Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екипът на 3D колите Kinetik набира средства, след като пожар изпепели базата им

| обновено на 13.06.21 в 18:17

Кампания за набиране на средства, с които да поднови дейността си обяви варненската компания Kinetik Automotive, която създаде първият български 3D електрически автомобил. Причината е, че пожар изпепелява на 14 април до основи производствената база на екипа, при което изгоряха както прототипа на автомобила – Кинетик 07, документация, 3D принтерите и др., съобщи изпълнителният директор Теодоси Теодисиев.

Сумата, която се търси е 185 хил. лв. Тя ще бъде използвана за ремонт на пространството и за набавянето на минимума нужна техника.

Инцидентът ще забави плановете на екипа да започне производство на 3D eлектрически картове, към които вече има интерес не само от България, но и от чужбина.

Варненската компания, която е създадена през 2017 г., разработва и произвежда бутикови електромобили с иновативни технологични решения в сферата на автомобилните технологии и разработката на прототипи и дава възможност на бизнеси и индивидуални клиенти да реализират идеите си, от първоначалните скици до работещи прототипи, за изключително кратък срок. Наборът от технологии, с които екипът си служи, включват 3D сканиране и принтиране, параметрично моделиране, самостоятелно разработена електроника и софтуер, виртуална (VR) и добавена реалност (AR) и други.

До момента са реализирани два проекта. Първият през 2019 г., е Kinetik 07 - електрически спортен автомобил на базата на легендарният за автоманиаците Лотус 7 и в който всяка една част от електромобила е създадена от екипа, включително и електрониката, което позволява изключително високо ниво на индивидуализация.

Преди по-малко от година, през есента на 2020 г., компанията пусна на пазара и е-картинг Model 27, който комбинира бързото ускорение на електрическото задвижване и високата поврътливост характерни за картинг шаситата.

Иначе, уникалността на създадения във Варна електрически 3D автомобил привлича дизайнери, работили за компании като Тesla, Mercedes, както и инженери от Аржентина и Нидерландия.

Кампанията ще продължи до 10 юли. Вече са подсигурени и дарени първите 55 хил. лв., уточни Теодосиев.Повече информация за дарителската кампания може да намерите тук и тук.ВИЖТЕ ОЩЕ

Видовден дойде

Всяка година Видовден се отбелязва на 15 юни. Произходът му се свързва с легенди и предания от езически времена. На тази дата се почитат двамата светци Елисей (Лисе) и Вартоломей и тяхната сестра Вида. Това е денят за предпазване от градушки и други природни бедствия. Елисей и Вартоломей, както и Герман (също смятан за техен брат), са..

публикувано на 15.06.21 в 07:24
Вилияна Митева и Велина Пецова

Две приятелки, вдъхновени от природата, създават натурална козметика

Все по-често се замисляме не само с какво се храним, но и с какво „храним“ кожата си. Повишава се интересът към натуралната козметика през последните години, категорични са производителите. Факт е и откриването на все повече био магазини – физически и онлайн, които предлагат чисти храни и богато разнообразие от продукти за грижа за тялото...

обновено на 14.06.21 в 17:39

Фестивал на цацата '2021 в Кранево ще има

Фестивал на цацата '2021 в Кранево ще има, но плановете да открие туристическото лято са променени. “Този път с него ще изпратим летния сезон - 3, 4 и 5 септември. Подготвяме големи изненади за вас, за да може дългоочакваната ни среща да бъде незабравима. Очаквайте подробности скоро”, пишат организаторите от “Зелени посоки” на фейсбук страницата си...

публикувано на 14.06.21 в 17:39

Цяла седмица изкуство и дизайн във Варненския свободен университет

7 дни, посветени на изкуството и дизайна във Варненския свободен университет „Черноризец храбър”. Тази седмица, в кампуса на университета и онлайн, ще се провеждат семинари, работилници, обучителни курсове, майсторски класове и ревю . За втора поредна година Варненският свободен университет посвещава една седмица на изкуството и дизайна,..

публикувано на 14.06.21 в 16:11

Лесна работа: „Пълководец в автобуса. Как пред очите ми се роди бъдеще“

Здравейте! Днес се случи нещо вдъхновяващо! Оказах се в един автобус с приятна младежка компания. Спътниците ми толкова шумно и открито споделяха детайли от дневния си житейски ред, че до края на пътуването вече ги чувствах близки: нещо като едночасови роднини, които на семейна вечеря сверяват картата на световните пътища, преди да направят..

публикувано на 14.06.21 в 16:00

Центърът на Варна от днес е още по-цветен

Усилена подготовка за посрещане на туристите във Варна кипи. Рано тази сутрин бяха разтоварени каскадните цветарници. Те ще заемат обичайните си места по протежението на централната част на града и в Морската градина.

публикувано на 14.06.21 в 11:20

Гладиаторски борби и сцени от античния бит оживяват край Девня на 13 юни

"Марцианопол - животът в Древния град" ще оживее за един цял ден в неделя, 13 юни. Началото на втория ден от Фестивала, чийто домакин е Община Девня, ще бъде поставено от 10 часа с традиционното шествие на всички участници. Групите от България и Румъния ще извървят пеш разстоянието от сградата на Общината до Античния амфитеатър. Въпреки..

публикувано на 13.06.21 в 14:16