Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф.Слаев: Въвеждането на скъпи разрешителни за строеж може да регулира презастрояването

2
Снимка: varna.bg

Има една група от монетарни инструменти, с които, за съжаление, урбанистите унас и в повечето държави по света не си служат. Ако се сложат едни наистина високи, адекватни такси за зоните, където природата е вече оскъдна, на предприемача и през ум няма да му мине да строи в тази зона. А у нас таксата за строително разрешение са изключително ниски. Това коментира в интервю за Радио Варна архитектът проф.Александър Слаев, по повод номинацията му за награда "Варна".

Той получи номинация за индивидуална награда в раздел „Технически науки” в сферата на науката и висшето образование тази година. Проф.Александър Слаев е специалист регионалист (УНСС,София) и има специализация по “Жилищна политика и финанси” в Международния институт за управление на градовете и жилищното настаняване към Университета Еразъм в Ротердам. Предложението за номинацията му беше на ВСУ „Черноризец Храбър“, където арх.Слаев преподава, за „постижения в научноизследователската дейност в областта на архитектурата, териториалното планиране и градоустройството”, както и за монографията му „Планиране на антропогенната среда и природните ресурси: Теория на комплексните права на собственост“. Арх.Слаев каза още:

Истината е, че планирането също е довело до сериозни провали в градското развитие и дори при социализма, когато всички инструменти за регулиране на това развитие са били в ръцете на държавата. А за Варна, през периода на социализма насочва развитието на града в западна посока, в панелни жилища. Това определено го смятам за един съществен проблем. Докато жителите на Варна винаги са искали да живеят в централните градски части и по-близо до морето.

Проф.Слаев как би могъл да бъде овладян този процес на все по-плътно застрояване в големите ни градове?

По принцип не би трябвало да има сериозен разнобой между планирането и пазара. И планирането и пазара би трябвало да отговарят на предпочитанието на жителите.

Но, ако има голямо пазарно търсене, а вече градската среда не позволява като обеми такова строителство? Има ли предозиране на плътността и височината на застрояване?

Трябва да отчетем, че фактически не са предприемачите виновни за това презастрояване. В никакъв случай не искам да взимам страна, но истината е, че те са длъжни да строят там, където има пазарно търсене. В противен случай те ще загубят от конкуренцията и ще отпаднат от нея.

Ако, да кажем Закона за устройство на територията допуска определени възможности в строителството, то има ли други закони или наредби, с които един главен архитект може да балансира между този инвестиционен и обществения интерес?

Има една група от инструменти, с които, за съжаление, урбанистите унас и в повечето държави по света просто не си служат. Това са монетарни инструменти. Много по-мощният вариант е, ако примерно се сложат едни наистина високи, адекватни такси. Защото в повечето случаи там, където природата е вече оскъдна, ако се сложи правилната такса, това означава, че на предприемача и през ум няма да му мине да строи в тази зона.

Такса за какво?

За строителство в тази зона, например таксата за строително разрешение, които в България са изключително ниски. У нас урбанистичното развитие се финансира много повече от данъците за придобиване на собственост, които събират общините. По-добре би било те да са по-малки, а основната тежест да отиде в таксите за строителни разрешения, които са много по-силен инструмент в ръцете на местните власти, за да регулират местното развитие. 


Номинациите за Награда „Варна” в сферата на науката и висшето образование и в системата на предучилищното и училищното образование вече са утвърдени от Комисията “Наука и образование” и се очаква разглеждането им и от целия Общински съвет на зседанието му този четвъртък, 20-ти май. Деветимата съветници в състава на комисията единодушно утвърдиха предложенията за индивидуални и лични награди на Експертните съвети, които отсяха имената на номинираните сред всички внесени т.г. предложения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15