Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стефан Янев:

Издирването на майор Терзиев продължава, надеждите не са големи (ВИДЕО)

| обновено на 09.06.21 в 16:18
Снимка: Радио Варна

"Спасителните и издирвателни операции в Черно море продължават. За съжаление, предвид времето, което е минало от часа на инцидента, и всички налични данни по отношение на температура на водата и течения, колкото и е здрав да е човек, надеждите ни за намирането на майор Терзиев не са големи, независимо от това операцията продължава. Черната кутия на самолета все още не е намерена. До края на деня ще бъде взето решение как точно да продължи операцията".

Това каза на брифинг служебният премиер Стефан Янев след инцидента с МИГ-29 в района на Шабла. Към момета са намерени вещи и материали, които ще бъдат изследвани, каза още Янев. 

"Независимо колко е здрав човек и организмът му, надеждите за намирането на нашия пилот майор Терзиев не са големи. Операцията продължава".

Операцията по издирването на пилота протича вече над 12 часа. Изтребителят от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите 40 минути след полунощ. Пилотът майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево, началник на щаб на ескадрила, е изпълнявал тренировъчна задача, част от тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“.

Премиерът Янев съобщи, че издирването на черната кутия на изтребителя ще продължи и утре. Ще се търси от специализирана техника и специализирани водолазни екипи. Предполага се, че останките на самолета са на дълбочина от порядъка на 70 метра.

Възможно е при необходимост да участват в търсенето и съюзни сили, които са специализирани в издирвателни дейности. Учението в Шабла вече е прекратено, съобщи Янев. 

"По време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел, тъй като е нощен полет. Преди този самолет е летял друг, от порядъка на 30 км разстояние е пуснал летяща цел. Летящата цел се е отворила и тя е започнала да пада, но нещо се е объркало и това е наложило допълнителна маневра от страна на майор Терзиев. Той е поразил целта, това е заснето от другия самолет. Майор Терзиев е докладвал, че е поразил целта и малко след това връзката е прекратена. Техническото състояние е било добро, каза Янев, като уточни че с машината преди това е извършен друг полет и сходна задача.

Самолетът МиГ-29 е паднал във водата на около 5 километра от фара на Шабла, каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Майор Терзиев е отличен пилот първи клас, подготвен, досега не е имал никакви забележки по неизпълнение на задачи и летателни качества, добави още Янев.

"Проверката на техниката е постоянен процес, която се прави периодично и която включва различни етапи - подготовка за полет, предполетна подготовка, следполетна подготовка.

Това е наистина един всеобхватен процес, който се контролира на много нива от различни хора, тъй като техниката е много сложна, процедурите са много и всеки човек трябва да бъде контролиран в действията си, за да минимизираме шанса човешка грешка да бъде причина за неизправност", каза командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитът Петров.

Операцията по търсене и спасяване и по издирването на останките на самолета ще продължи, докато не изгубим последна надежда. Всички възможни средства на ВМС са в района, отбеляза началникът на отбраната Емил Ефтимов.

Подробности във видеото:


ВИЖТЕ ОЩЕ

24 партии и 7 коалиции влизат в предизборна надпревара

В 17.00 часа днес срокът, който партиите и коалициите имаха, за да подават необходимите подписи и документи за регистрация за участие в предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори, изтече. Общо 24 партии и 7 коалиции са подали документи за участие в изборите. В четвъртък ЦИК ще приключи..

публикувано на 17.08.22 в 18:52
ЦИК

Изтече срокът за регистрация на партиите в ЦИК

Срокът, който партиите и коалициите имаха, за да подават необходимите подписи и документи за регистрация за участие в предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори, изтече, предаде  БГНЕС. Следващият важен срок е 27 август. До тази дата само регистрираните от Централната избирателна комисия коалиции от партии могат да подават заявления..

публикувано на 17.08.22 в 17:03

Премахват опасни дървета около сградата на общината във Варна

 Премахват на три опасни дървета, намиращи се в зелената площ до платения паркинг на общината и на границата между двата паркинга. Дърветата са напълно сухи, поради което се налага аварийното им отсичане, съобщават от район "Одесос". 

публикувано на 17.08.22 в 15:45

Пожар навлезе в двора на болницата в Каварна

Пожар, обхващащ голяма територия, горя в Каварна, като пламъците са достигнали и до двора на общинската болница. Три екипа на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са участвали в гасенето. Пожарът вече е овладян, тепърва ще се изясняват причините за възникването му. Запалени са били сухи треви в района на Каварна и..

публикувано на 17.08.22 в 15:27
Снимката е илюстративна.

Започват ремонт на моста в провадийското село Храброво

 Авариен ремонт на моста, който минава през село Храброво, община Провадия, Варненска област, ще започнат от Агенция "Пътна инфраструктура". Tова съобщи кметът на Провадия Георги Илчев след сигнали от жители на селото. Мостът свързва селото с останалите населени места в района и затова е важна комуникация, той обаче е обезопасен, обясни Илчев...

публикувано на 17.08.22 в 15:23

Площадка за разделно събиране на отпадъци функционира вече в Добрич

Площадка за разделно събиране на отпадъци от домакинствата функционира вече в Добрич. В нея могат да се оставят строителни отпадъци, мебели, техника, лекарства и други напълно безплатно. Целта на общината е да се преустанови практиката за използване на контейнерите за битови отпадъци и да се замърсява града. Площадката се намира на улица „Христо..

публикувано на 17.08.22 в 14:09

Мярката "60 на 40" запазила над 340 000 работни места

Над 340 хиляди работни места са били запазени по мярката, станала известна като "60 на 40". Тя беше предназначена да ограничи на влиянието на Covid ограниченията върху пазара на труда и действието ѝ приключи на 30 юни. Данните на НОИ сочат, че поне за един месец подкрепа по мярката 60/40 са получили 13 677 работодатели. Близо 68 процента от средствата..

публикувано на 17.08.22 в 13:50