Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илин Димитров: Ситуацията в туризма е много трудна и сложна, губим кадри, които трудно се възстановяват

Тепърва ще броим пораженията върху туризма от коронавирусния ефект, каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров. Той съобщи, че 2020-та е имало 75% спад на туристическия бизнес, тази година, по първоначални прогнози на Камарата, се очаква ръст от 25% спрямо миналата година:

По никакъв начин не може да се възстановим толкова бързо и най- големият проблем, е че губим кадри, които дълги години са били в сектора и те се пренасочват. Един път излязат ли, много трудно могат да бъдат възстановени или заместени. Качеството зависи от кадрите, а качеството определя цената на услугата. В момента хотелите влизат в една ненужна ценова война, тъй като туристите са малко, свалят цените, при което се възползват чуждестранните туроператори,  които имат по голям марж за печалба. Много, много трудна е ситуацията за хотелите тук.

Дори затварянето на хотелите с цел избягване на разходи не е работещо решение, тъй като излизаш от пазара, каза Димитров:

Когато не присъстваш на пазара, твоят дял се разпределя от останалите играчи. Във Варна времето не е подходящо за дългосрочно затваряне, тъй като ремонтите са много скъпи. Всяка година стойността на ремонтите се удвоява. Течове, мебели, мухъл, мазилки, сервизни помещения. Всичко трябва да бъде подменено. И това не е решение. Една – две години може да са фатални за един хотел. Стойността му на отваряне, ако мине няколкостотин хиляди лева, по добре е да се продаде, отколкото да бъде отворен отново. Като добавим и кредитите, които също са много тежки, ситуацията никак, никак не е добра за хотелиера.

Ситуацията при туроператорите също не е благоприятна, заради презаписвания и откази, допълни Димитров. Туристическият сектор ще се възстанови много трудно, а служителите ще бъдат най-потърпевши, допълни председателяр на Варненската туристическа камара. По данни на НСИ заетите в туризма пряко са 156 хиляди:

Всеки един лев, който влиза в туризма, се умножава от 2.5 до 4 пъти. По данни ние имаме 13% от БВП, но като ги умножим по 2.5, се получава друга цифра, която показва с колко процента е ангажиран туризма във формирането на БВП.

Илин Димитров прогнозира, че ще са необходими поне две-три години, докато браншът успее да се възстанови от последиците на коронавируса.

(бел. ред. цялото интервю може да чуете в звуковия файл)


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветския съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15