че по време на пандемията КОВИД 19, на над 1 милион моряци и морски работници им беше забранено слизането на брега в редица държави от техните правителства, с което се осуетяваше тяхната смяна. По този начин  те бяха принудени да престоят на корабите доста време след завършване на контрактите си, което повлия негативно върху тяхната работоспособност и най-вече върху психиката им. През тази година се поставя и въпросът за това, че много корабособственици поставят условието за ваксинация пред всеки, който иска да работи на кораб, а у нас все още не е уреден въпросът с поставянето на втора доза от определена ваксина при завръщането на моряците у нас, които са си поставили първата в чужбина.

Подробности чуйте от разговора на Даниела Стойнова с кап. Андриян Евтимов:ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж от Балчик опита да ограби кредитна компания в центъра на Варна

Районната прокуратура във Варна води досъдебно производство за опита за грабежа от късния следобед в четвъртък в банков офис на булевард „Владислав Варненчик“. Жител на Балчик е задържан по случая. 47-годишният мъж нахлул в офиса на банката във видимо нетрезво състояние. Той се приближил до една от служителките и поискал от нея да му..

обновено на 18.06.21 в 18:29

Порталът за електронни услуги на МВР ще е с временно ограничен достъп

Временно ще бъде ограничен достъпът до Портала за електронни административни услуги на МВР. На 19 и 20 юни, събота и неделя, ще бъде извършено надграждане на портала Във връзка с изпълняван от МВР проект „Реализиране..

публикувано на 18.06.21 в 17:48

РИОСВ-Варна състави акт на община Аксаково за нарушения на регионалното депо

При проверката е установено неизпълнение на условия в разрешителното, а именно – депониране на отпадъци на депото над определения 24-часов капацитет и без тяхното предварително третиране. Това е нарушение на Условие 4.1. и Условие 11.2.2.7. от комплексното разрешително. Експерти от РИОСВ-Варна на 17 юни съставиха акт за установяване на..

публикувано на 18.06.21 в 17:24

Областният управител се срещна с ръководители на прокуратурата, РИК и ОДнаМВР във Варна във връзка с предстоящите избори

Организацията и провеждането на парламентарните избори на 11 юли 2021 година обсъдиха на среща  областният  управител на Варненска област Марио Смърков и ръководители на прокуратурата, ОД на МВР във Варна и РИК . Противодействието срещу нарушения на изборното законодателство бе основна тема на срещата, в която участваха зам.-районният..

публикувано на 18.06.21 в 17:19

В Балчик започват проверки по хотели и публични места за авторски права на музика

Започват проверки по хотели и публични места за спазването на  авторски права за музикални и аудиовизуални произведения. Те са част летните планови проверки на Министерството на културата за спазване на разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права, съобщава Община Балчик. Проверките на Дирекция „Авторско право и сродните му..

публикувано на 18.06.21 в 16:04

Пазим очите по правилото 20-20-20

В Балчик днес тече инициативата "Зре­ние­то е всич­ко! Прег­ле­дай се!", в рамките на която се извършват без­плат­ни оч­ни прег­ле­ди за де­ца и въз­рас­тни хо­ра. На­цио­нал­на­та скри­нин­го­ва кам­па­ния е ор­га­ни­зи­ра­на от Бъл­гар­ски ле­кар­ски съюз, Бъл­гар­ско­то дру­жес­тво по оф­тал­мо­ло­гия и фармацевтичната компания Ба­йер..

публикувано на 18.06.21 в 16:01

415 свободни места за първокласници са обявени на второ класиране във Варна

415 са свободните места за първокласници, обявени на второ класиране в общинските училища , съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Електронната система за прием е активна за подаване на ново заявление или за редактиране на заявление на некласирано дете от 10:00 часа на 19 юни до 23:59 часа на 22 юни. Свободните места,..

публикувано на 18.06.21 в 15:46