Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Все повече варненски аптеки изпълняват електронни рецепти

Голяма част от аптеките във Варна обработват електронни рецепти. Все още преобладават рецептите по здравна каса, показа проверка на Радио Варна.  Разчитането на електронните рецепти е много по-лесно в сравнение с написаните на ръка, това показва опитът на магистър-фармацевтът Анелия Велева,  управител на верига аптеки във Варна, които от три месеца работят с електронни рецепти: 

"Неточностите са рядкост, но ако има печатна грешка, ние се свързваме с лекаря, чието име и телефон фигурират в рецептата. Така в същия момент той може да издаде нова електронна рецепта, което спестява време на пациента. Това е и смисълът на електронните рецепти."

Всяка рецепта има уникален номер, дата и ЕГН на пациента. Опцията "Не заменяй" се запазва. При посещение в която и да е аптека пациентът може да купи предписаните му лекарства. Ако някой от медикаментите липсва, той ще може да се купи от друга, тъй като уникалният код по електронен път е подаден до всяка аптека.

Рецепти на хартиен носител ще се издават и обработват до 31 май. Предписването и отпускането на лекарствени продукти само с електронни рецепти влиза в сила не по-късно от 1 юни 2021 година. Това е записано в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Документът бе обнародван в "Държавен вестник"  на 7 май.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

РИОСВ-Варна състави акт на община Аксаково за нарушения на регионалното депо

При проверката е установено неизпълнение на условия в разрешителното, а именно – депониране на отпадъци на депото над определения 24-часов капацитет и без тяхното предварително третиране. Това е нарушение на Условие 4.1. и Условие 11.2.2.7. от комплексното разрешително. Експерти от РИОСВ-Варна на 17 юни съставиха акт за установяване на..

публикувано на 18.06.21 в 17:24

Областният управител се срещна с ръководители на прокуратурата, РИК и ОДнаМВР във Варна във връзка с предстоящите избори

Организацията и провеждането на парламентарните избори на 11 юли 2021 година обсъдиха на среща  областният  управител на Варненска област Марио Смърков и ръководители на прокуратурата, ОД на МВР във Варна и РИК . Противодействието срещу нарушения на изборното законодателство бе основна тема на срещата, в която участваха зам.-районният..

публикувано на 18.06.21 в 17:19

В Балчик започват проверки по хотели и публични места за авторски права на музика

Започват проверки по хотели и публични места за спазването на  авторски права за музикални и аудиовизуални произведения. Те са част летните планови проверки на Министерството на културата за спазване на разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права, съобщава Община Балчик. Проверките на Дирекция „Авторско право и сродните му..

публикувано на 18.06.21 в 16:04

Пазим очите по правилото 20-20-20

В Балчик днес тече инициативата "Зре­ние­то е всич­ко! Прег­ле­дай се!", в рамките на която се извършват без­плат­ни оч­ни прег­ле­ди за де­ца и въз­рас­тни хо­ра. На­цио­нал­на­та скри­нин­го­ва кам­па­ния е ор­га­ни­зи­ра­на от Бъл­гар­ски ле­кар­ски съюз, Бъл­гар­ско­то дру­жес­тво по оф­тал­мо­ло­гия и фармацевтичната компания Ба­йер..

публикувано на 18.06.21 в 16:01

415 свободни места за първокласници са обявени на второ класиране във Варна

415 са свободните места за първокласници, обявени на второ класиране в общинските училища , съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Електронната система за прием е активна за подаване на ново заявление или за редактиране на заявление на некласирано дете от 10:00 часа на 19 юни до 23:59 часа на 22 юни. Свободните места,..

публикувано на 18.06.21 в 15:46

ЕК даде достъп на България до визовата информационна система

Европейската комисия дава достъп от юли на България и Румъния към визовата информационна система , но само за четене. Става дума за базата данни, свързваща граничните полицаи на външните граници на ЕС с консулствата на страните-членки по света. Това означава, че двете страни ще имат достъп до информацията в системата, но няма да могат да вкарват..

публикувано на 18.06.21 в 14:38

Пoчти 106 хил. ученици от 7 и 10 клас се явиха на изпит по математика

Почти 106 хил. ученици от VII и X клас се явиха днес на национално външно оценяване по математика. Около 57 330 седмокласници решаваха 23 задачи, 18 от които с избираем отговор. Две задачи са с кратък свободен отговор. Три са с разширен отговор, в който учениците трябваше да опишат и аргументират изпълнението на задачата. Те разполагаха с 60 минути за..

публикувано на 18.06.21 в 13:10