Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф.Слаев: Въвеждането на скъпи разрешителни за строеж може да регулира презастрояването

2
Снимка: varna.bg

Има една група от монетарни инструменти, с които, за съжаление, урбанистите унас и в повечето държави по света не си служат. Ако се сложат едни наистина високи, адекватни такси за зоните, където природата е вече оскъдна, на предприемача и през ум няма да му мине да строи в тази зона. А у нас таксата за строително разрешение са изключително ниски. Това коментира в интервю за Радио Варна архитектът проф.Александър Слаев, по повод номинацията му за награда "Варна".

Той получи номинация за индивидуална награда в раздел „Технически науки” в сферата на науката и висшето образование тази година. Проф.Александър Слаев е специалист регионалист (УНСС,София) и има специализация по “Жилищна политика и финанси” в Международния институт за управление на градовете и жилищното настаняване към Университета Еразъм в Ротердам. Предложението за номинацията му беше на ВСУ „Черноризец Храбър“, където арх.Слаев преподава, за „постижения в научноизследователската дейност в областта на архитектурата, териториалното планиране и градоустройството”, както и за монографията му „Планиране на антропогенната среда и природните ресурси: Теория на комплексните права на собственост“. Арх.Слаев каза още:

Истината е, че планирането също е довело до сериозни провали в градското развитие и дори при социализма, когато всички инструменти за регулиране на това развитие са били в ръцете на държавата. А за Варна, през периода на социализма насочва развитието на града в западна посока, в панелни жилища. Това определено го смятам за един съществен проблем. Докато жителите на Варна винаги са искали да живеят в централните градски части и по-близо до морето.

Проф.Слаев как би могъл да бъде овладян този процес на все по-плътно застрояване в големите ни градове?

По принцип не би трябвало да има сериозен разнобой между планирането и пазара. И планирането и пазара би трябвало да отговарят на предпочитанието на жителите.

Но, ако има голямо пазарно търсене, а вече градската среда не позволява като обеми такова строителство? Има ли предозиране на плътността и височината на застрояване?

Трябва да отчетем, че фактически не са предприемачите виновни за това презастрояване. В никакъв случай не искам да взимам страна, но истината е, че те са длъжни да строят там, където има пазарно търсене. В противен случай те ще загубят от конкуренцията и ще отпаднат от нея.

Ако, да кажем Закона за устройство на територията допуска определени възможности в строителството, то има ли други закони или наредби, с които един главен архитект може да балансира между този инвестиционен и обществения интерес?

Има една група от инструменти, с които, за съжаление, урбанистите унас и в повечето държави по света просто не си служат. Това са монетарни инструменти. Много по-мощният вариант е, ако примерно се сложат едни наистина високи, адекватни такси. Защото в повечето случаи там, където природата е вече оскъдна, ако се сложи правилната такса, това означава, че на предприемача и през ум няма да му мине да строи в тази зона.

Такса за какво?

За строителство в тази зона, например таксата за строително разрешение, които в България са изключително ниски. У нас урбанистичното развитие се финансира много повече от данъците за придобиване на собственост, които събират общините. По-добре би било те да са по-малки, а основната тежест да отиде в таксите за строителни разрешения, които са много по-силен инструмент в ръцете на местните власти, за да регулират местното развитие. 


Номинациите за Награда „Варна” в сферата на науката и висшето образование и в системата на предучилищното и училищното образование вече са утвърдени от Комисията “Наука и образование” и се очаква разглеждането им и от целия Общински съвет на зседанието му този четвъртък, 20-ти май. Деветимата съветници в състава на комисията единодушно утвърдиха предложенията за индивидуални и лични награди на Експертните съвети, които отсяха имената на номинираните сред всички внесени т.г. предложения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20