Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Селекция от 108 световни фотографии на 14-ия Международен фотографски салон Варна 2021

| обновено на 18.06.21 в 15:44

Избрана селекция от 108 фотографии на творци от целия свят ще бъдат показани на 14-ия Международен фотографски салон Варна 2021.

Традиционно изложбата представя виртуозите на световното фотографското изкуство в морската столица, радва граждани, туристи и гости, обогатява летния културен афиш.

Тя ще бъде разположена на алеята пред Морското казино от 16 до 30 юни.

Рекорден брой участници от 58 държави беляза тазгодишното 14-о издание на престижният Международен фотографски салон Варна. В тежка надпревара за 158 награди премериха талант и вдъхновение 316 автора с общо подадени в шестте конкурсни категории на Салона, 4933 фотографии.

Почетното международното жури в състав Минко Михайлов EFIAP (България) – председател, Владимир Йовановски (Македония) MPSA, RISF5, GPU CR3, IAAP Президент и Пол Рeйди (Ирландия) EFIAP, определиха финалната селекция на Салона и присъдиха уважаваните в цял свят награди за фотография.

Със сериозното си международно участие Салонът се превръща в културен посланик на морската ни столица по света.

Фото конкурсът е под патронажите на Международната федерация за фотографско изкуство FIAP, Фотографско Общество на Америка PSA, Глобално Обединение на фотографите GPU и Фотографско Общество Варна.

Тази година 19 български автори участваха в конкурса, представиха достойно страната ни и спечелиха общо 17 престижни награди. Международното жури отличи Теодора Димитрова, Ирина Стоилова, Мария Тодорова-Марчева, Мирослав Момински, Явор Мичев и Нончо Иванов, Константин Зайков и Александър Александров.


Към 5 континента ще пътуват наградите на Варненския фотографски салон. А държавите, освен България, са: Румъния, Турция, Кипър, Хърватия, Полша, Чехия, Словения, Унгария, Германия, Франция, Белгия, Люксембург, Англия, Шотландия, Ирландия, Италия, Испания, Русия, Оман, Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Израел, Китай, Тайван, Уелс, Макао, Бирма, Индонезия, Малайзия, Индия, Австралия и Канада.

Организатор на събитието е "Варна Оупън Арт". Чуйте повече от Димитрина Василева и Елена Бойчева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Организират детско книжно парти на сцена „Раковина“

Детско книжно парти ще се проведе от 10,30 часа на 5 август на сцена „Раковина“ в Морската градина. Целта е популяризиране на българска детска литература и стимулиране на четенето. В рамките на празника авторът Асен Сираков ще представи и новата си четирилогия за семейно четене „Четвъртото неизвестно“. Ще се проведе и викторина с въпроси за приказни..

публикувано на 23.07.21 в 17:34

Събор в Аспарухов парк по повод 118 години Илинденско-преображенско въстание

Македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев” във Варна организира събор, посветен на 118 години от Илинденско-преображенското въстание. Съборът ще се проведе в Аспарухов парк на 24 юли, съобщи за Радио Варна Антон Апостолов , председател на Македонското дружество. Началото ще бъде дадено в 10 часа със заупокойна молитва за загиналите..

обновено на 23.07.21 в 12:05

За втора година пандемията отлага събора на самодейците - пенсионери в Балчик

Общински съвет на пенсионерите в Балчик съобщава, че и тази година национален преглед на на художествената самодейност на хората от третата възраст в Белия град няма да се състои. Причината е извънредната епидемична обстановка в страната. До края на месеца цялата клубна база на пенсионерите в общината остава затворена и не може да се извършват никакви..

публикувано на 22.07.21 в 11:28

Класическо пиано и електронни ритми

„Мост между култури“ - така е озаглавен първият концерт в България на белгийския пианист и композитор Даниел Ферстапен. Към него на сцената на Фестивалния и конгресен център на 22 юли ще се присъедини и Теди Кацарова. Ферстапен е свирил с международни звезди като Андреа Бочели и Енио Мориконе. За първи път идва във Варна през октомври миналата..

обновено на 22.07.21 в 11:00

Холограми на потънали кораби във Военноморския музей

Холограми на потънали кораби и дигитална карта на подводните съкровища на Черно море, която се разглежда с тъчскрийн – това са най-новите попълнения в експозицията на Военноморския музей във Варна. Те са предоставени за безвъзмездно ползване на Музея от техните създатели Сдружение „Българска асоциация за трансфер на технологии и иновации“. То е с..

публикувано на 22.07.21 в 06:30

„Вечната красота на Двореца - Балчик“ се пренесе и във Варшава

По покана на Н. Пр. Посланик Маргарита Ганева директорът на ДКИ КЦ „Двореца“ Жени Михайлова участва в работна среща в посолството на България във Варшава, Полша. Обсъдихме възможности за културен обмен и образователни програми между полски артисти и ДКИ КЦ "Двореца", съобщи Михайлова. Вчера в полската столица бе открита п ред­ста­ви­тел­ната..

публикувано на 21.07.21 в 15:28

Уникална четириконхална църква откриха археолозите край Крушари

Уникална не само за България, но и за света четириконхална църква откриха археолозите при разкопките на крепостта Залдапа, край Крушари. Залдапа е най-големият укрепен античен център в земите на днешна Добруджа. Тя е разположена в местността Калето, между селата Абрит и Добрин. Първите археологически проучвания в Залдапа датират от 1906-1910 г...

публикувано на 21.07.21 в 14:58