Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само на 27 и 28 май седмокласниците кандидатстват за профил "Музика" в СУХНИ-Варна

Народен хор и оркестър при СУХНИ "К.Преславски" с ръководители Петя Драгнева и Венелин Мутафчиев
Снимка: Личен архив, П.Драгнева

Само два дни имат седмокласниците, които желаят да се обучават в профил "Музика" в СУХНИ "К. Преславски" във Варна, да подадат заявление за задължителния изпит за проверка на способностите по музика. Датите са 27 и 28 май, а самият изпит - проверка на музикалните способности, ще се проведе на 22 юни. Четвъртокласниците ще подават заявления за музикалния профил от 5 клас на 5 и 6 юни. 

Профил "Музика" има вече 20 години традиция в Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски". Гимназията от няколко години е подчинен на нормативната база на Министерство на образованието и науката, но учебните планове за профилираните музикални паралелки са съгласувани с тези на сродни училища към Министерство на културата. Това е причината възпитаниците на варненската хуманитарна гимназия да са в групата на тези училища с национален статут, когато участват в различни конкурси - признание за високото ниво на теоретичната и практическа музикална подготовка.

"Очакваме традиционно голям интерес не само към музикалната, но и към всички профилирани паралелки в училището" - сподели за Радио Варна Петя Драгнева - учител по народно пеене и ръководител на детския народен хор в гимназията -"Миналата година балът беше максимален за прием след 7 клас. Тази година проведохме безплатни консултации през април, дойдоха много деца, има сериозна конкуренция."  

Колегата и Венелин Мутафчиев, учител по теория на музиката, хармония, солфеж и народни инструменти и ръководител на детския народен оркестър, допълва: "Нека не се притесняват от проверката на способностите - всъщност това не е изпит, действително е начин да се уверим само дали детето е музикално. И нещо много важно - нашите ученици получават и много сериозна общообразователна подготовка през целия период на обучение при нас и това им дава възможност за изключително разнообразна професионална реализация. Могат да избират дали музиката да остане за тях духовно занимание за себе си след като завършат и да изберат съвсем различна професия или да продължат като професионални музиканти."

"За мен да пея и да уча в това училище беше мечта от детската градина" - разказва тяхната ученичка от 9 клас Златозара Тодорова, - "Когато кандидатствах след 4 клас, г-жа Драгнева вече ми преподаваше пеене, бях подготвена за изпита и той мина изключително леко, без никакво напрежение - всички учители от комисията бяха доброжелателни и ни предразположиха невероятно. За мен фолклорът е мисия - да го познавам, изпълнявам и разпространявам. Народната ни песен е несравнима по богатство, хармония и послания с който и да е друг музикален жанр, тя е това, с което се раждаме и с което трябва да си отидем от този свят..."

Петя Драгнева (в средата), Венелин Мутафчиев и Златозара Тодорова от СУХНИ

В трудните условия на пандемия и работа предимно дистанционно през учебната 2020-2021 година, учители и ученици успяха да запишат и нова продукция - аудио и видео клипове на две народни песни в изпълнение на ансамбъла от хор и  оркестър, две народни хорови песни а капела и инструментални изпълнения.

Валерия Василева разговаря с Венелин Мутафчиев, Петя Драгнева и Златозара Тодорова в предаването "Отличен 6" за приема в профил "Музика", за работата в условия на пандемия, за обработката на музикалното ни наследство така, че да е вдъхновяващо, различно и същевременно - съобразено с възможностите на младите музиканти, за любовта към фолклора. Разговора можете да чуете в звуковия файл.



Детски народен хор към СУХНИ




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Земеделският министър: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна, ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района, предаде БНР-Бургас.  До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансови средства ще са необходими за..

публикувано на 23.07.24 в 17:33

До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът на автобусна линия №10

До 2 август се очаква да се възстанови уличната настилка по бул. „Христо  Смирненски“ в участъка от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“, включително и маркировката за постоянна организация на движението, съобщиха от Община Варна. Това ще даде възможност за възстановяване на градския транспорт по линия №10.  Такъв ангажимент поеха пред кмета на Варна..

публикувано на 23.07.24 в 16:39

Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир

Софийският градски съд (СГС) излезе с решение по делото, водено за акциите на Пловдивския панаир. Столичните магистрати определиха за нищожно решението, с което Варненският общински съвет апортира акциите на Общината от Международния панаир в Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест".  Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Петима български евродепутати - избрани за председатели и заместник-председатели на комисии

Парламентарните комисии избраха своите председатели и заместник-председатели за мандат от 2,5 години. Петима са българските евродепутати, които заемат тези позиции. Илхан Кючук  бе избран за председател на Комисията по правни въпроси, а  Емил Радев - за неин заместник-председател. Цветелина Пенкова е новият заместник-председател на Комисията по..

публикувано на 23.07.24 в 16:24

16 случая на морбили са регистрирани в две варненски села

16 случая на морбили са регистрирани във варненските села Блъсково и Синдел преди седмица, като за цялата страна случаите са само два. Това съобщи за Радио Варна доктор Ана Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Варна. Цифрата е сериозна, като се има предвид, че заболяването е силно заразно, допълни д-р Баева. Три от..

публикувано на 23.07.24 в 16:07

В Балчик започна раздаването на 6 500 домови табели

Малко над 250 са раздадените домови табели от общо близо 6 500, изработени по проект за град Балчик и вилната зона. Табелите с номерацията за всеки дом са с размер 18 на 18 см, изработени са от метални плоскости и имат нужните отвори, за да бъдат лесно монтирани на ограда или входна врата. Всеки собственик на имот може да посети Информационния център в..

публикувано на 23.07.24 в 14:47

82 години от гибелта на Вапцаров отбелязаха във Варна

82 години от гибелта на Никола Вапцаров бе отбелязана днес във Висшето военноморско училище във Варна.  Церемонията се състоя пред паметника на поета в Морското училище.  "Името на Вапцаров традиционно се свързва с вярата. Ние, завършилите Морското училище във Варна, продължаваме да пазим ревностно вапцаровото наследство. Именно..

публикувано на 23.07.24 в 14:35