Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белослав твърдо против пирса за разтоварване на пропан-бутан

| обновено на 03.06.21 в 15:10
4
Снимка: Румен Сарандев

Общинският съвет на Белослав ще даде отрицателно становище на заседанието на експертния съвет на 8 юни в РИОСВ Варна по доклада за оценка на въздействието върху околната среда на предложението за изграждане на пирс към пристанището на фирма „ Газтрейд“ в Белослав.

Според замисъла, пирсът е мястото, където ще се разтоварват кораби с пропан-бутан, който ще бъде съхраняван в хранилищата за газа на територията на фирмата и оттам с вагони ще се транспортират до останалите части на страната.

На практика там се работи, но като място за съхранение, обработка и превоз на пропан-бутан от 2015 г., но без да се изполват кораби, а превозът е само с влакови и автомобилни цистерни.

За Радио Варна управителят на пристанището, което по документи е за обработка на пропан-бутан и течни горива - Пламен Стоянов, коментира, че до момента там никога досега не е акостирал кораб и няма да се случи, а това е планирано да се извършва на пирса, за чието изграждане ще бъде разглеждан окончателно доклада за ОВОС на 8 юни.

Стоянов посочи, че пирсът ще е преимущество - по-добрият вариант, тъй като така кораб, който пристава, се отдалечава с още 200 метра навътре от брега. По думите му, проблемите на фирмата с пирса (и базата) са политически мотивирани. Не може да се прави аналогия с базата на фирмата в Езерово (бел. на РВ - когато през август 2013 г. над 10 души пострадаха, вкл. един загинал от изгарянията си, след взрив на пропан-бутан в цистерни), а инцидентът тогава да се ползва като аргумент срещу строежа.

Чуйте част от неговите аргументи по време на сесията, както и репликата на кмета Деян Иванов и мнението на жител на Белослав, който работи на общинския ферибот, превозващ жителите на общината между северния и южния бряг:

"Стига едно Хитрино на България", посочва една от несъгласните жителки на Белослав, присъствала на сесията. "Информацията за проекта е оскъдна и много неща се замитата под килима. Никой няма право да поставя животът ни на карта."
Според друг от обявилите се против, "резултати от извършена симулациия на евентуален взрив показват, че обхватът на засегната зона ще бъде огромен".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин заради пожар в складове за фойерверки

Пожар е избухнал в складове на фирма за фойерверки  и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара. Последвали са взривове, съобщава БНР.  Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Обявено е частично бедствено положение в град Елин Пелин, както и в някои от селата в..

публикувано на 25.07.24 в 21:49

Георги Гергов ще обжалва решението на СГС за Пловдивския панаир

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“, предаде Радио Пловдив.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир По думите му..

публикувано на 25.07.24 в 17:29
Снимката е илюстративна

До 2 август пускат движението между ул. "Прилеп" и "Подвис", септември асфалтират бул. "Христо Смирненски"

До 2 август ще бъде пуснато движението и се очаква възстановяването на маршрута на автобусите в участъка от бул. „Христо Смирненски“ между улиците „Прилеп“ и „Подвис“, като намерението на фирмата-изпълнител е през август да може да се ползва и участъкът до ул. „Мир“, съобщиха от ВиК-Варна.  До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът..

публикувано на 25.07.24 в 17:00

Възстановяват повредения след вандализъм паметник на Николай Коперник във Варна

Община Варна възстановява повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина. Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете, глобусът и постаментът ѝ.   Възстановителните дейности включват укрепване на увредените..

публикувано на 25.07.24 в 16:36

В петък: Конституционният съд се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (шестите по ред поправки) противоречат на основния закон.  Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и от депутати от 49-ото Народно събрание,..

публикувано на 25.07.24 в 16:29
Балчик

Първите данни за сезона в Балчик – повече туристи, по-малко нощувки

13 на сто по-малко нощувки са реализирани в община Балчик. Това показват данните за шестмесечието на тази година спрямо предходната. От януари до края на юни дестинацията е привлякла с над 11 хиляди повече туристи – общо 117 хиляди, които обаче са намалили престоя си тук. Средното пребиваване е 3.6 дни, за разлика от миналата година, когато е бил с ден..

публикувано на 25.07.24 в 16:25

Светещ таван с морски обитатели - част от новото оборудване на детската хирургия към МБАЛ "Св. Анна" (СНИМКИ)

Дарение на нова апаратура и цялостно оборудване за 150 000 лева получи от сдружението „Аз вярвам и помагам“ с председател Владислав Николов отделението по детска хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна с началник д-р Румен Христов .  Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров благодари за..

публикувано на 25.07.24 в 15:35