Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Активирай пространство" - визия за развитието на градската среда във Варна

Студентки от ВСУ "Черноризец Храбър" с идеи за обновяването на пет градски пространства

8
Снимка: Венцислава Недялкова

На 8 юни във Варна се проведе представянето на проект "Активирай пространство". В неговата основа са архитектите Венцислава Недялкова, Християн Петров и Максим Недков, а идеята му е 5 ключови пространства в централната част на града да се превърнат в място за приятно прекарване на свободното време, за културни събития, за прояви и забавления за децата. Венцислава Недялкова и Максим Недков са едни от създателите на каталога на градските пространства за култура във Варна, а неговото продължение е новата инициатива, която нагледно дава представа как могат да бъдат организирани тези места.

В проекта “Активирай пространство” важна роля имат студентите от втори курс специалност „Архитектура“ във ВСУ “Черноризец Храбър” с ръководител доц. д-р арх. Пламен Петров. Те представиха своите разработки пред варненската публика, която прояви силен интерес към идеите им за развитие на градската среда.Това са Йоанна Георгиева, Траяна Йорданова, Ванеса Росенова, Есин Якуб и Дебора Тодорова. Награди бяха връчени на всички участници, като първо място бе присъдено на Траяна Йорданова. Участниците бяха поздравени от представители на ВСУ "Черноризец Храбър" - проф. д-р Галина Шамонина, доц. д-р инж. Росица Петкова-Слипец и доц. д-р. арх. Пламен Петров, а приветствие направиха главният архитект на Варна Виктор Бузев, Десислава Георгиева - началник отдел "Фестивали и проекти" към Дирекция "Култура и духовно развитие", Община Варна, и Румяна Петрова, директор на НУИ "Добри Христов". Именно духовият оркестър на Националното училище по изкуствата със свои изпълнения постави началото на събитието.

Йоанна Георгиева, Траяна Йорданова, Ванеса Росенова и Дебора Тодорова бяха гости в предаването Улица "Събота", за да разкажат за своите проекти. Те са събрани в изложба, която в момента може да се разгледа пред хостел "Мусала", но последователно ще премине през всяко от петте градски пространства, които са обект на техните идеи за преобразяване. Визиите на проектите ще бъдат пубикувани поетапно и във фейсбук страницата VarnaSpaces / Пространствата на Варна.

Амбицията на младите архитекти е Варна да става все по-достъпна за пешеходците, а средата да отговаря на времето, в което живеем. Желанието им е градът да не изостава от тенденцията в цяла Европа, където централните части на градовете стават все по-зелени, достъпът на автомобили се ограничава, а гражданите припознават градските пространства като места за прекарване на свободното време със семейство и приятели. Йоанна Георгиева, Траяна Йорданова, Ванеса Росенова и Дебора Тодорова споделиха повече за работния процес по тези проекти, за своята гледна точка относно ролята на гражданското общество при обсъждането на подобни теми, както и за това как според тях би изглеждала улица, наречена "Събота". Целия разговор с Добо Мързов чуйте в прикачения звуков файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Джаз фестивалът “Варненско лято” започва тази вечер

Международният джаз фестивал “Варненско лято”, организиран от Община Варна и Варненското джазово общество, предлага интересна програма по случай 30-та годишнина от създаването си.  Поредицата концерти започват на 29.07. и ще продължат до 01.08. включително. Програмата е дело на основателя на фестивала Анатолий Вапиров и включва 8 концерта, които ще..

обновено на 29.07.21 в 16:18

"Гларус ретро кабаре“ - да попътуваме във времето без багаж

Държавен куклен театър – Варна с нов спектакъл за възрастни. "Гларус ретро кабаре“ е по текст на Людмил Станев и под режисурата на Вера Стойкова. Проектът е част от културния афиш за 100-годишнината на Варна като курортен град. Премиерните представления са на 30 юли, 5 и 14 август от 21:15 на Лятната сцена на театъра. Творческият екип си..

публикувано на 28.07.21 в 18:00

Конференция възражда артистичната колония "Вулкан“

Научна конференция „Варна - Вулкан“ ще се проведе на 13-ти август от 11 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ . Тя е посветена на известната артистична колония, намирала се между 1976 г. и 2007 г. в сградата на някогашната фабрика за печки „Вулкан“ на ул. „Парижка комуна“. В същия ден в 18 ч. ще бъде открито и ХХI Международно биенале на..

публикувано на 28.07.21 в 14:47

Панагюрското златно съкровище ще гостува на Балчик

От 01.08 до 10.09.2021 г. в Държавен културен институт "Двореца" в Балчик ще бъде изложено прочутото в цял свят Панагюрско златно съкровище. Деветте съда от чисто злато със сцени от тракийската и гръцка митология ще бъдат изложени в Каменна зала. Официалното откриването е на 3 август от 11,00 часа. Представянето на златното панагюрско съкровище е..

публикувано на 28.07.21 в 13:25
Олтарният кръст е от ажурна дърворезба, има 23-каратово злато, а рисунката е изпълнена от яйчена темпера. Творбата е във византийски стил (автори: Р. Манова и Л. Лилов).

Нова информация за начина на украсяване на античните статуи, открити в Балчик

Православен кръст – дърворезба и 23 карата позлата дари на Художествената галерия в Балчик Росица Манова от Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол" – БАН. Тя е завършила Националната художествена академия, специалност експертиза на културни ценности и е д-р по културно наследство. Нейната творба, изработена заедно с баща..

публикувано на 28.07.21 в 13:08

Поляците изместиха руснаците в Двореца

Поляците изместиха руснаците. Българи, румънци, поляци, руснаци. Това е подредбата на посетителите в един от най-посещаваните туристически обекти на България - архитектурно-парков комплекс "Двореца" в Балчик. Това се дължи на добрата популяризация на туристическата ни дестинация, както и на туроператорските усилия на курортите Златни пясъци и Албена...

публикувано на 27.07.21 в 17:04

Семейство италиански китаристи гости в предаването ДЖЕМ СЕШЪН

В днешното издание на "Джем сешън" по Радио Варна ни гостуваха китаристите Емма Гани и Андреа Подгорник. Поводът е предстоящият концерт на открито в Държавен културен център “Двореца” в Балчик, а събитието е част от Седмицата на италианската култура. Може да чуете италианското музикално семейството на 28 юли, сряда, на сцена Нимфеум, в Двореца от..

публикувано на 27.07.21 в 15:58