Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Лесна работа“: Ние и Коко в океан от лъжи

Здравейте! Днес, докато навлизахме в дълбокото на разговора, един от събеседниците ми категорично заяви, че само щом чуе имената на определени политически герои, веднага сменя професията си и се превръща в туроператор. И се засмя. Като икономист няма връзка с туристическия бизнес.

Обяснението се оказа лесна работа. При всяко споменаване на въпросните публични личности горещо му се приисквало да ги изпрати някъде мнооого далеч, където сервират зелен хайвер. Но не хайвер от летяща риба, оцветен с уасаби, а онзи – другият... Естественият зелен хайвер, който представлява пиршество на илюзиите и от известно време така ни се услажда, че нямаме търпение да ни поднасят следващите порции, непрекъснато - до 11 юли, когато ще трябва да посочим любимите си шеф готвачи. И се надяваме те да са правилните...

Впрочем, изпращането за зелен хайвер, лъжите, заблудите... Сами по себе си те са без значение. Някой старателно ги предлага. И какво от това? Нещата се случват единствено, когато му повярваме. Лошото с политиката е, че доброволно участваме в заблудите. И тъй като здраво стискаме очи, отказвайки да видим сигналите и да си научим урока, твърде вероятно е последиците да са драматични. Лъжите могат да продадат цяла държава.

Съвременното общество отдавна е надскочило истината и ежеминутно я разтяга като ластик по различни причини и в разнообразни варианти, така че съвместното ни бъдеще със зеления хайвер изглежда твърде възможно.

Общество, което започва деня с традиционното: „Този костюм е роден за теб!“, докато си мисли обратното, а до обяд е в състояние да спретне колапс на банковата система... Такова общество е доста способно.

Проучвания сочат, че за един ден биваме излъгани от 10 до 200 пъти. Това, че някой го прави от избираемото си място, е незначителна подробност в океана от лъжи, в който непрекъснато се давим . Методът дори е похвален: вместо да повтаря до изнемогване една заблуда, човекът я оформя красиво, оцветява я и просто й дава начален тласък в любима социална мрежа. Останалото е в ръцете на технологиите.

И тръгва заблудата да ръси блясък и очарование. И въвлича в съвместния акт на лъжата хиляди или милиони нищо неподозиращи хора.

Според Памела Майер – известен експерт по лъжата, последната може да има еволюционно значение и колкото по-интелигентен е даден вид, толкова по-склонен е да мами и заблуждава. Но нека нашите герои не приемат това за комплимент! Всеки път преди да се изпълним с възхищение как добре им се получава да ни омайват, предлагам да си припомняме известния случай с горилата Коко, родена в зоологическата градина в Сан Франциско. Тя била научена от изследователски екип да се изразява на жестомимичен език. Така поискала домашен любимец - едно мило, пухкаво коте. Получила го. И, забележете! Веднъж, в пристъп на лошо настроение, Коко обвинила

прекрасното миниатюрно създание, че е изтръгнало цяла мивка от стената. Мда. Има известни разминавания.

Предстои мнозина да ни обясняват, че са добри и как хубаво ще им се получат нещата. Съществува, обаче, разлика между хубавото и забележителното. Първото се нуждае от доказателства. Второто е безспорно.

Аз съм Даниела Иванова и ви желая забележителни дни, хора и събития! Но нямаме ли очи за тях, няма как да ги получим.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Видовден дойде

Всяка година Видовден се отбелязва на 15 юни. Произходът му се свързва с легенди и предания от езически времена. На тази дата се почитат двамата светци Елисей (Лисе) и Вартоломей и тяхната сестра Вида. Това е денят за предпазване от градушки и други природни бедствия. Елисей и Вартоломей, както и Герман (също смятан за техен брат), са..

публикувано на 15.06.21 в 07:24
Вилияна Митева и Велина Пецова

Две приятелки, вдъхновени от природата, създават натурална козметика

Все по-често се замисляме не само с какво се храним, но и с какво „храним“ кожата си. Повишава се интересът към натуралната козметика през последните години, категорични са производителите. Факт е и откриването на все повече био магазини – физически и онлайн, които предлагат чисти храни и богато разнообразие от продукти за грижа за тялото...

обновено на 14.06.21 в 17:39

Фестивал на цацата '2021 в Кранево ще има

Фестивал на цацата '2021 в Кранево ще има, но плановете да открие туристическото лято са променени. “Този път с него ще изпратим летния сезон - 3, 4 и 5 септември. Подготвяме големи изненади за вас, за да може дългоочакваната ни среща да бъде незабравима. Очаквайте подробности скоро”, пишат организаторите от “Зелени посоки” на фейсбук страницата си...

публикувано на 14.06.21 в 17:39

Цяла седмица изкуство и дизайн във Варненския свободен университет

7 дни, посветени на изкуството и дизайна във Варненския свободен университет „Черноризец храбър”. Тази седмица, в кампуса на университета и онлайн, ще се провеждат семинари, работилници, обучителни курсове, майсторски класове и ревю . За втора поредна година Варненският свободен университет посвещава една седмица на изкуството и дизайна,..

публикувано на 14.06.21 в 16:11

Лесна работа: „Пълководец в автобуса. Как пред очите ми се роди бъдеще“

Здравейте! Днес се случи нещо вдъхновяващо! Оказах се в един автобус с приятна младежка компания. Спътниците ми толкова шумно и открито споделяха детайли от дневния си житейски ред, че до края на пътуването вече ги чувствах близки: нещо като едночасови роднини, които на семейна вечеря сверяват картата на световните пътища, преди да направят..

публикувано на 14.06.21 в 16:00

Центърът на Варна от днес е още по-цветен

Усилена подготовка за посрещане на туристите във Варна кипи. Рано тази сутрин бяха разтоварени каскадните цветарници. Те ще заемат обичайните си места по протежението на централната част на града и в Морската градина.

публикувано на 14.06.21 в 11:20

Екипът на 3D колите Kinetik набира средства, след като пожар изпепели базата им

Кампания за набиране на средства, с които да поднови дейността си обяви варненската компания Kinetik Automotive , която създаде първият български 3D електрически автомобил . Причината е, че пожар изпепелява на 14 април до основи производствената база на екипа, при което изгоряха както прототипа на автомобила – Кинетик 07,..

обновено на 13.06.21 в 18:17