Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Свободно къмпингуващи: Новата Наредба за къмпингуването е просто една забрана

2
Плажът на къмпинг "Корал"
Снимка: БГНЕС

Нови правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън къмпингите е възможно да бъдат въведени съвсем скоро. Те са разписани в обявената от служебния кабинет проект на Наредба за условията и реда за определяне на местата за временното им разполагане. Според текста общините трябва да обявят регистър на местата за временно разполагане към своята територия. Те няма да се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма, но едновременно с това ще трябва да имат осигурени транспортен достъп, охрана, преносими химически тоалетни и сметоизвозване.

Свободно къмпингуващи: Това е просто една забрана, на която й е сбъркано името

Това е просто една забрана, на която й е сбъркано името. Защото тя йезуитски казва: вие може да ходите където искате, стига да сте високи 2 метра и 30 сантиметра минимум, по-ниските не може. Тя създава нелогични, изключително ограничителни и административно утежняващи правила, които са непосилни за никой къмпингар, за да се случат. Това коментира в предаването "Новият ден" на Радио Варна адвокат Дончо Бораджиев от Сдружение „Да спасим Корал” и инициативата „Да спасим Карадере”.

На местата, където има интерес хората да ходят да се сложи контейнер за смет

Ще пишем становище и ще използваме всички законови мерки да участваме в едно обществено обсъждане, но въпреки уважението към правото, считам, че тук правни аргументи са излишни. Ние трябва просто да излезем на протест и да кажем, че така не може да бъде! Не може да да оправяме покрив на сграда без основи. Тази наредба е едно недоносче, толкова забраняваща и утежняваща, допълни Бораджиев.

Най-вероятно ще има протести на свободно къмпингуващи срещу проекта на Наредбата, стана ясно още от интервюто с адвокат Дончо Бораджиев от Сдружение „Да спасим Корал”.

Обсъждат изготвянето на Национална стратегия за къмпингуването в България

Сред къмпингарите има и нарушители, но законът за движение по пътищата нарушава ли се ежедневно - ние не забраняваме движението по пътищата, а архитектите в големите градове допускат ли застрояване без паркоместа, и въобще задъниха ли градовете строителство, но не сме спрели строителството? Попита риторично адвокатът.

Къмпингуващите са готови да плащат такси на общините, но единственото, което искаме е на местата, където се вижда, че има интерес хората да ходят да се сложи контейнер, отбеляза активистът на Сдружение „Да спасим Корал” .

В момента в общността на къмпингуващите се обсъжда изготвянето на Национална стратегия за къмпингуването в България и една от идеите, макари неокончателна, е да бъде на принципа на лова и риболова с билет, каза още Дончо Бораджиев. 

С проектонаредбата се определят както допустимите места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, така и правилата за устройването им, ползването им и престоя в тях, съгласно изискванията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани могат да се обособяват в поземлени имоти или в части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им. Специално за земеделските земи, местата за палатки, кемпери или каравани могат да са само в земи, които са трайно необработваеми и които не се отдават под наем или аренда. Те не могат да попадат в границите на защитени територии с категория резерват, природна забележителност, поддържан резерват и защитена местност.

Местата за временно разполагане няма да се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма. В тях освен палатки, кемпери и каравани, могат да се поставят само архитектурни елементи за обслужване на отдиха и туризма без търговско предназначение като кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не представляват строителство по смисъла на Закона за горите и на Закона за устройство на територията.

Обособените места ще трябва да имат осигурени транспортен достъп, охрана, преносими химически тоалетни и сметоизвозване.

Предвижда се обособяването на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани да се разрешава със заповед от кмета на общината за срок до 3 години във времевия период от 1 май до 30 септември.

Проектът на наредбата може да бъде намерен в интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в Портала за обществени консултации.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Тежка катастрофа затвори пътя София - Варна край Шумен

Тежка катастрофа затвори главния път София - Варна , между шуменските села Градище и Черенча. По първоначална информация са се ударили камион и два леки автомобила, съобщи бТВ. Пътят е непроходим, създадена е временна организация за обходен маршрут през пътния възел на магистрала "Хемус" до с. Белокопитово

публикувано на 26.07.21 в 14:52

Близо 1000 родители от Варна са подали заявления за помощта от 300 лева за учениците първи и осми клас

Започна подаването на заявления за еднократна финансова помощ от 300 лева за всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас в държавно или общинско училище през учебната 2021/2022 година. В община Варна до момента за първокласници са подадени 765 заявления, а за учениците, които ще са в 8 клас са 219, каза за..

публикувано на 26.07.21 в 14:03

Утре във Варна кръщават новия български научноизследователски кораб

Тържествен акт по издигане на военноморския флаг и присвояване на име на военен научноизследователски кораб с бордови номер 421 – „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе утре във Варна. Церемонията започва в 11 часа, в Пункт за базиране – Варна. Корабът е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и..

публикувано на 26.07.21 в 12:29

143 години от Освобождението на Варна честваме на 27 юли

Варна чества 143 години от освобождението си с поднасяне на венци и цветя и концерт. По повод празника от 10 ч. до 12 ч. на 27 юли,  ще бъдат положени венци пред паметника на руските войни в двора на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“. Във връзка с извънредната епидемиологична обстановка и въведените от Министерството на здравеопазването..

публикувано на 26.07.21 в 11:28

НАЗП: Ръст на онлайн търговията

Онлайн търговията отбеляза нов ръст от 10% през изминалата година, като продължава да привлича все повече потребители . Това съобщават от  Национална Асоциация за защита на потребителите (НАЗП). За покупки през интернет обикновено се налага да предоставим свои лични данни, за да си регистрираме профил, да направим поръчка и да получим пратката...

публикувано на 26.07.21 в 11:13
Летище Варна

Бългapия зaтвapя гpaницитe cи зa чyждeнци oт Maлтa, Aндopa и Гpyзия заради Covid-19

Oт днес Бългapия зaтвapя гpaницитe cи зa чyждeнци oт Maлтa, Aндopa и Гpyзия, съобщи БНР. Влизането се ограничава заради влошената епидемиологична обстановка в тези страни. Това е поредна група от държави, чийто граждани вече не могат да влизат у нас. Такова ограничение вече важи за Великобритания, Испания, Кипър и други страни. Мерките не важат за..

публикувано на 26.07.21 в 09:32

Адресите без ток на 26 юли, понеделеник

На 26.07.2021 г. В периода 08:30 ч. до 16:30 ч...

публикувано на 26.07.21 в 06:45