Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бойко Беленски с любопитни книги тази вечер във Варна

Премиера на книгите „Да каже нявга народът“ – първи художествен роман за Христо Ботев на писателя Бойко Беленски и „Любовта на патриарха“ – документален роман за любовта и творческите музи на Патриарха на българската литература Иван Вазов.
В романа "Да каже нявга народът"се разкриват мистерии около героичната смърт и любовта на гениалния поет, цялата му революционна дейност и приносът му в българската литература и публицистика.,
Кажем ли Иван Вазов, разбираме България. Кажем ли България – сещаме се за Вазов.
Бойко Беленски е доктор по история, и автор на над 20 романа, свързани с най-драматичните и паметни събития от нашето минало.
Повече за книгите:
10 юни, четвъртък, Арт салон на Радио Варна, 18.00 часа

Бойко Беленски сподели, че се е спрял на Ботев и Вазов като невероятни образи и уточни, че специално за Ботев през годините има създадени произведения през журналистическата призма, публицистични творби, но този роман е първият художествен у нас. „Тези биографии, които познаваме, са на Захари Стоянов и на Стоян Заимов, но с литературна подплата“.

В „Любовта на патриарха“ читателят ще узнае повече и за епистоларното общуване между Вазов и Евгения Марс, за краткия му семеен живот с Атина Болярска и другите музи в живота на колоса на българската литература.

Романът за последните години в емиграция и героичната смърт на Ботев излезе от печат през миналата година, но пандемията забави представянето му пред публика, а книгата за Вазов видя бял свят едва преди една седмица.

Петя Йотова, историк, бивш преподавател във ВТУ и експерт „ Култура“ в Столична община, и поетеса, ще представи новите романи.

„Времето, в което живеем на бурни процеси на глобализация , на умишлен стремеж на унищожаване на нациите, е много опасно. В тези подли времена имаме нужда от един светъл пример, от светли идеали и възрожденски дух! Тези исторически личности от времената на българското Възраждане, са били с талант и образование, често- материално обезпечени, но са тръгнали да освобождават Отечеството. Те са виждали напред в бъдещето и са разбирали нуждата от национална държава, но са се хвърлили без подкрепа да се борят за своята висока цел.“, посочи Йотова.

Репортерът ни Ваня Славова ни среща с Петя Йотова и Бойко Беленски: 

Бойко Беленски е автор на над 30 книги, 15 от които романи- криминални и исторически, с теми и сюжети от Първото и Второ българско царство и с национални герои и светини.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният театрален фестивал "Варненско лято" се завръща на живо през юли

Варна отново ще е домакин на най-мащабното театрално събитие в България между 30 юни и 12 юли. Програмата на неговото 29-о издание вече е известна и билетите са в продажба.   Фестивалът се открива на 30 юни с юбилейния спектакъл „100“, празнуващ 100-годишнината на Варненския драматичен театър на негова сцена. Той обединява..

публикувано на 15.06.21 в 15:45

Концертът на ансамбъл "Пирин" в Добрич се отлага

Концерт-спектакълът на ансамбъл "Пирин" в Добрич, част от националното турне, се отлага. Причината е лошото време. Грандиозният спектакъл, озаглавен "Старо имане", трябваше да бъде представен на сцената на Летния театър тази вечер, но заради лошото време и проливния дъжд той ще бъде отложен за 28 септември.  Билетите, закупени за днешното..

публикувано на 15.06.21 в 14:47

Рок–откритията на „Откритие“

„Откритие“ и рок музиката са свързани от самото начало на този най-стар оцелял български международен музикален поп§рок фестивал. За това ще припомни и предстоящият концерт, посветен на неговата 30-годишнина. През годините във фестивала са гостували много български и чужди рок музиканти, а някои от тях стартират успешната си кариера от сцената във..

публикувано на 15.06.21 в 12:44

Варна вече има портрет в 100 живописни платна

Галерия „Арт Маркони” представя изложба-живопис ПОРТРЕТ НА ВАРНА В СТО ЖИВОПИСНИ ПЛАТНА с участието на: Ангел Атанасов/Ачо /, Александра Попова, Анна Борисова- Емилова, Антон Антонов, Анатолий Панагонов, Валентина Чернева/Чери/, Васил Петров, Венцислав Марков, арх. Владимир Рачев, Георги Кенаров, Деница Милен Маринова, Димитър..

обновено на 15.06.21 в 11:09

20 години отбелязва с изложба пленерът „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета“

Изложба с произведения от всички те 20  издания на пленера   „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета“ се открива този петък - 18 юни, в Художествената галерия на Белия град, с вернисаж от 17 ,00  до 19 ,00  часа . Тя ще бъде изложена в продължение на месец. Организаторите на пленера и екипът на галерията ще имат нелеката..

публикувано на 15.06.21 в 10:51

ГХГ- Варна представя изложба, блестяща с великолепието на багрите си

На 15 юни 2021 г. варненската публика ще се срещне с популярния руски художник Владимир Пронин, който създава свой самобитен стил, инспириран от традициите на византийската мозайка и православната икона. Ярката орнаменталност на работите на Пронин дава основание на специалистите да определят стила му като орнаментален неосимволизъм. В..

публикувано на 15.06.21 в 06:15

Наградиха лауреатите на 15-я Национален конкурс за авторски текстове на английски и немски език

Националният литературен конкурс за създаване на авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят“ се проведе за 15-ти пореден път. Негови организатори са Първа езикова гимназия - Варна, Министерството на науката и образованието, Община Варна и Фондация „Българска памет“. Над 150 творби на младежи от цяла България се..

публикувано на 14.06.21 в 17:09