Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздадоха наградите на фестивал „Дни на класическата китара” във Варна

Много професионални китаристи, преподаватели и млади участници от цялата страна се включиха в 33-то издание на Традиционен музикален фестивал „Дни на класическата китара” – Варна. 
Наградата на БНР - Радио Варна за най-добро представяне получи Мартин Николов, 10 клас – възпитаник на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” -Бургас, на който ще му бъде предоставена възможност за осъществяване на професионален студиен запис. 
Събитието е организирано от Сдружение „Приятели на класическата китара“ – Варна и с партньорството на НУИ „Добри Христов” – Варна, Музикален център „КАНЕВ” и БНР Радио Варна. За всички участници и за варненската публика концертната програма откри китарен ансамбъл „GuitArte” към НУИ „Добри Христов” с ръководител Марин Цачев.
 Рецитали изнесоха още: Биляна Лазарова (Плевен) – лауреат на Голямата награда за 2020 г. от XXIV международен китарен фестивал „Акад. Марин Големинов“ в гр. Кюстендил, мандолинен квартет „Сезони“ – София със специалното участие на Цветомир Лазаров (контрабас), дуо Нели Андреева (вокал) и Николай Пеев (китара) – София, Владимир Петков – възпитаник на НУИ „Добри Христов” – Варна и ансамбъл към „Китарен център за млади творци“ – Варна с ръководител Боян Дойчев. 
От представянето на китарните школи от Варна и страната бяха избрани 18 млади китаристи, които взеха участие в Гала концерта на фестивала. Всички те получиха диплом за отлично представяне и материални награди осигурени от организаторите. Участниците бяха определени от жури в състав: председател проф. д-р Стела Динкова – преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив, преподавателите по китара от Национално училище по изкуствата „Добри Христов”- Варна: Нели Недева, Севдалин Стефанов, Марин Цачев и учителите по китара в гр. Варна – Анета Калеева, Боян Дойчев и Станимир Диков. Осигурени бяха и специални награди, които се присъдиха и тази година:
- Награда от Музикална къща „КАНЕВ” за „Най-артистичен участник“;
- Награда „Успешен старт” – класическа китара осигурена от КРЕМОНА Казанлък;
- Награда „Любен Хараламбиев“ – майсторска китара изработена от лютиера Яни Узунов за „Млад перспективен участник“;
- Голямата награда на БНР радио Варна за „Най-добре представил се участник”, която е професионален студиен запис.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полската режисьрка Кинга Дембска: Обичам да показвам различни гледни точки, както и да добавям хумор

Последният си филм "Празник на огъня" представи полската режисьорка Кинга Дембска по време на фестивала "Любовта е лудост". Лентата е екранизация по едноименния роман на Якуб Малецки, в който се проследява живота на двете сестри Настка, която страда от церебрална парализа, и Луция, която е балерина. Дембска споделя, че в книгата са представени трите..

публикувано на 26.08.24 в 17:30

Елена Аначкова с "Пейзажи на ума" във Варна

Още един млад талантлив творец прекрачва прага на Галерия A&G Art Meeting тази година. В един от най-наситените и силни сезони за художественото пространство Анна Халамян и Герхард Хорнман канят скулптора Елена Аначкова за самостоятелна изложба. Откриването е на 28 август, сряда, от 18:30. Мотото на експозицията е "Пейзажи на..

публикувано на 26.08.24 в 16:04

В последната седмица на август няколко изложби намират място в изложбените пространства на Двореца в Балчик

Красен Бербенков - изложба живопис От края на август до 10 септември художникът представя в зала „Тунела“ на галерия „Тихото гнездо“ 26-ата си самостоятелна изложба. Тя носи името „Вертикални брегове“, чрез нея посетителите се потопят в суровата романтика на отвесните скали, в настроенията на брега и морето, в енергията на пространството и..

публикувано на 26.08.24 в 14:00

Еколагер в Езерец: обучение по пчеларство за млади природозащитници

Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ организира еколагер в с. Езерец, община Шабла,от 29 август до 1 септември. Около 10 педагози, аниматори, еколози и младежи ще се обучават да изработват сламен кошер, ще участват в практически пчеларски дейности и ще видят отблизо какви са необходимите грижи за отглеждането на..

публикувано на 23.08.24 в 10:02

200 години от създаването на Рибния буквар - акцент в 10-ото издание на международния форум "Българско наследство" в Балчик

Национален исторически музей гостува в Балчик с изложбата "200 години от създаването на Рибния буквар на д-р Петър Берон". Тя ще остане в Мелницата в Белия град до края октомври, съобщи Маруся Костова – директор на международния форум „Българско наследство“, в рамките на който се откри изложбата и която даде начало на международната проява. Тя е..

публикувано на 22.08.24 в 13:39

Международният кинофестивал „Любовта е лудост" започва на 23 август

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ превръща Варна във филмова столица от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали, съобщават от общинския пресцентър. Официалното откриване на фестивала е на 23 август от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен..

публикувано на 21.08.24 в 19:20

В Добрич набират участници за конкурса "Млад творец"

Фондация „Добруджа – история, традиции, култура“ набира желаещи за участие в конкурса „Млад творец“. Заявки могат да подават творци в различни области – бижута, дрехи, чанти, изработване на предмети от хартия, дърво и други. Инициативата се финансира от Община Добрич. Право на участие  в конкурса „Млад творец“, организиран от фондация „Добруджа –..

публикувано на 21.08.24 в 16:14