Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нощта на музеите в Балчик се отлага, но изложбите по този повод остават

По традиция всяка година в средата на месец май, с откриване на изложби и с провеждане на култур-на програма, Исторически музей - Балчик отбелязва Европейската нощ на музеите. Събитието е отложено в цялата страна за неопределен период от време, но организираните изложби по този повод могат да бъдат разгледани, без официално представяне, съобщиха от балчишката галерия.

В Художествената галерия до средата на месец юни посетителите могат да видят две изложби - "Земя на труд и любов" (гостува частен музей "Арете") и изложба в памет на художниците Георги Гор-чев, Иван Чернев и Николай Янев, живели и творили в Балчик.
Частният музей "Арете" представя една от своите колекции с графики и малка пластика на именити български художници.  В залите на Художествената галерия са експонирани оригинални произведения на Илия Бешков, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Румен Скорчев, Андрей Николов, Любен Диманов, Иван Лазаров и други емблематични имена в българската графика и скулптура.

Подробностите чуйте от репортажа на Албена Иванова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 350 любители танцьори се събират в Девня в събота за Фестивала „Фолклорна палитра“

Остават само броени дни до провеждането на третото издание на Фестивала „Фолклорна палитра“, чийто домакин и организатор е Община Девня. Дълго чаканото събитие ще се състои тази събота,  26 юни, от 09.30  часа, на откритата сцена в Парк „Разсадника“ в Девня. Фестивалът е с конкурсен характер, но не се заплаща такса за участие. В деня на конкурса..

публикувано на 22.06.21 в 15:13

С пищен концерт танцова школа „Електра“ празнува 25 години

Една от най-старите танцови школи във Варна ще отбележи 25 – тата си годишнина с пищен концерт в Летния театър на Варна на 24.06 – четвъртък. На сцената ще се качат над 200 момичета, преминали през различните формации на школата през последните 25 години. Всичко започва през далечната 1996 г в Младежкия дом, където основателката и основен..

публикувано на 22.06.21 в 12:40

Оркестърът на НУИ „Добри Христов“ изнася концерт в Морската градина

Младежкият симфоничен оркестър при Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна ще изнесе концерт на 27-ми юни, (неделя), от 18 ч. в амфитеатъра под Пантеона на Морската градина.  Концертът с вход свободен е по повод получената награда „Варна“, която младежката формация на елитното училище получи тази година за ярки постижения в областта..

публикувано на 22.06.21 в 11:04

„На Север от Изтока” с музиката на Даниела Белчева

Варненската певица и композитор Даниела Белчева гостува на родна сцена с авторски композиции като музика и текст на английски език. Живяла и работила в Норвегия, Даниела Белчева се вдъхновява от мистицизма на местната култура, откъдето идва и заглавието на проекта „На Север от Изтока”. Идеята се появява по време на първия локдаун , когато Даниела..

публикувано на 22.06.21 в 08:27

LA MIGRA гостува на поморийския джаз фест "Анхиало"

След едногодишно прекъсване поради пандемичната обстановка в Поморие отново ще се проведе Парадът на ретро автомобили и Джаз фест „Анхиало“. На 26 юни от 10 часа автомобилите могат да бъдат разгледани на централния площад. Участват представители на клубове и частни колекционери от цялата страна. От 12.30 ч. пред сцената на..

публикувано на 22.06.21 в 06:53

Богата културна програма очаква гостите на Двореца в Балчик тази година

Богата културна програма, готвена в последната тежка година на пандемия, очаква жителите и гостите на Балчик.   Поредица от изложби, концерти, опери, мюзикъли, фестивали е подготвил екипът на ДКИ КЦ „Двореца“, съобщи директорът на културния център Жени Михайлова. На 25 юни започва със специални прожекции на филми от селекцията на Международния..

публикувано на 21.06.21 в 17:33

„Ранно пиле“ със специална селекция ленти в „Двореца“ на Балчик

За всички любители на качественото късометражното кино Американска фондация за България и Културен център „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от селекцията на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 25 до 27 юни 2021 г. в Каменната зала на Двореца (16-17.30 ч.) може да гледате български и румънски филми,..

публикувано на 21.06.21 в 15:31