Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ИПБ: Състоянието на Аспарухов мост е критично

Снимка: ИПБ

Аспарухов мост е с висок риск за експлоатация. Състоянието на пътното съоръжение е критично, особено на тринадесета колона. Това каза за Радио Варна директорът на Института за пътна безопасност Богдан Милчев. От неправителствената организация са ангажирали международен одитор за извършване на одит на Аспаруховия мост. "Докладът недвусмислено показва, че поддържката на моста през годините е... точната дума е мърлява. Асфалтовото покритие, тротоарите, пътните обезопасителни системи, отводняванете, организацията на движението, осветлението не отговарят и на минималните изисквания за безопасно движение", заяви Милчев.

Експертите са констатирали силна корозия на металните елементи и дълбоки надлъжни и напречни пукнатини по колоните на моста. „Агенция „Пътна инфраструктура“ и община Варна през годините са абдикирали от поддръжката на Аспарухов мост и непрекъснато си прехвърлят отговорността за неговото състояние. Единственото решение на проблема е изграждането на нов мост“, каза още Богдан Милчев и подчерта: "Няма смисъл настоящият мост да се ремонтира, защото този ремонт ще струва колкото изграждането на един нов мост, а и ремонтът ще продължи с години. Практиката в ЕС е да не се правят ремонти на подобни съоръжения, а да се изграждат нови".

Институтът за пътна безопасност е поискал от АПИ копия от технически проект за реконструкцията на моста и експертизите на Института за пътища и мостове за извършеното обследване на Аспарухов мост с което заключават, че моста е безопасен, съобщи още Богдан Милчев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Плажовете в Балчишко са готови и очакват летовниците с намалени цени, пет ивици са неохраняеми

Плажовете в община Балчик са готови за сезона, очакват туристите и спиране на валежите. Спазени са ковид мерките, на места има все още довършителна работа, обобщиха от комисията, която извърши проверка.  От тази година плаж “Сребристият бряг”, на север от Тузлата, е една от неохраняемите ивици в община Балчик. Така общият им брой става пет, останалите..

публикувано на 16.06.21 в 12:02

Протест в Кардам заради лош път

Жителите на граничното село Кардам затвориха за кратко международния път, свързващ ГКПП Кардам с общинския център Генерал Тошево. Недоволството им е продиктувано от изключително лошото състояние на пътната настилка, която е предпоставка за чести пътнотранспортни произшествия и проблеми с изправността на автомобилите им. Пътната отсечка е сред..

публикувано на 16.06.21 в 10:38

Над 111 хиляди ученици от VII и X клас - на външно оценяване

Над 111 000 десетокласници и седмокласници се явяват на Национално външно оценяване. Вариант 1, по който пишат по-малките ученици беше изтеглен от журналист. Националното външно оценяване на седмокласниците се провежда в 1699 училища. Очаква се на изпитите по български език и литература и по математика да се явят над 59 800 деца. Изпитът в VII клас..

публикувано на 16.06.21 в 09:52

Оранжев код за дъжд с гръмотевици е обявен за областите Варна, Бургас и Добрич

Оранжев код за дъжд с гръмотевици е обявен днес за областите Варна, Бургас, Добрич и Шумен. Това показва справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Сумарните количества на валежите ще достигат 40-50 mm, на места и повече. Ще духа северозападен вятър с пориви до 17 метра в секунда. Жълт код за валежи е в сила за..

публикувано на 16.06.21 в 07:28
Стойчо Кацаров

МЗ: В работните колективи до 7 души може да не се носи маска

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска . Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено..

публикувано на 16.06.21 в 06:23

Добрич изпревари Варна по брой новозаразени с коронавирус

161 са новите случаи на коронавирус у нас или малко над 1% от направените 13 200 теста за през изминалото денонощие, показват данните от Единния информационен портал. Новозаразените във Варна са петима, а в Добрич – 8. Най-много нови случая има в София и Пловдив, съответно 40 и 20. Пациентите с Covid-19 в болница са близо 2 100, 241 от..

публикувано на 16.06.21 в 06:19

Без ток днес

·   На 16.06.2021 г. В периода 08:30 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - ул. Драгоман № 21, ул. Драган Цанков № 8. ·   На 16.06.2021 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч...

публикувано на 16.06.21 в 06:17