Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейство Димови - пазителите на най-вкусните закуски във Вълчи дол

| обновено на 10.06.21 в 10:42
9
Даниела и Димчо Димови в своя малък рай, на една врата разстояние от дома
Снимка: Нина Милошевич


Няма по-добра храна от закуската, а днес е и Спасов ден. Хлябът, насъщният е храната, която трябва да присъства на трапезата ни винаги. Няма по-голямо нещо от хляба са казали старите хора.

Хубаво е, че все още има хора, които пазят старите рецепти в тефтер и го разгръщат всекидневно. Влизаме във фурната на Димчо и Даниела Димови във Вълчи дол. Всеки казва, че няма как да не дойдеш в този град и да не хапнеш във фурната на Димчо.

Димчо и Даниела Димови са семейство усмихнати, сърдечни, големи хора с голяма душа. Ревностни почитатели са на Радио Варна. Слушат ни непрестанно на един доста стар касетофон, леко счупен, но пък свири на честотите на любимото радио. Домакините, обаче имат забележка, цитирам ги: "Казвайте кое произведение слушаме в минутите за класика сутрин. Ние всеки ден преди новините в 10ч. поздравяваме екипа на пекарната с вечната класика". Вслушваме се в съвета им.

Започнал преди години в една известна сладкарница на ъгъл на Червения площад във Варна, майстор Димчо прави най-вкусните северинки във Варна. Помните ли ги, сочни и със сметана отгоре. Учил е занаятът от големите в сладкарството, Бабаеленов и бат' Реджеп, казва Димчо. Завършил е ТОХ (бел. на авт. Техникум по обществено хранане) във Варна. Преди време наследява фурната от дядо си във Вълчи дол и решава заедно със съпругата си Даниела да отидат за малко и да пробват какво ще излезе от тая работа с пекарната. И така от 93-та, 94-та година са еталон за вкусни, прясно изпечени закуски, хляб и дори козунаци във Вълчи дол.

Една врата дели семейство Димови от дома и от фурната. И тя се намира точно там - вътре по средата. Работата и домът са на едно място, така, както бащата на Димчо му го е оставил. Да не пропуснем да ви кажем, че най-важното, което има Димчо от баща си е рецептурната книжка с точните пропорции за вкусните закуски. Както самият Димчо казва, тефтерът е толкова мазен, защото непрестанно е в употреба. Тефтер - богатство, който се разгръща всекидневно, за да се приготвят от вкусни, по-вкусни закуски. В тази работа няма експерименти, казва Димчо. А си сбъркал с някоя проба, а си останал без клиенти. А те, клиентите им са всеки ден на дългата опашка в центъра на Вълчи дол. Чакат, защото няма по-вкусни от закуските на Димчо и Даниела Димови. Направени по стара българска рецепта със свинска мас, сирене и с любов, разбира се. Във всяко нещо трябва да се вложи любов, казват семейство Димови.

Среща, колкото сърдечна, толкова и вкусна. Среща, неслучайна в деня на Възнесение Господне. Празник на хлебари и сладкари.

Честит празник Даниела и Димчо Димови!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

публикувано на 24.07.24 в 08:15

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30