Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ГЕРБ-Варна: Презастрояването не е наша вина

По издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради област Варна е на четвърто място в страната - след София (столица), Пловдив и Бургас. Важно е да се припомни кой и защо направи така, че във Варна да има частни парцели в градинки и паркове, а сега така наречените "десни" протестират срещу нещо, което е създадено по време на тяхното управление, защото именно тогава собственици на парцели в Морската градина, в Кайсиева градина и във Владиславово са си  върнали земите в реални граници. Това заявиха Тодор Балабанов-председател на Общинския съвет, Бранимир Балачев-общински съветник от ГЕРБ и административния секретар на партията Павел Христов по повод протеста срещу застрояването на сдружение „Варна диша”. 

"Напоследък станалата актуална тема с презастрояването е изключително интересна, защото историята сочи, че фактите са доста по-различни от това, което се оповестява. Хората имащи основна отговорност към реституционния процес в държавата преди години, и то реализиран в реални граници на предишни собственици, не намериха за необходимо да намерят алтернатива и други терени. У нас това буди сериозно недоумение защо хората, които възстановиха тази собственост протестират срещу частни инвеститорски процес.  Когато ГЕРБ миналата година организира дискусия за презастрояването най-шумните не взеха участие.  Не е ли цинизъм партиите на реституцията да организират днес протест срещу строителството, през другото време да адвокатстват собствениците", каза Павел Христов.

Според юриста Бранимир Балачев, общината не може да отлага непрекъснато инвестиционните проекти, тъй като строителството е регламентирано в приетия през 2011 година общ устройствен план:

Тодор Балабанов подчерта ,че искането за мораториум на строителството в частни територии е популизъм, не почива на никакви правни норми и е в противоречие с Конституцията.ВИЖТЕ ОЩЕ

Плажовете в Балчишко са готови и очакват летовниците с намалени цени, пет ивици са неохраняеми

Плажовете в община Балчик са готови за сезона, очакват туристите и спиране на валежите. Спазени са ковид мерките, на места има все още довършителна работа, обобщиха от комисията, която извърши проверка.  От тази година плаж “Сребристият бряг”, на север от Тузлата, е една от неохраняемите ивици в община Балчик. Така общият им брой става пет, останалите..

публикувано на 16.06.21 в 12:02

Протест в Кардам заради лош път

Жителите на граничното село Кардам затвориха за кратко международния път, свързващ ГКПП Кардам с общинския център Генерал Тошево. Недоволството им е продиктувано от изключително лошото състояние на пътната настилка, която е предпоставка за чести пътнотранспортни произшествия и проблеми с изправността на автомобилите им. Пътната отсечка е сред..

публикувано на 16.06.21 в 10:38

Над 111 хиляди ученици от VII и X клас - на външно оценяване

Над 111 000 десетокласници и седмокласници се явяват на Национално външно оценяване. Вариант 1, по който пишат по-малките ученици беше изтеглен от журналист. Националното външно оценяване на седмокласниците се провежда в 1699 училища. Очаква се на изпитите по български език и литература и по математика да се явят над 59 800 деца. Изпитът в VII клас..

публикувано на 16.06.21 в 09:52

Оранжев код за дъжд с гръмотевици е обявен за областите Варна, Бургас и Добрич

Оранжев код за дъжд с гръмотевици е обявен днес за областите Варна, Бургас, Добрич и Шумен. Това показва справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Сумарните количества на валежите ще достигат 40-50 mm, на места и повече. Ще духа северозападен вятър с пориви до 17 метра в секунда. Жълт код за валежи е в сила за..

публикувано на 16.06.21 в 07:28
Стойчо Кацаров

МЗ: В работните колективи до 7 души може да не се носи маска

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска . Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено..

публикувано на 16.06.21 в 06:23

Добрич изпревари Варна по брой новозаразени с коронавирус

161 са новите случаи на коронавирус у нас или малко над 1% от направените 13 200 теста за през изминалото денонощие, показват данните от Единния информационен портал. Новозаразените във Варна са петима, а в Добрич – 8. Най-много нови случая има в София и Пловдив, съответно 40 и 20. Пациентите с Covid-19 в болница са близо 2 100, 241 от..

публикувано на 16.06.21 в 06:19

Без ток днес

·   На 16.06.2021 г. В периода 08:30 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - ул. Драгоман № 21, ул. Драган Цанков № 8. ·   На 16.06.2021 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч...

публикувано на 16.06.21 в 06:17