Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трудовата мобилност в Европа не е гарантирана

През май Европейския парламент прие резолюция относно трудовата мобилност в ЕС и спазването на правата на мобилните работници. На онлайн брифинг, посветен на резолюцията, евродепутатът Радан Кънев съобщи:

Ключово право на европейските граждани е да работят във всяка държава-членка, но и правото на малкия бизнес да работи трансгранично и да предоставя услугите си в ЕС трябва да бъде осъзнато като нещо положително, а не да бъде дъвка за ловки политически популисти, които да ги представят в негативен план.”  По думите на Кънев трудовата мобилност не е гарантирана извън въпроса, че се употребява политически. Лошите условия на живот по време на пандемията са превърнали мобилните работници зад граница в първостепенна жертва на пандемията, особено в рамките на първата COVID вълна в Западна Европа. В трудовите общежития нивата на заболеваемост и смъртност били особено високи, изтъкна Радан Кънев.

„Пандемията доведе дотам, че сезонни работници се оказаха затворници в трудови общежития без възможност да излизат от тях и без гарантиран достъп до хранителни продукти.”

Примери от кланици в Германия представи Иван Райнов, стажант в бюрото на ЕП в България. Заради лошите условия на труд са били заразени хиляди работници – предимно от България и Румъния. Те са получавали между 5 и 7 евро на час, докато минималното  почасово заплащане в Германия е 9.50 евро.

Около два милиона души от Източна Европа работят в Западна Европа. Командированите работници са заети предимно в сектор строителство и транспорт, коментира икономистът Адриян Николов.

Резолюцията подчертава нуждата от засилване на координацията между социалните системи на страните-членки по отношение на трудовата мобилност чрез създаването на цифров европейски социалноосигурителен номер. Едва ли обаче през следващите 30-на години ще можем да постигнем Общ европейски осигурителен модел, коментира Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика.  В ранната есен се очаква в Европейския парламент да влезе директивата за платформените работници. Тогава на депутатите ще бъде представен за дебатиране въпросът с цифровия европейски социалноосигурителен номер.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

От "Възраждане" обновяват българския флаг на Варненския вълнолом

Повече от 20 членове на “Възраждане”– Варна и доброволци участват в акция по подновяването на флага, който беше нарисуван върху стената на Варненския вълнолом през 2016 година. Ициативата е по повод днешната годишнина от Освобождението на морската столица от османско иго. Рисунката на българския флаг е дълга 21 метра и е..

публикувано на 27.07.21 в 19:20

Красимир Вълчев във Варна: Правителството на ГЕРБ осигури научноизследователския кораб на България

Придобиването на военния научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" е сбъдната мечта на поколения изследователи. Това заяви във Варна бившият министър на образованието и науката в правителството на Бойко Борисов Красимир Вълчев. Това е кауза на българската академична общност, която се случи благодарение на ангажираността на предходното..

публикувано на 27.07.21 в 17:37

ОбС на Добрич прие Интегрирания план за развитие

Планът за интегрирано развитие на община Добрич за 2021-2027 година беше приет от общинските съветници днес. Планът е изготвян в продължение на 8 месеца и е основополагащ документ, който е с огромно значение по отношение на развитието на областния център в следващите седем години. Неговата цел е Добрич да се превърне в бързоразвиващ се град, който да..

публикувано на 27.07.21 в 17:28

Туристите в община Балчик се завръщат с бавни темпове

43 600 туристи са посетили община Балчик през първите шест месеца на годината, които миналата година са били близо два пъти по-малко. С реализираните 142 хиляди нощувки средно те са отмаряли тук малко повече от три дни, или с ден повече спрямо 2020 год. Данните са от подадената информация от обектите за туристически настанявания и показват, че секторът..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

46 % от децата и младежите в България са функционално неграмотни

Функционалната неграмотност или неумението да прилагаме придобитите знания, е проблем, пред който обществото ни е изправено от години.  Едно от последните изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че 46% от децата и подрастващите в България са функционално неграмотни. Тази тревожна тенденция трябва да..

публикувано на 27.07.21 в 16:22

Мария Бакалова стана кръстница на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий"

С тържествена церемония в Пункта за базиране във Варна, беше издигнат военноморския флаг на военния научноизследователски кораб, който беше именуван "Св.св. Кирил и Методий". Корабът е собственост на консорциума "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб ,с участието на Висшето военноморско училище "Никола..

обновено на 27.07.21 в 14:14

Жители на кв. "Левски" се притесняват да не презастроят 17-и микрорайон

Граждани се срещнаха с общинския съветник Христо Атанасов, за да изложат опасенията си, свързани със 17-и микрорайон, а именно – да се превърне в апетитна зона за високо презастрояване. Това заяви от името на гражданите Микаела Левенова, собственик на имоти в района и юрист.  "Озеленяването в квартала е изпълнено още при построяването му, което..

публикувано на 27.07.21 в 14:04