Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Тошев за "Тя, Цветана Манева"

Животът на Цветана Манева, събран в думи на хора от най-близкото й обкръжение, представя журналистът, документалист и автор Георги Тошев.

В съавторство с драматурга Яна Борисова той пише „Тя, Цветана Манева“ – първата автобиография на актрисата. В нея една от емблемите на българското кино и театър е разказана чрез думите на другите за нея, чрез писма, изпратени ѝ лично. Така авторите на биографията наброяват много повече от двама.

В нея се включват дъщерята на Цветана и семейството ѝ, актьорите Явор Милушев, Снежина Петрова, Захари Бахаров и Теодора Духовникова и театралната режисьорка Възкресия Вихърова. Писмо има и от Йордан Радичков. 

Днес Георги Тошев представя във Варна новите книги за Цветана Манева, Татяна Лолова и Георги Парцалев в поредния ден от Международния литературен фестивал "Варна лит", на лятната сцена на Държавния куклен театър.

Не е тайна, че вие сте много близки с Цветана. Много често се срещате, разговаряте. Това как повлия на книгата? С какво тя е по различна?

Много трудна книга. Аз я спрях. Преди 7 години трябваше да излезе за нейната 70-годишнина. Добре че заминах за Антарктида с проф. Пимпирев та някак си това спиране не ми се отрази толкова емоционално, защото не тайна Цветана е един от най-близките ми хора и това  е много опасно понякога. Много по-лесно е да работиш с човек, когото не познаваш, както беше случая ми с Парцалев. Никога не съм познавал този човек, докато Цветана е част от моето семейство Цветана е част от най-близкия ми приятелски кръг.

Не може да не си пристрастен?

Първо си пристрастен, второ самата Цветана, на която многократно е предлагано да си напише автобиографията, е отказвала, защото не е искала тя самата да разкаже живота си. На нея и  е интересно да погледне живота си през другите,  от взаимоотношенията с другите. И тогава аз измислих един ход, хора, които знам, че са свързани с нея, от най-близкото й обкръжение – от семейство до колеги,  с които тя се чувства достатъчно близка, да напишат едни неизпратени писма, защото не всичко на Цветана Манева може да се каже.

Тогава исках да е изцяло епистоларно.  Цветана пък да отговоря. Загуби интерес по средата на цялата тази история. Тръгнахме да пишем една друга книга. Аз се усещах, че знам, че толков много знам за нея. Толкова много ми е разказвала и все ми е недостатъчно. Спрях книгата, беше написан и спрях. И когато Илиян Андонов от Книгомания ми каза, че трябва да направим книга за Цветана в тази поредица, в която са Стефан Данаилов, Невена Коканова, Георги Парцалев,  аз казах добре и тогава се огледах около себе си, кой може да бъде мой партньор в това начинание. Не се сетих за по-добър вариант от Яна Борисова, защото Яна също е човек който наблюдава Цветана.  Яна написа пиеса за Цветана  „Хората от Оз“ , в която Цвета играе с голямо удоволствие. В момента е готов и нова пиеса  - моноспектакъл. Финалното заглавие може би ще остане „Тъгата на кралиците“. Очаква се спекатакълът да се появи наесен. "Тъгата на кралиците" ще бъде едно своеобразно сбогуване с театъра. 

Цялото интервю на Даниела Стойнова с Георги Тошев в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Бакалова: Надявам се, че все повече врати ще се отворят за талантите от България

Първата българска актриса Мария Бакалова, номинирана за наградата "Оскар" за поддържаща женска роля, стана кръстница на военния научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий". Това беше поводът за посещението й на Варна. Тя споделя пред Даниела Стойнова, че успехът се постига, ако си дисциплиниран, ако знаеш как да работиш, ако знаеш какво..

публикувано на 27.07.21 в 16:35

Проф.Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържането е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

обновено на 27.07.21 в 15:04

Животът под водата - един прекрасен паралелен свят

Съвместна изложба на двама варненски подводни фотографи от различни поколения – доайена Любомир Клисуров и Мартин Христов, е разположена на пл. Мусала (пред Дома на архитекта) в кв. "Таляна" във Варна. Представено е видовото разнообразие и красотата на подводния свят на Черно море, както и на няколко екзотични морета и океани. Изложбата..

публикувано на 27.07.21 в 09:30
Иван Нейков

Иван Нейков: Преизчисляването на пенсиите е добра новина

Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда бюджета на държавното обществено осигуряване и предложението за преизчисляването на пенсиите от 1 октомври. Служебното правителство предлага увеличението да е с 12,5 процента, като минималната пенсия да стане 340 лева. Пенсионерите с най-ниски пенсии ще получат добавки до линията на..

публикувано на 26.07.21 в 08:23

Не изхвърляйте старите вещи, дарете ги на музея!

Отдел „Най-нова история“ към Регионален исторически музей-Варна (РИМ – Варна) спечели финансиране по проект за модернизиране на оборудването си. Сумата е 15 хиляди лева и е придобита в рамките на конкурсна сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства 2021 г., чийто оператор е Министерството на..

обновено на 23.07.21 в 10:48

Фондация подпомага студенти-сираци от ВВМУ „Никола Й.Вапцаров”

През 2014 година Милка Пашункова – съпруга на покойния капитан далечно плаване Иван Пашунков, който е известен във Варна с приноса си в морското дело, основава фондация на неговото име.   Основната цел на организацията е да помага финансово на студенти-сираци от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров”. Самият к.д.п. Пашунков е останал сирак още като..

публикувано на 22.07.21 в 08:02

Бъбрене по женски - тази вечер на Южния плаж във Варна

Да си побъбрим по женски на плажа, коя жена не иска така да завърши поне един от работните й дни през седмицата. Без ангажименти, без условности, без големи очаквания – просто време за отмора и сладки приказки на фона на безкрайното море и залязващото слънце. Е, мили дами, поканата е към всички вас за тази вечер от 19.30 часа на Южния..

публикувано на 21.07.21 в 09:55