Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има ли европари за българските села?

| обновено на 14.05.21 в 15:21

Има ли европари за българските села? Отговорът на този въпрос потърсихме от директора на ресорната дирекция за усвояване на европейските фондове в балчишката администрация Димитър Димитров. По думите му община Балчик попада за финансиране на инфраструктурни проекти основно по Програмата за развитие на селските райони, но отворените мерки в последния програмен период са дали възможност за асфалтиране на общинска четвъртокласна пътна мрежа и направата на спортно игрище в кв. „Балик“ в Балчик."Не се отвориха мерки за финансиране асфалтиране на улици в селата, което би довело до различен облик в нашите села, по подобие на западноевропейските. А това е основният проблем на селата -  асфалтиране, водопровод и канализация", отбеляза Димитров.

"Има национален орган, който финансира изграждане на водопровод и канализация, това е Предприятието за управление дейностите по опазване на околната среда. Готови сме с проектно предложение за ВиК мрежата на три улици в село Кранево. За жалост програмата не финансира асфалтирането, а само нов водопровод и канализация. По същата програма подготвяме проект за подмяна на водопровод и в село Оброчище, който е продължение на вече реализиран по тази програма", обясни ръководителят на ресорната дирекция.

Той съобщи добрата новина, че Програмата за развитие на селските райони (2014 – 2020) е отпуснала допълнителен финансов ресурс от 800 хиляди лева за изпълнение на подмерки в рамките на стратегията Водено от общностите местно развитие към Местната инициативна група „Балчик – Генерал Тошево". „Ние предложихме по-голямата част да отидат за общински проекти, чрез които може да се направи нещо за селата в общината“, каза Димитров.

Той очаква по-голяма яснота за евросредствата по новия програмен период (2021-2027) догодина.

Подробностите чуйте от репортажа на Алебна Иванова:

Село в северната част на Нидерландия.  Село Безводица, община Балчик.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна, трета буна и портал към по-спокойното време за релакс

Вкусна храна, лятно кино и много изпълнители край морето

Най-новото социално място във Варна отваря врати - вкусна храна, качествени напитки, музика на живо, представления, лятно кино, работилници, срещи с приятели. Всичко това на метри от морето.  Откриването е този петък, на 18.06. Първите специални гости ще бъдат Керана и нейния акустичен екипаж. В партито се включва The Den Crew: Mad..

публикувано на 18.06.21 в 17:35

Интерактивен хип-хоп танцов спектакъл представят във Варна

Интерактивен хип-хоп танцов спектакъл под наслов "Всички видове любов!" ще подарят на варненци и гостите на града младите таланти от Artistix Crew - съвременна танцова група от Варна. Идеята за спектакъла е на Румяна Михова, която е и хореограф на "Всички видове любов!". " Според древните гърци човек може да изпита любов по седем различни начина и..

публикувано на 18.06.21 в 16:02

Промени картинката на плажа - ти ще си тръгнеш, те ще останат

Оказва се, че едва 13% от хората знаят, че във филтъра има пластмаса. Но това е пластмаса, която не може да се рециклира и изходът е само един – изхвърляне в кошчето за битов отпадък.   Филтърът на цигарите съдържа целулозно ацетатно влакно, направено от модифицирана дървесна целулоза, което е вид биопластмаса Въпросът с изхвърлянето..

публикувано на 18.06.21 в 16:00

Четем чужди мисли срещу 50 000 долара

Технология за четене на мисли вече е на пазара, като базираната в Калифорния стартъп компания, наречена „Kernel“, започва да доставя шлемове за 50 000 долара в САЩ. Това е устройство, което може да анализира невроните в нечий мозък и до известна степен да прочете..

публикувано на 18.06.21 в 15:24

Малък креслив орел и осояд спасиха в Зоопарк Варна

Малък креслив орел и осояд спасиха в Зоопарк Варна. След двуседмичен успешен курс на лечение в Спасителния център на зоологическата градина птиците са освободени. Редките и защитени от Закона за биологичното разнообразие птици са занесени в центъра в началото на юни. Малкият креслив орел е бил натровен, а осоядът с травма при удар в стъкло на..

публикувано на 18.06.21 в 11:29

Русия разработва лекарство за коронавирус във вид на дъвка

Руското министерство на отбраната започна разработка на ново антивирусно лекарство за COVID-19 под формата на дъвка, съобщи източник, близък до военното ведомство, пред РИА Новости. Работи се в "48-ия централен изследователски институт", добави той. „Комбинацията от достъпна форма на приложение с полезните свойства на лекарството ще осигури..

публикувано на 18.06.21 в 10:05

Венцислав Ковачев в преследване на холивудската мечта

25-годишният варненец Венцислав Ковачев е тръгнал по трудния, но прекрасен актьорски път. Преминал е през школата на Димитър Маринов, а амбициите му са отвъд родните граници. Участвал е в няколко филма и един сериал. Усетил е и тръпката да режисира – късометражният му филм ще излезе през юли. Защо Венцислав Ковачев загърбва бизнес образованието си..

обновено на 17.06.21 в 17:14