Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съветниците от комисия "Архитектура" отложиха два строителни проекта във Варна

Общинските съветници от комисията по "Архитектура и градоустройство" отложиха одобряването на Подробен устройствен план - План за регулация и застрояване /ПУП-ПРЗ/  в четвърти микрорайон на жк "Възраждане" и в кв. "Аспарухово".  На днешното заседание те гласуваха да бъдат отложени, докато не получат становището на Регионалната колегия на Камарата на архитектите във Варна за предстоящо строителство в двата района.

Главният архитект на община Варна Виктор Бузев уточни, че  преписката в "Аспарухово" е от четири години и касае изграждането на общински пазар в близост до сградата на районното кметство върху частен терен, за сметка на който ще бъде предоставен общински в близост до Варненска морската гимназия. На него ще бъде изградена 16-етажна сграда със смесено предназначение.  Архитект Марин Велчев, председател на Регионалната камара на архитектите във Варна отправи забележки, свързани с  височината на заложените параметри:

"Представяте ли си силуета от Морска гара към "Аспарухово" с тези 48-метрови сгради? Подобни 48-метрови сгради до морето са абсурдни. Пример как изглеждат е сградата до ВВМУ. Според мен трябва да се приложи силуетен план към тази разработка, да се подложи на широко обществено обсъждане, а ние като колегия сме готови да предложим варианти.  Застрояването на такава височина трябва да има силуетно предложение, за да се види какво се получава, макар че на всички ни е ясно какво се получава."

Общинските съветници гласуваха да бъде одобрен ПУП – ПРЗ в местност "Абатко" в курорта "Св.Св. Константин и Елена". В югозападната част на курорта ще бъдат изградени жилищни сгради. Окончателното решение трябва да вземе Общински съвет- Варна.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От първи октомври пенсиите се увеличават средно с 64 лв. Добавката от 50 лв остава до 1-ви октомври

Служебното правителство одобри актуализацията на бюджета. От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., които бяха одобрени от правителството. С промяна в Кодекса за социално осигуряване..

публикувано на 29.07.21 в 18:36

Служебният кабинет одобри актуализацията на бюджета

Служебното правителство одобри на извънредно заседание актуализацията на държавния бюджет за тази година , както и актуализацията на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса, предаде БНР. В началото на седмицата новият вариант на ключовите финансови закони беше подкрепен и от социалните партньори...

публикувано на 29.07.21 в 17:20

Посланикът на Италия: Варна е важен икономически център за цяла България

Варна е важен икономически център за цяла България, затова ние държим както на развитието на културното сътрудничество, така и на интегрирането на италианска общност в града, която става все по-голяма. Нашите сънародници се чувстват много добре тук и избират да живеят във Варна с удоволствие. Това заяви  Джузепина Дзара, посланик на Италия у нас, по..

публикувано на 29.07.21 в 17:11

Закриват три детски градини в община Балчик

Закриват се три детски градини в община Балчик – забавачницата в квартал „Изток“ в Балчик и в селата Безводица и Преспа. Предложението на кмета на общината бе одобрено днес на заседание на Общински съвет. Оптимизацията се налага, тъй като в тези градини децата са под 13, което възпрепятства отделяне на 5- и 6-годишните, подлежащи на задължителна..

публикувано на 29.07.21 в 17:07

Четиригодишните в община Балчик тръгват на училище

Днес съветниците в Балчик взеха решение за въвеждане на задължително предучилищно образование за 4-годишните деца в общината за новата учебна 2021/2022 година. Промените в Закона за предучилищното и училищното образование, извършени през 2020 г., предвиждат задължителното предучилищно образование да обхване и 4-годишните деца, тъй като..

публикувано на 29.07.21 в 16:30

Трифонов: Христо Иванов взриви обстановката и постави под съмнение постигнатото до момента

Бързоразвиващите се събития в последните два дни наистина показват, че политиката е мръсна игра, но мръсната игра съществува, само защото се играе от мръсни хора, написа в профила си лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов. „Далеч по-просто е човек да се опира на факти, а не на интриги, лъжи, внушения, амбиции, фантазии и желания. Така че фактите..

публикувано на 29.07.21 в 16:24

Янев: Надявам се парламентът да направи смислен дебат, за да се осигурят всички неотложни плащания

Днес имах честта да бъда на парламентарно изслушване и в рамките на работата на Народното събрание и в частност на това изслушване имах възможност да сподели убеждението си, че този акт за актуализация на Държавния бюджет принципно е работа на едно парламентарно подкрепено правителство, но ситуацията, виждате, че е динамична, такова правителство все още..

публикувано на 29.07.21 в 15:55