Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна Парад на планетите – ще можем ли да го видим

Снимка: santabanta.com

Интересно небесно явление се подрежда на небето тези дни – Парад на планетите, в който в почти права линия застават Венера, Меркурий и Марс, заедно с тънкия сърп на Луната. Явлението ще се вижда ниско над хоризонта в посока запад-северозапад.

Само по себе си това явление е много красиво за наблюдение, каза за Радио Варна астрономът Ева Божурова, от  Астрономическата обсерватория и планетариум „Николай Коперник” във Варна. За съжаление, от тези планети с просто око, ще можем да видим само Марс, тъй като само той е достатъчно далеч по видимо ъглово отстояние от Слънцето в този момент.

Варненци ще видят Марс и Луната, ако излязат извън града в посока запад. Трябва да са далеч от светлините на града, примерно където е панорамата на Аксаково.

Като значение за астрономията Парадът на планетите не е нищо особено, коментира Ева Божурова. Това са планети, които се подреждат така периодично и тази им подредба може да предизвика само интереса на широката публика, стига да може да ги види.

Оказва се, че 2021 година няма да е от най-благоприятните за наблюдение на красиви небесни явления от България. Предстоят две слънчеви и две лунни затъмнения, но нито едно от тях няма да може да се види от Европа.

Надеждата да видим впечатляваща небесна гледка остава за август месец, когато е метеоритният поток на Персеидите с максимална активност в нощите около 12-13 август. Тогава, ако човек гледа внимателно и отбелязва и най-слабите метеори, които се появяват, може да преброи около 100-тина такива метеори на час. А при най-силните и красиви, хората могат да си намислят  и желание, каза още Ева Божурова. ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна, трета буна и портал към по-спокойното време за релакс

Вкусна храна, лятно кино и много изпълнители край морето

Най-новото социално място във Варна отваря врати - вкусна храна, качествени напитки, музика на живо, представления, лятно кино, работилници, срещи с приятели. Всичко това на метри от морето.  Откриването е този петък, на 18.06. Първите специални гости ще бъдат Керана и нейния акустичен екипаж. В партито се включва The Den Crew: Mad..

публикувано на 18.06.21 в 17:35

Интерактивен хип-хоп танцов спектакъл представят във Варна

Интерактивен хип-хоп танцов спектакъл под наслов "Всички видове любов!" ще подарят на варненци и гостите на града младите таланти от Artistix Crew - съвременна танцова група от Варна. Идеята за спектакъла е на Румяна Михова, която е и хореограф на "Всички видове любов!". " Според древните гърци човек може да изпита любов по седем различни начина и..

публикувано на 18.06.21 в 16:02

Промени картинката на плажа - ти ще си тръгнеш, те ще останат

Оказва се, че едва 13% от хората знаят, че във филтъра има пластмаса. Но това е пластмаса, която не може да се рециклира и изходът е само един – изхвърляне в кошчето за битов отпадък.   Филтърът на цигарите съдържа целулозно ацетатно влакно, направено от модифицирана дървесна целулоза, което е вид биопластмаса Въпросът с изхвърлянето..

публикувано на 18.06.21 в 16:00

Четем чужди мисли срещу 50 000 долара

Технология за четене на мисли вече е на пазара, като базираната в Калифорния стартъп компания, наречена „Kernel“, започва да доставя шлемове за 50 000 долара в САЩ. Това е устройство, което може да анализира невроните в нечий мозък и до известна степен да прочете..

публикувано на 18.06.21 в 15:24

Малък креслив орел и осояд спасиха в Зоопарк Варна

Малък креслив орел и осояд спасиха в Зоопарк Варна. След двуседмичен успешен курс на лечение в Спасителния център на зоологическата градина птиците са освободени. Редките и защитени от Закона за биологичното разнообразие птици са занесени в центъра в началото на юни. Малкият креслив орел е бил натровен, а осоядът с травма при удар в стъкло на..

публикувано на 18.06.21 в 11:29

Русия разработва лекарство за коронавирус във вид на дъвка

Руското министерство на отбраната започна разработка на ново антивирусно лекарство за COVID-19 под формата на дъвка, съобщи източник, близък до военното ведомство, пред РИА Новости. Работи се в "48-ия централен изследователски институт", добави той. „Комбинацията от достъпна форма на приложение с полезните свойства на лекарството ще осигури..

публикувано на 18.06.21 в 10:05

Венцислав Ковачев в преследване на холивудската мечта

25-годишният варненец Венцислав Ковачев е тръгнал по трудния, но прекрасен актьорски път. Преминал е през школата на Димитър Маринов, а амбициите му са отвъд родните граници. Участвал е в няколко филма и един сериал. Усетил е и тръпката да режисира – късометражният му филм ще излезе през юли. Защо Венцислав Ковачев загърбва бизнес образованието си..

обновено на 17.06.21 в 17:14