Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само на 27 и 28 май седмокласниците кандидатстват за профил "Музика" в СУХНИ-Варна

Народен хор и оркестър при СУХНИ "К.Преславски" с ръководители Петя Драгнева и Венелин Мутафчиев
Снимка: Личен архив, П.Драгнева

Само два дни имат седмокласниците, които желаят да се обучават в профил "Музика" в СУХНИ "К. Преславски" във Варна, да подадат заявление за задължителния изпит за проверка на способностите по музика. Датите са 27 и 28 май, а самият изпит - проверка на музикалните способности, ще се проведе на 22 юни. Четвъртокласниците ще подават заявления за музикалния профил от 5 клас на 5 и 6 юни. 

Профил "Музика" има вече 20 години традиция в Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски". Гимназията от няколко години е подчинен на нормативната база на Министерство на образованието и науката, но учебните планове за профилираните музикални паралелки са съгласувани с тези на сродни училища към Министерство на културата. Това е причината възпитаниците на варненската хуманитарна гимназия да са в групата на тези училища с национален статут, когато участват в различни конкурси - признание за високото ниво на теоретичната и практическа музикална подготовка.

"Очакваме традиционно голям интерес не само към музикалната, но и към всички профилирани паралелки в училището" - сподели за Радио Варна Петя Драгнева - учител по народно пеене и ръководител на детския народен хор в гимназията -"Миналата година балът беше максимален за прием след 7 клас. Тази година проведохме безплатни консултации през април, дойдоха много деца, има сериозна конкуренция."  

Колегата и Венелин Мутафчиев, учител по теория на музиката, хармония, солфеж и народни инструменти и ръководител на детския народен оркестър, допълва: "Нека не се притесняват от проверката на способностите - всъщност това не е изпит, действително е начин да се уверим само дали детето е музикално. И нещо много важно - нашите ученици получават и много сериозна общообразователна подготовка през целия период на обучение при нас и това им дава възможност за изключително разнообразна професионална реализация. Могат да избират дали музиката да остане за тях духовно занимание за себе си след като завършат и да изберат съвсем различна професия или да продължат като професионални музиканти."

"За мен да пея и да уча в това училище беше мечта от детската градина" - разказва тяхната ученичка от 9 клас Златозара Тодорова, - "Когато кандидатствах след 4 клас, г-жа Драгнева вече ми преподаваше пеене, бях подготвена за изпита и той мина изключително леко, без никакво напрежение - всички учители от комисията бяха доброжелателни и ни предразположиха невероятно. За мен фолклорът е мисия - да го познавам, изпълнявам и разпространявам. Народната ни песен е несравнима по богатство, хармония и послания с който и да е друг музикален жанр, тя е това, с което се раждаме и с което трябва да си отидем от този свят..."

Петя Драгнева (в средата), Венелин Мутафчиев и Златозара Тодорова от СУХНИ

В трудните условия на пандемия и работа предимно дистанционно през учебната 2020-2021 година, учители и ученици успяха да запишат и нова продукция - аудио и видео клипове на две народни песни в изпълнение на ансамбъла от хор и  оркестър, две народни хорови песни а капела и инструментални изпълнения.

Валерия Василева разговаря с Венелин Мутафчиев, Петя Драгнева и Златозара Тодорова в предаването "Отличен 6" за приема в профил "Музика", за работата в условия на пандемия, за обработката на музикалното ни наследство така, че да е вдъхновяващо, различно и същевременно - съобразено с възможностите на младите музиканти, за любовта към фолклора. Разговора можете да чуете в звуковия файл.



Детски народен хор към СУХНИ




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Наградиха изявени варненски ученици

Кметът Благомир Коцев награди двама изявени варненски ученици - Нора Георгиева и Симеон Симеонов. На събитието, което се състоя в Община Варна, присъстваха и заместник-кметовете по социални дейности и по образованието Снежана Апостолова и Павел Попов, представители на Министерството на труда и социалната политика и Регионалния инспекторат по..

публикувано на 26.04.24 в 13:57